Občina ni komunalno opremila zemljišča v industrijski coni. Foto: Radio Koper
Občina ni komunalno opremila zemljišča v industrijski coni. Foto: Radio Koper

Izolska občina je izgubila sodni spor s podjetjem Riba zaradi zemljišča v industrijski coni. Občina je konec leta 2009 omenjeno nepremičnino prodala, pozneje pa se je z aneksom obvezala, da jo bo tudi komunalno opremila. Ker tega ni storila, je Riba zahtevala kupnino nazaj, sodišče pa je njeni zahtevi ugodilo. Občina mora tako vrniti za nekaj manj kot 900 tisoč evrov kupnine z obrestmi, grozi pa ji tudi odškodninska tožba zaradi izgubljenega dobička. V Izoli napovedujejo pritožbo.

Podjetje Riba je v izolski industrijski coni nameravalo zgraditi obrat za predelavo rib. Zemljišče je kupilo pred nekaj manj kot šestimi leti. Občina se je pozneje obvezala, da bo območje komunalno opremila. Aneks je tik pred volitvami podpisal nekdanji župan Tomislav Klokočovnik. Njegov naslednik, zdajšnji župan Igor Kolenc, je vztrajal, da je bila dana obveza nična, zato je občina ni izpolnila. Podjetje Riba je od pogodbe odstopilo in se po pravico obrnilo na sodišče, to pa je, potem ko poravnava ni uspela, odločilo v prid Ribe. Občina mora zdaj vrniti kupnino v višini 890.000 evrov in zamudne obresti.

A v Izoli pravijo, da zgodba za njih še ni končana, saj se nameravajo pritožiti. Zadnje besede pa niso rekli niti v Ribi. Odvetnik podjetja Valter Bogataj: "Družba Riba je zoper občino Izola vložila še eno tožbo, in sicer tožbo za plačilo odškodnine za škodo, ki je družbi nastala zaradi neizpolnitve pogodbe, ki je predmet pravde, o kateri zdaj govorimo." Pravdni postopek v primeru odškodninske tožbe je trenutno prekinjen; nadaljeval se bo, ko bo odločitev o zahtevi za vračilo kupnine pravnomočna: "Zahtevek za plačilo odškodnine se glasi za plačilo zneska 972.000 evrov z obrestmi."

Odprto je menda tudi vprašanje kazenske odgovornosti podpisnika aneksa, nekdanjega izolskega župana. V Izoli pravijo, da postopki tudi v tej zadevi potekajo.