Mariborsko javno podjetje Marprom je za 13.300 evrov kupilo tri tovorna vozila, štirikolesnik, motor in prikolico. Foto: MMC RTV SLO
Mariborsko javno podjetje Marprom je za 13.300 evrov kupilo tri tovorna vozila, štirikolesnik, motor in prikolico. Foto: MMC RTV SLO
ŠC Pohorje
Stečajni upravitelj ŠC-ja Pohorje Drago Dubrovski pričakuje več uspeha na tretji dražbi decembra oz. januarja, ko bodo za kupce bolj privlačne cene. Foto: BoBo
false
Še najbolj čudi, da na dražbi ni bilo predstavnikov DUTB-ja ali t. i. slabe banke, ki bi lahko z nakupom nekaj manjših prostorov zaokrožila lastništvo nad hotelom Arena. Foto: BoBo

Za omenjena starejša vozila so se zanimali kar štirje dražitelji, a je bil prvi mož mariborskega javnega podjetja Marprom Bernard Majhenič pripravljen dodati še 500 evrov in tako uspešno odkupiti vozila. Za preostalo premoženje prvi dan dvodnevne dražbe ni bilo zanimanja, čeprav sta bila na voljo tudi dva teptalnika snega.

V sredo bodo na prodaj še trije večji teptalniki in 30 snežnih topov, a je Majhenič že napovedal, da se dražbe ne bodo udeležili, čeprav vse to za zagon smučarske sezone na Pohorju Marprom potrebuje. Snežni topovi so namreč po njegovem mnenju po zdaj ponujeni izklicni ceni v višini 481 tisoč evrov vsaj trikrat predragi, enako velja tudi za teptalnike. V skladu s postopki javnega naročanja bodo pravočasno in še pred zimo na Pohorje pripeljali vse potrebno, je zatrdil.

Mestni svet bo povrnil sredstva
Marprom je, potem ko je od mestnega sveta prejšnji teden dobil koncesijo za dolgoročno upravljanje naprav na mariborskem delu Pohorja, začel priprave na zimsko sezono. Po Majheničevih besedah je na terenu po dveh poplavah nujno treba urediti odvodnjavanje ter zakrpati luknje. Trenutno na terenu dela osem ljudi, z oktobrom pa bodo zaposlili še dodatnih osem.

"Marprom je od mestnega sveta dobil zagotovila, da bo vsa sredstva, ki jih bo vložil v Pohorje, dobil tudi povrnjena. Sicer pa načrtovanih 700.000 evrov ni namenjenih pripravam na letošnjo zimo, pač pa izključno za nabavo opreme, in mestni svetniki so se strinjali, da bodo ta denar zagotovili," je pojasnil Majhenič.

Problemi na ruškem delu Pohorja
Težave na ruškem delu Pohorja so izrazitejše, saj tamkajšnja občina drugače od mariborske žičniških naprav po stečaju ŠC Pohorje ni zahtevala nazaj. Ruški župan Uroš Razpet ni zadovoljen z načinom dogovarjanja z Mestno občino Maribor, saj je prepričan, da do konca stečaja ni mogoče predvideti, kdo bo novi lastnik naprav.

"Posledično je podeljevanje koncesije za daljšo dobo nesmiselno in škodljivo. Menimo, da glede na okoliščine nimamo pravice podeljevati koncesije prek trajanja svojih političnih mandatov in s tem zanamce prisiliti, da bodo nosili posledice naših napačnih odločitev," je Razpet zapisal v izjavi za medije. Tega se zavedajo tudi v Marpromu, pri katerem bodo po besedah Majheniča vložili vlogo za podelitev kratkoročne koncesije, saj so po njegovih besedah edini imetnik obratovalnih dovoljenj na Areškem Pohorju, kjer so prav tako že začeli dela.

Kje je bil DUTB?
Na dražbi je bilo ponujenih tudi nekaj nepremičnin, za katere ni bilo zanimanja. Še najbolj čudi, da na dražbi ni bilo predstavnikov DUTB-ja ali t. i. slabe banke, ki bi lahko z nakupom nekaj manjših prostorov zaokrožila lastništvo nad hotelom Arena. Stečajni upravitelj Drago Dubrovski je neuspešno ponujal tudi parcele na smučišču Podkoren v Kranjski Gori, ki jih je enkrat že prodal, a kupec takrat ni poravnal kupnine.

V sredo bo poleg topov in teptalnikov ponudil še nekaj zanimivega premoženja, a Dubrovski verjame, da bo uspešnejši na tretji dražbi decembra ali januarja, ko bodo cene za potencialne kupce bolj privlačne. Takrat bo na voljo tudi 11 žičniških naprav na ruškem delu Pohorja.