Žan Košir se je drugič v tej sezoni povzpel na stopničke. Foto: EPA
Žan Košir se je drugič v tej sezoni povzpel na stopničke. Foto: EPA

Košir, petkratni zmagovalec tekem svetovnega pokala, je presenetil svoje navijače, saj je v Rusijo odpotoval praktično neposredno iz samoosamitve zaradi okužbe z novim koronavirusom. Že pred tekmo je sicer trdil, da se odlično počuti, a da bi lahko posegel v boj za stopničke, so računali le največji optimisti.

Deskar na snegu Žan Košir drugi v Moskvi

Edini slovenski predstavnik v Moskvi se je v izločilne boje uvrstil z enajstim časom kvalifikacij. V osmini finala je najprej premagal Avstrijca Lukasa Mathiesa, nato je bil v četrtfinalu za 46 stotink boljši od Švicarja Daria Caviezla, v polfinalu pa je za 22 stotink prehitel še Italijana Edwina Corattija.

Karlagačev, ki je bil najhitrejši že v kvalifikacijah, je v finalu Koširja premagal za sedem stotink in osvojil krstno zmago v svetovnem pokalu. Za Tržičana je bila to jubilejna 20. uvrstitev na zmagovalni oder tekem svetovnega pokala in druga v letošnji sezoni.

"Dejstvo, da je progo postavil naš trener Izidor Šušteršič, mi je šlo na roke. V kvalifikacijah sem bil še malenkost nervozen, ko pa se je začelo zares, sem stopnjeval iz vožnje v vožnjo. Dobro se je izšlo. Lepo je biti na stopničkah sredi Moskve, upam, da bom rusko turnejo nadaljeval v tem slogu," je bil po tekmi zadovoljen Žan Košir.

"Zadnji mesec je bil zaradi okužb s koronavirusom in nato povratkom zelo naporen, negotov, res poseben. Pravzaprav filmski. Ampak vse skupaj se je dobro izšlo, s srečnim koncem. Neverjetno, bravo Žan Košir! Komaj čakam naslednji preizkušnji, na katerih se nam bosta pridružila še Tim Mastnak in Rok Marguč," je bil po specifičnem mesecu čustven trener Izidor Šušteršič.

V skupnem seštevku vodi Italijan Aaron March z 257 točkami. Žan Košir jih je na petem mestu zbral 173.

Preostali člani slovenske reprezentance še okrevajo po okužbi z novim koronavirusom in v Rusijo niso odpotovali.

Finalni nastop Žana Koširja