Posnetki, ki jih je objavilo društvo AETP. Foto: AETP
Posnetki, ki jih je objavilo društvo AETP. Foto: AETP
Sorodna novica Nova opozorila glede slabega ravnanja z živalmi, tokrat v klavnici Košaki TMI

Poklic mesarja ni preprost, tudi stigmatizacija mesarjev zaradi takšnih posnetkov ni prava rešitev. A vendarle si živali, ki jih peljejo v smrt, še dodatnega mučenja ne zaslužijo. Odklonska vedenja najdemo pri vseh poklicih, pojasnjuje mariborski psihiater in kulturni antropolog Miran Pustoslemšek: "Vedno pa se bodo našli ljudje, ki v tem mogoče uživajo. Jaz mislim, da mora ceh med sabo, če se le da, to urediti, tako kot se je to dogajalo pravzaprav celo zgodovino. Če pa to ne zadostuje, je pa seveda potrebna neka oblika nadzora."

Inšpekcijski postopek veterinarjev območnega urada Maribor zaradi neustreznega ravnanja v mariborski klavnici Košaki TMI po navedbah Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin še ni končan. Ugotovitve morajo predstaviti izvajalcu dejavnosti, da se lahko o njih izreče, zato jih še ne morejo komentirati. Dodali so le, da so pri pregledu prejetega posnetka zaznali prepovedana ravnanja, zato so 16. decembra uvedli inšpekcijski postopek, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

V društvu AETP ugotavljajo, da so razmere v klavnicah podobne: izživljanja sicer res ni veliko, je pa ogromno nepotrpežljivosti in malomarnosti do živali. "Oni na dan verjetno ubijejo sto ali več živali in psihološko ne morejo s tem drugače shajati," je dejal Samo Curk iz AETP-ja.

"Mi nismo videli, da bi kdaj bil kje izoliran delavec, ki bi se izživljal nad živalmi, in nihče tega ne bi okoli videl. Se pravi, to je del vsakdana," je dodal.

"In količina teh ljudi, ki znajo v takih situacijah uživati, se v takih okoliščinah, kjer je to manj kontrolirano ali pa celo zaželeno, absolutno poveča," pa je dodatno komentiral Pustoslemšek. Direktor klavnice Košaki Svarun Udovič pred novinarje doslej še ni stopil, je pa priznal določen neuspeh. Kot trdijo v društvu AETP, je o podobnem ravnanju v tem podjetju že pred sedmimi leti spregovorila nekdanja mesarka. Inšpekcijski postopek medtem že teče.