Nekateri svojci žrtev pokola v Srebrenici so branje sodbe spremljali v spominskem centru Potočari v bližini Srebrenice. Foto: Reuters
Nekateri svojci žrtev pokola v Srebrenici so branje sodbe spremljali v spominskem centru Potočari v bližini Srebrenice. Foto: Reuters
Na Balkanu ni s sodbo nihče povsem zadovoljen
»Balkanski klavec« obsojen genocida in zločinov proti človečnosti
Mladić za vojne zločine obsojen na dosmrtno ječo
Mešani odzivi družin, v Srbiji so sodbo pričakovali
Mladić obsojen na dosmrtno kazen
Mladić obsojen na najvišjo kazen
Mladiću bodo izrekli sodbo

Haaško sodišče je v sredo bivšega poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića obsodilo na najvišjo, dosmrtno zaporno kazen zaradi genocida v Srebrenici, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med obleganjem Sarajeva ter drugih zločinov med vojno v BiH-u.

Sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je 22 let po koncu vojne v BiH-u na svojem predzadnjem sojenju enega najbolj odgovornih za zločine med krvavo vojno, ki je zahtevala več kot 100 tisoč življenj, spoznalo za krivega v 10 od 11 točk obtožnice.

Pravične kazni za tega morilca enostavno ni !

— šurda 2017-11-22 08:36:39

Današnja sodba ne pomeni za nikogar nič, najmanj pa
za Mladiće, ki se ničesar ne bo zavedal. Na prvih stopnjah
je bilo obsojenih tudi na 40 let, na pritožbeni stopnji pa so
jih oprostili.

Počakati je treba na drugo stopnjo pa če je ta obsodilna ali
pa oprostilna.

— tupamaross 2017-11-22 09:47:05

Dosmrtna in nekje izgubiti ključ...

— anny22 2017-11-22 11:47:42

V JNA sem bil 15 mesecev.V vsem tem času nisem naletel na niti enega približno normalnega oficirja, ne glede na čin.Torej Mladić ni izjema.

— aci7 2017-11-22 14:14:16

Sodba kot "prelomnica v zgodovini sodišča"
Predsedujoči sodnemu senatu, sodnik Alphons Orie, je ob izreku sodbe poudaril, da so se za najvišjo, dosmrtno kazen, ki jo je zahtevalo tožilstvo, odločili zaradi teže zločinov, saj gre za "najbolj gnusne zločine, ki jih pozna človeštvo in vključujejo genocid in iztrebljanje kot zločina proti človečnosti". Večkrat je izpostavil, da brez Mladića, ki je bil načelnik generalštaba vojske bosanskih Srbov od 12. maja 1992 do 8. novembra 1996, očitani zločini "ne bi bili izvršeni, kot so bili". Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je sodbo označil kot prelomnico v zgodovini sodišča in mednarodnega prava. Meni, da je upravičila odločitev varnostnega sveta ZN-a leta 1993 za ustanovitev haaškega sodišča "za zagotovitev miru po pravni poti, da bi za zločine odgovarjali najodgovornejši voditelji".

Mladić ni več samo obtoženi, zdaj je tudi uradno obsojeni vojni zločinec. in z njim uradno nalimana genocidna etiketa na propadli projekt velike srbije

— FemShepard 2017-11-22 12:48:21

Že zdavnaj bi morali bit obsojeni vsi!
Tudi tisti, ki so v bosni mešetarili z mladoletnicami in njihovimi spolnimi uslugami pod prisilo!

Med tem iso tudi visoki predstavniki takoimenovanih mirovnih sil!
Ampak, v resnico pač ne smeš preveč drezat, ker te to lahko stane službene kariere kot se je to zgodilo v primeru ene novinarke, ki ji ni bilo mar za to kar se dogaja tudi v ozadju tragedije...

ZA to niti ne pričakujem, da bo tudi danes izrečena sodba v imenu resnice ampak bolj tako, da opravičijo nek svoj sloves in pomembnost!

— gesan 2017-11-22 10:17:21

Tipično. Ni samo zločinec, je tudi velik primitivec. Kot večina balkanskih klavcev. Barbar.

— RibičIČ 2017-11-22 11:43:44

Zalostno da je obsojen tako pozno. Po 25 letih..

— aktivist 2017-11-22 16:22:33

Mladić izrek spremljal v posebni sobi
Sodišče Mladića ni spoznalo za krivega samo za genocid nad Bošnjaki in bosanskimi Hrvati v šestih občinah na zahodu BiH-a (Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most in Vlasenica) leta 1992, saj je ugotovilo, da tam storjeni zločini niso pomenili genocida. Obramba Mladića je še pred izrekom sodbe v izjavi izrazila pričakovanje, da bo kot nedolžen oproščen. Po sodbi je napovedala pritožbo. Sprva je Mladić izrek sodbe spremljal v sodni dvorani, po incidentu, ko je po daljšem premoru v dvorani začel kričati, da je vse laž, so ga pospremili iz dvorane in je izrek nato spremljal v posebni sobi.

Kako je mozno, da nekateri obsojate obtozbo? Kaj je z vami narobe? Niti primerjave nimajo tu kaj iskati, ker delujejo, kot, da ga opravičujete. Za njegovo do(smrtno) je fovolj 0.1% njegovih dejanj. In vsak, ki trdi drugače je bolan.

— Hyperion 2017-11-22 13:08:58

Je pa zgodba zelo podobna nurnberškim procesom.
Izbrali so nekaj najbolj odgovornih in jih obsodili.
Vsi ostali soodgovorni in dejanski izvajalci zločinov pa so ostali svobodni in nikoli ne bodo sojeni in obsojeni. Žal!

— Homer. 2017-11-22 15:36:33

Sem bil nekaj tednov nazaj v Beogradu in majice z njegovo podobo so na vsaki stojnici. Upam, da ga obsodijo na prisilno delo do konca življenja. Njegove žrtve niso imele tega privilegija, da bi za njih skrbela gruča odvetnikov in zahtevala prekinitev za odhod na WC.

— Gerold III 2017-11-22 11:40:39

Haag: Ratko Mladić obsojen na dosmrtno kazen

Slabo mu ne bo. Tako kot doslej. Polna oskrba s kvalitetnimi obroki, stalno zdravniško oskrbo itd. Narekoval bo spomine, potomci bodo dedovali, obubožani oboževalci njegovega lika in dela pa bodo še v naprej delali svetnika iz njega in praskali uboge pare za položnice iz meseca v mesec ...........

— severna zvezda 2017-11-22 12:11:52

Na Balkanu ni s sodbo nihče povsem zadovoljen
»Balkanski klavec« obsojen genocida in zločinov proti človečnosti
Mladić za vojne zločine obsojen na dosmrtno ječo
Mešani odzivi družin, v Srbiji so sodbo pričakovali
Mladić obsojen na dosmrtno kazen
Mladić obsojen na najvišjo kazen
Mladiću bodo izrekli sodbo