Knjiga uči, da je pot do spremembe sveta sprememba posameznikove zavesti. Foto: Mladinska knjiga
Knjiga uči, da je pot do spremembe sveta sprememba posameznikove zavesti. Foto: Mladinska knjiga
Predsednik opozarja, da svet ni v ravnotežju in da se bo, če si ljudje ne bomo prizadevali za spremembe, znašel pred ekološko ali kakšno drugačno katastrofo. Foto: RTV SLO

Pri založbi Mladinska knjiga bo ta teden izšla druga knjiga Janeza Drnovška, Bistvo sveta. "Kako lahko izkoristimo svoje življenje, da bo imelo svoj smisel danes in večno? Z odgovorom na to vprašanje se bomo približali bistvu sveta," meni Drnovšek. Osrednja misel, ki naj bi se dotaknila bralcev, je, da se svet ne konča s sosedovo ograjo - in prav zato je Bistvo sveta najprej izšlo v nemščini; z naslovom Vom Wesen der Welt jo je sredi novembra izdala Mohorjeva založba iz Celovca. Takrat je predsednik poudaril, da gre za razmišljanje o spreminjanju človeške zavesti, ki naj bi človeku pomagala, da bi lažje živel.

"Premiera" na knjižnem sejmu
Drnovškova knjiga naj bi bralca prepričala, da si je vredno prizadevati za boljši svet, ne glede na to, kako veliki so videti pregovorni mlini na veter, ki mu jih na pot postavlja okolica. Bistvo sveta bo najprej na prodaj na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu, ki se bo pričel v četrtek, v knjigarnah pa bo na voljo najpozneje do 7. decembra.

Še pred kratkim, maja letos, je pri Mladinski knjigi izšla prva Drnovškova knjiga, Misli o življenju in zavedanju, novembra pa so izbor iz knjige izdali v darilni knjižici Zlate misli o življenju in zavedanju. Tudi prva knjiga ni bila politično razmišljanje, ampak neke vrste filozofsko delo, ki hoče biti razumljivo vsem.