Križevniška ulica se v zadnjih letis s pomočjo številnih prireditev spreminja v vozlišče kulturnega življenja v mestu. Foto: BoBo
Križevniška ulica se v zadnjih letis s pomočjo številnih prireditev spreminja v vozlišče kulturnega življenja v mestu. Foto: BoBo
Ingenium Ensemble
Zasedba Ingenium Ensemble je lani izdala svojo prvo ploščo. Njihov spored Gallusovih motetov in zgodovinskih instrumentalnih predelav osvetljuje skladateljevo življenje in delo. Foto: Spletna stran skupine

Festival, ki ga organizira bližnji Mini teater, bo do 4. oktobra gostil tri koncerte. Prvi je bil na vrsti hrvaški čembalist Pavao Mašić, v soboto bodo gostili zasedbo Ingenium Ensemble, v nedeljo pa trio Le phenix.

Izginjajoča umetnost
Srednjeveška in renesančna glasba na profesionalni izvajalski ravni - ki bi upoštevala ugotovitve zgodovinske izvajalske prakse in uporabljala rekonstrukcije ustreznih glasbil - sta sorazmerno slabo zastopani v slovenskem prostoru, opozarjajo v Mini teatru. Prav zato so zasnovali festival s sporedom posvetne in sakralne glasbe instrumentalnih in vokalnih zasedb s priznanimi izvajalci in ansambli.


V soboto je Mini teater organiziral že 16. srednjeveški dan v Ljubljani. Kot tradicija veleva, se je v središču mesta odvilo več družabnih iger, mečevanje, delavnice srednjeveški viteški turnir, tržnica, lokostrelstvo, lutkovna predstava in še marsikaj drugega.

Program festivala je vedno zasnovan kot preplet znanja že uveljavljenih iz izkušenih ustvarjalcev in poustvarjalcev ter mladih, ki se na glasbeno pot šele podajajo.

Festival je v Mini teatru odprl koncert z naslovom Music with her silver sound, ki bo prinesel čembalsko glasbo 16. in 17. stoletja v izvedbi večkrat nagrajenega hrvaškega čembalista Mašića.

V soboto zvečer se v Križevniški cerkvi obeta koncert Ingenium Jacobi Galli (Ustvarjalna moč Jacobusa Handla - Gallusa) v izvedbi slovenske zasedbe Ingenium Ensemble z gostoma Domnom Marinčičem (viola da gamba, čembalo) in Tomažem Sevškom (orgelski pozitiv).

Festival bo v nedeljo zvečer v Mini teatru sklenil nastop tria kljunastih flavt Le phenix z gostom Francijem Krevhom (tolkala), ki se bo predstavil na koncertu O cieco mondo (plesi, madrigali, ballate in variacije 13.-16. stoletja).

Festival srednjeveške in renesančne glasbe, ki ga pripravljajo ob sobotnem tradicionalnem Srednjeveškem dnevu v Ljubljani, sta finančno podprla Mestna občina Ljubljana in Turizem Ljubljana.