Izidor Cankar je odprl vrata novemu dojemanju estetike. Foto: MMC RTV SLO
Izidor Cankar je odprl vrata novemu dojemanju estetike. Foto: MMC RTV SLO

Filmska pripoved, ki je nastala v uredništvu Dokumentarnega programa Televizije Slovenija, odstira pogled v vznemirljivo življenjsko pot in delo karizmatičnega intelektualca, duhovnika, ki je zapustil svoj stan, umetnostnega zgodovinarja in pisatelja, ki je v prvi polovici 20. stoletja odpiral nova poglavja v videnju in razumevanju umetnosti. V teh dneh mineva 55 let od njegove smrti.

"Mislim, da je spet čas, da se Izidor Cankar spet vrača v slovensko kulturo, verjetno tudi s pomočjo tega filma, ker on je avtor enega najbolj ekscelentnih slovenskih romanov S poti. Drugič se moramo vrniti k njemu kot teoretiku estetike, on je prvi zavrgel to staro metafizično estetiko in se obrnil k modernemu estetskemu dojemanju sveta," je ob predpremieri, ki je bila včeraj v Narodni galeriji dejal literarni zgodovinar Janko Kos.

"Pripravljali so ga za političnega voditelja Slovencev, in čeprav to ni postal, je odločno vplival na marsikatero institucijo, tudi na Moderno galerijo, da se je sploh zgradila. Preboj 20. stoletja, ki ga je on tako inzenzivno doživljal, je nekaj, kar je zanimivo tudi za film," je režiser in scenarist Amir Muratović.

Alenka Zor Simoniti (prispevek iz Odmevov)

Dokumentarni film o Izidorju Cankarju
Dokumentarni film o Izidorju Cankarju