Foto:
Foto:
Janko in Metka
Lutkovno gledališče Ljubljana otrokom odstre zaveso, ki zakriva zakulisje lutkovnega gledališča. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana

Radovednost so jim pomagali potešiti v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer so pripravili poučno predstavo Naredi mi lutko. Dramaturginja, režiserka in avtorica likovne zasnove predstave Barbara Bulatovič otroke povabi v delavnico mojstra Nejca, ki ravno prejme novo naročilo za izdelavo lutke. Nejc mora izdelati fantka, porajanje lutke pa v živo spremljajo otroci. Da bi se še bolje seznanili z delom lutkarjev, pa je predstava zasnovana interaktivno.

Tri stopnje porajanja predstave
Predstava Naredi mi lutko je zasnovana tridelno. Vsak del izpostavi enega od elementov nastajanja in udejanjanja projekta. Prvi del izpostavi materialno oblikovanje lutke. Vendar še tako lepa in natančno izdelana lutka gledalcev ne bo prepričala, če ji avtor predstave ne bo namenil prepričljivega značaja in poslanstva na odru. Oblikovanje lika, ki ga upodablja lutka, je tako druga stopnja nastajanja lutkovne predstave. Zadnja je seveda sinteza vseh elementov priprav in zajema postavitev predstave kot celote. Predstava kot končni proizvod je torej zadnje poglavje v novem projektu Barbare Bulatovič.

Bulatovičevi, ki jo na odru spremljata Sonja Kononenko in Jernej Slapernik, je pri nastajanju predstave ob strani stala avtorica glasbe Jelena Ždrale, po katere notnih zapisih zaigrajo Nino de Gleria, Blaž Celarec, Luka Ropret, Barbara Bulatovič, Maša Malovrh, Petra Ždrale in tudi skladateljica sama. Lutke so poleg Bulatovičeve izdelovali še sodelavci delavnice Lutkovnega gledališča Ljubljana, avtorja scene pa sta Miha Jež in družba Smrekca.