Že v otroštvu je stopila v svet glasbe. Foto: Reuters
Že v otroštvu je stopila v svet glasbe. Foto: Reuters

Lata Mangeškar, eden izmed glavnih glasov bollywoodskih pesmi, naj bi se prejšnji mesec okužila s covidom-19, zaradi zapletov pa je pri 92 letih umrla. Ena izmed najvplivnejših indijskih pevk, ki je posodila pevski glas več sto igralkam in je znana tudi kot "slavček Bollywooda", je preminila v Mumbaju, v njeno čast pa so po vsej državi razglasili dva dneva žalovanja.

Pri številnih poslušalcih je pustila močan vtis. Foto: EPA
Pri številnih poslušalcih je pustila močan vtis. Foto: EPA

Pevko z vsestranskim glasom, ki je v svoji 73-letni karieri definirala glasbo več indijskih generacij, so pokopali z državnimi častmi. Poleg množice oboževalcev so se ji poklonili tudi vodilni v državi in v bolywoodski filmski industriji – pogreba so se med drugimi udeležili tudi premier Narendra Modi ter igralca Amitabh Bačan in Šah Rukh Khan.

Tudi množica žaluje. Foto: EPA
Tudi množica žaluje. Foto: EPA

"V našem narodu pušča praznino, ki jo je nemogoče zapolniti," je dejal Modi in dodal, da se jo bodo prihodnje generacije spomnile kot "zveste privrženke indijske kulture, katere melodičen glas je imel neprimerljivo zmožnost, da uroči ljudi". Predsednik Indije Ram Nath Kovind je dejal, da je novica srce parajoča tako zanj kot za milijone po svetu in kulturno ikono opisal kot "izjemnega človeka, polnega topline". Indijska ekipa kriketa je v znak spoštovanja navdušenke nad tem športom igrala s črnimi trakovi na rokah, poroča Guardian.

Pred kamero kraljica melodije nikoli ni bila sproščena

Čeprav se je v mladosti preizkusila pred kamero, se tam nikoli ni počutila lagodno, tako pa je sčasoma začela snemati pesmi, v katerih so namesto nje nastopali igralci v filmih. Raznolik glas Mangeškar, ki se je v mestu Indore rodila leta 1929 in že pri petih letih nastopala v očetovih gledaliških produkcijah, je bil od 50. let prejšnjega stoletja vključen v glasbo več kot 1000 bollywodskih filmov.

Njen preboj v vlogi "plejbek" pevke je leta 1949 zaznamovala pesem Ajega Anevala za film Mahal, med najbolj znana dela tako imenovane kraljice melodije spadata tudi pesmi Pyaar Kiya toh Darna Kya Why in Chalte Chalte.

Njen opus je obširen. Foto: EPA
Njen opus je obširen. Foto: EPA

Velikokrat so njene pesmi postale bolj nepozabne kot sama zgodba filma. V več kot pol stoletja dolgi karieri je najmlajša izmed petih otrok, ki se je z družino v Mumbaj preselila leta 1945, postala izjemno priljubljena – igralke so želele, da bi jim posodila glas, režiserji so jo hoteli v svojih filmih, skladatelji so pesmi pisali posebno zanjo. V dolgi karieri je posnela več skladb kot skupini The Beatles in Rolling Stones skupaj, njen opus obsega približno 27.000 pesmi v 36 jezikih.

Nikoli ni pela obuta

Ena izmed najboljših "pevk iz ozadja" indijske filmske industrije je izdajala tudi svoje albume, nazadnje pa je leta 2019 izdala pesem Saugandh Mujhe Is Mitti Ki, posvečeno indijski vojski. Leta 1974 je postala prva iz svoje države, ki je nastopila v londonskem Royal Albert Hallu.

Ker je svoje življenje posvetila glasbi, se nikoli ni poročila, potegovala pa se je za to, da bi pevkam in pevcem dodelili legitimno, zasluženo mesto v filmski industriji. Pevka, ki je vedno zahtevala, da se njeno delo pravično poplača, ni hotela biti del podelitev, dokler za njih niso ustvarili ločene kategorije, večkrat je sicer nagrade zavrnila, ker je menila, da bi jih morali prejeti mlajši talenti. Znana je bila tudi po svojih posebnostih – med drugim nikoli ni pela z obutimi čevlji, vsako pesem pa je pred snemanjem napisala tudi na roke. Za svoje delo je prejela največja indijska odlikovanja.