Fotografija ribe velikanke, naložene na na videz miniaturno vozilo je nemudoma postala uspešnica na kitajskem družbenem omrežju. Foto: Reuters
Fotografija ribe velikanke, naložene na na videz miniaturno vozilo je nemudoma postala uspešnica na kitajskem družbenem omrežju. Foto: Reuters
Potapljanje s prijaznimi velikani je postala v zadnjih letih priljubljena atrakcija v tistih državah, ki se lahko ponašajo z morskimi psi kitovci. Foto: EPA

A ko je svoj ulov prevažal do tržnice v mestu Šiaodži je dvignil nemalo prahu (impresiven ulov je postal prava uspešnica tudi na kitajskem družbenem omrežju Sina Weibo) - pa ne samo zaradi velikosti ulova, ampak ker je v mrežo ulovil ogroženega morskega psa kitovca, ki ga je na Kitajskem nezakonito loviti in prodajati.

Kapitan Cai Čengdžu zdaj trdi, da je kitovca ulovil po nesreči - da se je morski velikan zapletel v njegovo mrežo ter poginil, medtem ko ga je njegova posadka skušala izpustiti. "Menimo, da je orjaško bitje raztrgalo mrežo in se zapletlo vanjo, medtem ko je skušalo pojesti ribe, ki smo jih ulovili," je povedal Čengdžu za lokalne medije.

Največja živeča riba
Čengdžu je še povedal, da je upal, da bo za svoj ulov iztržil med 10.000 in 20.000 juanov (med 1.200 in 2.400 evrov), preden so mu namero preprečili pristojni organi. "Res je šlo za nesrečen pripetljaj in po vseh močeh smo se trudili, da bi ribo osvobodili. A ker smo jo že ulovili in ker je že poginila, bi bilo škoda, da bi šla v nič," je še povedal ribič.

O tej ribiški "štoriji" je takoj podvomilo kar nekaj poznavalcev, saj se kitovci prehranjujejo filtratorsko in običajno ne skušajo raztrgati mrež, da bi prišli do rib.

Morskega psa kitovca so odkrili v Južni Afriki leta 1829. Ta največja danes živeča vrsta rib lahko zrase do deset metrov in živi do sto let, je pa ponekod zaradi prekomernega lova postal ogrožena. S širjenjem športnega potapljanja v zadnjih desetletjih so kitovci postali priljubljena atrakcija v t. i. ekoturizmu in nekatere države (Mozambik, Filipini ...) ponujajo potapljanje s temi nenevarnimi bitji.