Iz novomeškega Narodnega ali Sokolskega doma so po neuspelih poskusih deložacije v preteklih mesecih z utemeljitvijo, da stavba ni več varna za delovanje, danes pospremili zadnjega tam delujočega alternativnega ustvarjalca. Foto: Radio Slovenija/Jože Žura
Iz novomeškega Narodnega ali Sokolskega doma so po neuspelih poskusih deložacije v preteklih mesecih z utemeljitvijo, da stavba ni več varna za delovanje, danes pospremili zadnjega tam delujočega alternativnega ustvarjalca. Foto: Radio Slovenija/Jože Žura
Narodni dom v Novem mestu
Lokalni alternativni ustvarjalci so v Narodnem domu delovali zadnjih 13 let. Več občinskih vodstev je obljubilo njegovo prenovo, predlani je zastal poskus delne stavbne sanacije. Foto: Radio Slovenija/Jože Žura
Narodni dom v Novem mestu
Novomeška občina, ki je po dolgoletnih prizadevanjih tudi fizično postala lastnica Narodnega doma, še letos načrtuje začeti nujno prenovo dotrajanega poslopja, je povedal župan Gregor Macedoni. Foto: Radio Slovenija/Jože Žura

V Narodnem domu je bil danes le še Sebastijan Šeremet, ki je iz prostorov odšel v spremstvu policistov. Nekateri drugi uporabniki poslopja so dogajanje opazovali od zunaj, med njimi tudi Domen Šega, ki je potrdil, da je bil danes v prostorih Narodnega doma prisoten še zadnji ustvarjalec in da ga je od tam mirno pospremila policija.

Policisti, varnostniki in komunalni delavci v akciji
Današnjo akcijo izvedlo približno 20 policistov, nekaj varnostnikov in komunalnih delavcev; okoli Narodnega doma naj bi postavili varovalno ograjo, ki bo preprečila nedovoljen vstop, je po poročanju novinarja Radia Slovenija Jožeta Žure še dejal Šega.

Delavci novomeške komunale so nato okoli poslopja namestili varnostno ograjo. V Narodnem domu je ostalo še veliko opreme in izdelkov ustvarjalcev, ki jih bodo v prihodnjih dneh v spremstvu predstavnikov občine lahko odnesli iz poslopja.

Novomeški Narodni dom, prvi tak na Slovenskem, katerega temeljni kamen so vzidali leta 1873, sicer več desetletij in brez pravega namena propada. Stavba je kulturni spomenik državnega pomena s simbolnim pomenom za novomeško in slovensko zgodovino. Novomeški alternativni ustvarjalci so v Narodnem domu delovali zadnjih 13 let. Več občinskih vodstev je obljubilo njegovo prenovo, predlani je zastal poskus delne stavbne sanacije.


Občina na poti do nujne prenove objekta

Novomeška občina, ki je po dolgoletnih prizadevanjih s tem tudi fizično postala lastnica Narodnega doma, še letos načrtuje začeti nujno prenovo dotrajanega poslopja, je povedal župan Gregor Macedoni.

Istočasno pripravljajo dokumentacijo za zamenjavo stavbnega pohištva in najnujnejšo prenovo fasade. Objekt naj bi bil po sanaciji namenjen zgolj dnevnemu delovanju, želijo pa ga nameniti kar najširšemu krogu novomeških društev in posameznikov, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo.

Kaj bo z dosedanjimi ustvarjalci po obnovi?
Šega je dodal, da dozdajšnje uporabnike Narodnega doma bolj kot izselitev moti dejstvo, da niso seznanjeni, ali bodo po prenovi, ki jo načrtuje občina, tam lahko še kdaj delovali. Kot pa so zapisali na občini, naj bi imeli zdajšnji uporabniki v okviru zakonskih določil možnost, da pod enakimi pogoji pridobijo pravico do uporabe prostorov.

Novomeška občina, ki je predlani nameravala delno sanirati dokaj zapostavljeni Narodni dom, se je sicer po neuspešnem poskusu, da bi preselila tam gostujoče likovnike, obrnila na sodišče. To je tožbi zaradi izpraznitve in izročitve nepremičnin decembra lani ugodilo. Na občini, kjer imajo za omenjeno sanacijo pripravljenih 125.000 evrov občinskega denarja, so želeli sanacijo začeti spomladi.