Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Tudi v današnjem prispevku ostajamo pri davkih; tokrat si bomo ogledali zanimivo in precej nenavadno vest, ki je prihajala iz Češke. Včeraj smo nekaj besed namenili davku na avtomobilske vžigalnike, danes pa si bomo primerno prazniku ogledali, kako so na Češkem uvedli davek na mačke. Več o davkih v naših krajih v preteklosti pa preberite v prispevku Katere davke so plačevali naši predniki in v prispevku o solinarstvu v naših krajih.

Serija Poletje 1931
Serija Poletje 1931 prinaša kratek pregled pomembnejših, pa tudi povsem vsakdanjih dogodkov, ki so odmevali v naših krajih in zunaj meja domovine, pred devetdesetimi leti oziroma natančneje poleti leta 1931. Besedilo v narekovajih je iz izvirnih časopisov iz tistega časa (Slovenec, Slovenski narod, Jutro, Jugoslovan in Mariborski večernik »Jutra«), ki so vsi dostopni na spletnih straneh Digitalne knjižnice Slovenije.

Mačji spomenik na Malti. Foto: Rok Omahen
Mačji spomenik na Malti. Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Davek na mačke
Besedilo iz današnjega prispevka je bilo prvotno objavljeno v časopisu Mariborski večernik »Jutra«, 10. julija 1931: "V Litomericah [približno 70 kilometrov severozahodno od Prage] na Češkoslovaškem goje meščani posebne simpatije do mačk. Tako so družine, ki premorejo kar po 15 mačk vseh barv in starosti. Mačja zalega se noč in dan potika po mestnih vrtovih in strehah ter postaja s svojimi nočnimi koncerti prava muka miru potrebnih meščanov. Poleg tega so mačke pozobale tudi vse ptice pevke po mestnih in zasebnih parkih, tako da se sprehaja po litomeričkih cestah jedva še kak vrabec. Zaradi tega so sedli za mizo mestni očetje in si pričeli beliti glavo z vprašanjem, kako rešiti mesto mačje nadloge. Končno so se po dolgotrajnih razpravah odločili za najbolj gotovo sredstvo in sklenili uvesti davek na mačke. Tako bodo morali odslej plačevati Litomerčani za vsako mačko 10 čeških kron [približno 4 evre v današnjem denarju], za vsako nadaljno pa kar 20 kč."

Rok Omahen je dokumentalist-raziskovalec iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenija. rok.omahen@rtvslo.si