Melodija iz filma Na svoji zemlji se je izredno priljubila številnim obiskovalcem slovenskih  kinematografskih dvoran. Foto: SFC
Melodija iz filma Na svoji zemlji se je izredno priljubila številnim obiskovalcem slovenskih kinematografskih dvoran. Foto: SFC
Ustvarjalci filma Na svoji Zemlji so se še enkrat zbrali ob 70. obletnici nastanka prvega slovenskega celovečerca. Foto: Radio Koper/Danilo Lesjak

Prireditve v okviru 13. festivala Odmevi dediščine so se udeležili tudi še živeči ustvarjalci filma. "Stane, glej jo našo grapo! Baška grapa!" S temi prvimi izrečenimi slovenskimi besedami v filmu se je celovečerec Na svoji zemlji za vedno zapisal v zgodovino, ki ga vsakič znova z veseljem pogleda 97-letni scenograf Tone Mlakar. "To je romantika, to ni samo zgodovina, to je romantika."

Film so odkrivali evforično in s popolno predanostjo, a brez izkušenj, je dodal slavnostni govornik filmski kritik, publicist in voditelj Marcel Štefančič. "Vsi so bili debitanti, nihče ni imel nobenih izkušenj s filmom, s celovečernim igranim filmom. Nekateri so imeli nekaj izkušenj s kratkimi dokumentarnimi filmi, ampak to je bilo vse. Vse je šlo narobe in to, da je šlo vse narobe, je bilo samo dobro. Nastal je kultni film, klasika. Če danes rečeš slovenski film, je to Na svoji zemlji."

Delali smo z veseljem, pritrjuje danes 96-letni direktor fotografije Ivan Marinček. Film so snemali 11 mesecev, se spominja snemalec Ivo Belec. "Tistega posnetka, ki smo ga delali prvi dan, ni v filmu, ker je bil posnetek slab, vsaj tako so ocenili."

V vlogi Petra je nastopil danes 87-letni Andrej Kurent, ki je zato, se nasmehne, veliko manjkal pri pouku. "Imel sem dovoljenje in manjkal skoraj 500 ur opravičeno."

Te in številne druge spomine je letos zbral tudi režiser Slavko Hren v dokumentarnem filmu Filmoljubje: Baška grapa – živi spomenik filma, ki bo premierno objavljen na TV Slovenija 24. oktobra.

Društvo Baška dediščina in Krajevna skupnost Grahovo ob Bači sta pred šestimi leti uredila tudi Tematsko pot Na svoji zemlji, na kateri so na 12 kilometrih predstavljene lokacije, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori. Dopolnjujeta jo tudi tematska razstava v domu krajanov in medijska točka v vaški gostilni.