Podor skal  Foto: Krajinski park Strunjan
Podor skal Foto: Krajinski park Strunjan

Na izolski občini so opozorili, da opozorilo sicer velja tudi v poletnih mesecih, saj nekateri kopalci svoje brisače postavljajo prav ob vznožju najnevarnejših predelov, torej pod strme in neporaščene stene pečine. Kamen velikosti oreha ima lahko tragične posledice, zlasti če pade z višine.

Peščenjaki in laporovci so dokaj mehke kamnine, ki so slabo odporne proti eroziji zaradi padavin, morja in vetra, zato intenzivno preperevajo. Po številnih v klif vrezanih jarkih material občasno spolzi na obalo, za obiskovalce pa so še zlasti nevarni večji kosi kamenja, skal in blokov, ki se krušijo z višje ležečih strmih delov in se z veliko hitrostjo kotalijo ali celo padajo na obalo.

Dogodki so pogostejši po obilnejših padavinah in pozimi zaradi velikih temperaturnih razlik, zato je zadrževanje pod strmo pečino lahko zelo nevarno, opozarjajo v Krajinskem parku Strunjan. Obiskovalce opozarjajo, da je posebej nevareno območje Rtiča Strunjan in Rta Ronek, kjer je prišlo do več podorov.

Posamezni deli klifa so zaradi različne geološke zgradbe, naklonov in stopnje poraščenosti z vegetacijo različno krušljivi. Obiskovalci naj se ne zadržujejo pod golimi in strmimi stenami, temveč pod bolj zaraščenimi pobočji s položnejšim naklonom, kjer je možnost krušenja skal manjša.

Pri tem naj bodo pozorni na kotaljenje manjših kamenčkov, ki nakazuje, da pobočje ni stabilno in da lahko padejo tudi večje skale ali skalni bloki. Previdnostni ukrepi veljajo tudi v poletnem času, zato naj obiskovalci ne izbirajo mesta za sončenje in kopanje le glede na videz plaže, ampak naj opazujejo predvsem stanje klifa nad njo, so še navedli v krajinskem parku.

Odjuga na Cerkniškem jezeru

Za tiste, ki si želijo drsanja, so še vedno na voljo številna umetno postavljena drsališča v mestih. Foto: Reuters
Za tiste, ki si želijo drsanja, so še vedno na voljo številna umetno postavljena drsališča v mestih. Foto: Reuters

Notranjski regijski park ta vikend in v prihodnjem tednu drsanje na Cerkniškem jezeru zaradi odjuge odsvetuje. Jezero ima ledeno skorjo, vendar je ta pretanka in se zaradi toplega vremena topi. Morebitnim drsalcem svetujejo skrajno previdnost, so sporočili. Obiskovalci pa se lahko čez vikend še vedno odpravijo na umetna drsališča v mestih.

Notranjski regijski park je poudaril še, da je Cerkniško jezero presihajoče. Na dnu jezera so požiralniki, zato je mogoče, da voda pod ledom nenadoma presahne. "Drsalec zgoraj je zato lahko ne odnese najbolje. Tisti, ki se boste vseeno odločili za drsanje, opozarjamo, da drsate na lastno odgovornost in vam svetujemo skrajno previdnost," so opozorili v sporočilu za javnost.