Smučišče na Okroglicah je primerno za začetnike in manj zahtevne smučarje in deskarje Foto: Goran Rovan
Smučišče na Okroglicah je primerno za začetnike in manj zahtevne smučarje in deskarje Foto: Goran Rovan

V Posavju je bilo še pred leti več kot deset manjših smučišč, vse to od Lisce, Bohorja, Planine nad Podbočjem, Čateža ob Savi, Pečic, Koprivnice, Krškega do drugih manjših krajev, kjer so imeli tudi manjše vlečnice. Zadnja leta so vsa ta smučišča propadla. Na eni strani zaradi milih in kratkih zim in pomanjkanja snega, na drugi pa zaradi vse slabših pogojev za obratovanje vlečnic in vse manj denarja. Dejstvo je, da nobeno takšno smučišče ne more samo preživeti, tistih, ki bi pripomogli k njihovemu obratovanju, pa ni več. Tako se morajo šolarji iz Posavja zdaj med počitnicami na bele strmine odpraviti drugam, kar pa je seveda povezano z dodatnimi stroški.

Pred dvema letoma pa so novo vlečnico postavili pri turistični kmetiji Močivnik na Okroglicah pod Lisco, ji letos dodali še eno, tako da je zdaj pri njih edino urejeno posavsko smučišče. Daljša vlečnica je dolga 170, krajša pa 70 metrov. Resda je to smučišče malo, primerno za manj zahtevne smučarje in začetnike, je pa za mnoge blizu in poceni, saj stane dnevna karta za otroke le pet evrov, za odrasle pa šest.

Pri turistični kmetiji Močivnik imajo letos tudi prvič malo več snega med zimskimi počitnicami, zato upajo, da jih bo obiskalo več smučarjev kot doslej. Te postrežejo s pijačo kar na smučišču, sicer pa se lahko spočijejo tudi v gostišču, kjer gostom postrežejo z domačo hrano in jim ponujajo tudi prenočišča. Turistična kmetija ima tudi veliko parkirišče in je dostopna z avtobusom.

Močivnikovi imajo tudi teptalni stroj, smučišče pa bi radi še razširili, dodatno osvetlili in morda celo umetno zasneževali. Ker pa je ovir pri tem kar precej, tega po besedah Vidka Močivnika ne želijo prehitro napovedovati. Sicer pa je njihova kmetija primerna za obisk v vseh letnih časih, saj stoji na pobočju Lisce. Tako se lahko obiskovalci povzpnejo nanjo ali na bližnje Veliko Kozje, kjer stoji cerkev sv. Lovrenca in vsako pomlad zadiši po modrem encijanu. Precej dogajanja je tudi v sosednji vasi Razbor, pod njimi je veliko ribnikov in kar dve okrepčevalnici z ribami, v bližini pa so Rimske Toplice in Terme Laško ter Čateške Toplice. Sami imajo tudi staro domačijo, v kateri bi radi uredili sobe za goste, obnovili pa bodo tudi stari mlin, ki pa ne bo samo na ogled, ampak naj bi v njem tudi mleli, in to po starem – z vodo iz bližnjega potoka seveda.

Za MMC Goran Rovan