Zaradi ukinitve inštituta za vode je Franc Trček ministrici zagrozil z interpelacijo. Foto: BoBo
Zaradi ukinitve inštituta za vode je Franc Trček ministrici zagrozil z interpelacijo. Foto: BoBo

Predlog novele zakona o vodah predvideva, da bi se inštitut za vode preoblikoval v direkcijo, ki bi kot organ ministrstva zaživela na začetku prihodnjega leta. Zaradi predvidene ukinitve inštituta, ki ima okoli 80 zaposlenih, je poslanec ZL-ja Franc Trček ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen, ki meni, da je ustanovitev direkcije nujno potrebna, zagrozil tudi z interpelacijo, pozneje pa je sejo obstruiral. Predlog je bil na koncu seje vseeno potrjen.

Majcnova je pojasnila, da se bodo v skladu s predlogom novele na direkcijo, ki bi v celoti opravljala naloge upravljanja voda, prenesli zaposleni z inštituta, pa tudi zaposleni z agencije za okolje, ki že opravljajo naloge čiščenja in upravljajo vodotoke.

Pri pripravi predloga novele zakona so sledili tudi poročilu Računskega sodišča o izdaji odločb o koncesijah vsem tistim uporabnikom vode, vodnih virov, ki za to niso imeli ustreznih koncesij in niso plačevali uporabe te vode, je dejala Majcnova. Tako bodo v skladu s predlagano novelo po novem koncesnine za rabo vode poleg proizvajalcev pijač morali plačevati tudi uporabniki mineralne in termalne vode.

Kmetje bodo za vodovarstvena območja še naprej lahko dobili nadomestna zemljišča. Odškodnin pa ne bo več plačevala država, ampak upravljavci vodnih virov, dobili jih bodo le lastniki zemljišč, ne pa tudi najemniki.