Občina Krško je z občinskim prostorskim načrtom
Občina Krško je z občinskim prostorskim načrtom "izbrisala" Rome, je opozoril Darko Rudaš. Foto: BoBo
false
Na sestanku so se strinjali, da so težave na terenu velike. Foto: BoBo

Sestanka so se udeležili predstavniki Zveze za razvoj romske skupnosti Preporod, Zveze Romov za Dolenjsko, Romske športne zveze Slovenije in Zveze romskih skupnosti Dežnik - Umbrella. Srečanja se ni udeležila le Zveza Romov Slovenije, pri čemer je več kot očitno, da zveza še ni dovolj zrela za povezovanje in sodelovanje, je po sestanku v izjavi za medije poudaril predsednik Foruma romskih svetnikov RS Darko Rudaš.

Predstavniki zvez so se seznanili s problematiko sestave in delovanja Sveta romske skupnosti RS. Ugotovili so, da svet trenutno ne opravlja svoje funkcije, zato je Zveza za Dolenjsko podala predlog za njegovo razpustitev. Prisoten je bil tudi direktor urada za narodnosti Stanko Baluh, ki je dejal, da potekajo spremembe zakona o romski skupnosti, kar so predstavniki zvez pozdravili.

"Težave na terenu so velike, odkrito smo se pogovarjali in zavzeli stališče, da se bo naslednji sestanek zvez zgodil kmalu. Takrat bomo obravnavali konkretne zadeve in skušali pomagati pristojnim ustanovam, da se bo romsko vprašanje vendarle začelo uvrščati na dnevne rede občin, v katerih prebivajo Romi," je pojasnil Rudaš, ki je bil s sestankom zadovoljen. Od države pričakuje, da bo začela uvrščati romsko problematiko v operativne programe.

Problematične bivanjske razmere
Kot veliko težavo so na sestanku izpostavili bivanjsko problematiko in se hkrati seznanili z rezultati razpisa o financiranju infrastrukture v romskih naseljih. Dotaknili so se tudi problematike zagotavljanja osnovnih bivanjskih pogojev, vključno z legalizacijo romskih naselij in razseljevanja Romov iz nelegalnih naselij.

V zvezi z legalizacijo romskih naselij bodo pisali občinam Krško in Škocjan. Od prve bodo zahtevali pojasnilo, kam bo naselila Rome, saj je občina s sprejetjem občinskega prostorskega načrta po Rudaševih navedbah dobesedno "izbrisala" Rome, zemljo pa prodala novemu lastniku. Enako se dogaja v občini Škocjan, je še dodal.

"Verjamemo, da tovrstna srečanja lahko postanejo tradicionalna. Naš predlog je, da se redno srečujemo na skupnih sestankih, na katerih bi razpravljali in začrtali morebitne skupne dogodke v prihodnjem obdobju, pri čemer bi se pri organizaciji dogodka izmenjevali," je še dodal Rudaš.