Večkrat nagrajeni film Boles je nastal po literarni predlogi kratke zgodbe Maksima Gorkega v slovensko-nemški koprodukciji in s podporo Slovenskega filmskega centra. Foto: Animateka
Večkrat nagrajeni film Boles je nastal po literarni predlogi kratke zgodbe Maksima Gorkega v slovensko-nemški koprodukciji in s podporo Slovenskega filmskega centra. Foto: Animateka
Boles
Animirani film predstavlja pripoved o Filipu, ki v revni četrti sanjari o pisateljski slavi in razkošnem življenju. Foto: Špela Čadež

Zmagovalec bo znan 25. septembra v Toulousu, kjer bo med 23. in 26. septembrom potekal 25. forum o animiranem filmu, na katerem se bodo srečali številni ustvarjalci s tega področja in predstavili nove projekte. Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra, si bo peterico nominiranih filmov septembra ogledalo 850 strokovnjakov za animacijo iz vse Evrope.

Omenjena nagrada je edina izključno evropska nagrada za animacijo, prvič pa so jo podelili leta 1991, da bi na tak način okrepili promocijo talentiranih evropskih ustvarjalcev animiranega filma.

12-minutni film Boles je prejel že vrsto nagrad na različnih festivalih, nazadnje junija nagrado občinstva na festivalu Animafest Zagreb, decembra ga je za najboljši film izbralo občinstvo Animateke, septembra pa žirija za kratki film na Festivalu slovenskega filma.

Animirani film predstavlja pripoved o Filipu, ki v revni četrti sanjari o pisateljski slavi in razkošnem življenju. Nekega dne ga prostitutka Tereza prosi, naj napiše ljubezensko pismo Bolesu, njenemu ljubimcu, dva tedna pozneje pa še ljubezensko pismo Bolesa njej. Filip ugotovi, da Boles ne obstaja, in zavrne njeno prošnjo.

Boles je nastal po literarni predlogi kratke zgodbe Maksima Gorkega v slovensko-nemški koprodukciji in s podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma ter Fundacije za film in medije Severno Porenje - Vestfalija.