Dragan Matić bo vlogo vršilca dolžnosti prevzel v ponedeljek. Na čelu direktorata bo do imenovanja glavnega inšpektorja, vendar največ do 15. marca prihodnje leto. Foto: BoBo
Dragan Matić bo vlogo vršilca dolžnosti prevzel v ponedeljek. Na čelu direktorata bo do imenovanja glavnega inšpektorja, vendar največ do 15. marca prihodnje leto. Foto: BoBo

Dragan Matić je nekdanji poslanec SMC-ja, lani se je kot kandidat te stranke in tedaj še ljubljanski svetnik potegoval za mesto ljubljanskega župana. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je pridobil naziv doktor zgodovinskih znanosti, delal pa je v Zgodovinskem arhivu Ljubljana, Arhivu Republike Slovenije, republiškem Inšpektoratu za kulturno dediščino in Inšpektoratu za kulturo in medije. Opravljen ima tudi strokovni izpit za inšpektorja, so zapisali na vladi.

Vlada je s 1. oktobrom imenovala Katarino Štrukelj za direktorico urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov. Petletni mandat se ji bo iztekel 30. septembra 2024. Štrukljeva je od leta 2017 zaposlena na uradu, kjer je sprva vodila sektor za nastanitev in oskrbo, trenutno pa opravlja naloge vršilke dolžnosti direktorice.

Menjava na čelu zaradi Termita ali Kemisa?

Menjavo glavne okoljske inšpektorice je predlagal minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki v javnih izjavah ni skrival nezadovoljstva z delom inšpektorata. V zadnjih mesecih so najbolj odmevali očitki o domnevno pomanjkljivem nadzoru nad dejavnostjo predelave nenevarnih odpadkov v moravški družbi Termit, zaradi česar je Zajc nad delom inšpektorata tudi odredil izredni nadzor.

V ponedeljek pa je ministrstvo za okolje in prostor odpravilo odločbo okoljskega inšpektorata, ki je Kemisu odredil prepoved opravljanja dejavnosti.

Na ministra Simona Zajca se je v javnosti zgrnil plaz očitkov zaradi napovedi, da bo za novega vodjo inšpektorata imenoval Matića, saj da ta nima nikakršnih izkušenj na tem področju in da gre tako za izključno strankarsko kadrovanje.

Zajc, ki je prav tako član SMC-ja, pa meni, da je Matić usposobljen in primeren za vodenje okoljskega inšpektorata, saj ima tako vodstvene izkušnje kot strokovne kompetence. "Ima deset let delovnih izkušenj na področju inšpekcijskega nadzora, saj je bil inšpektor višji svetnik na inšpektoratu za kulturo in medije od leta 1999 do leta 2009. Eno leto je ta inšpektorat tudi vodil," so pred mesecem dni obrazložili na ministrstvu.