Snežiti naj bi prenehalo v ponedeljek zjutraj. Foto: MMC RTV SLO
Snežiti naj bi prenehalo v ponedeljek zjutraj. Foto: MMC RTV SLO
Zima
Čakajoč na pomlad. Foto: MMC RTV SLO
Sneg
Sneg je že v petek pobelil večji del Slovenije, nova pošiljka pa prihaja danes. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Megla ovira voznike predvsem na primorskih cestah. Foto: MMC RTV SLO/Slika uporabnika Roberta Kašeta
Nova pošiljka snega

Slovenijo je znova zajelo obilno sneženje, ki ovira promet po državi. Dežurni meteorolog na Arsu Janez Markošek je za MMC povedal, da je sneženje zajelo skoraj vse dele Slovenije, razen Primorske, kjer dežuje. Po njegovih besedah bo sneženje najmočnejše nekje do sredine noči. Takrat naj bi prav tako ponehala burja, ki piha na Primorskem.

Na Dolenjskem, v Beli krajini, na Kočevskem in v Posavju je čez dan pa najmanj dvajset centimetrov, na Kočevskem celo trideset. Promet poteka počasi, zastojev pa ni.

Ponekod pričakujejo do pol metra snega
Snežiti naj bi prenehalo v ponedeljek zjutraj. V osrednji in zahodni Sloveniji naj bi zapadlo predvidoma od 20 do 40 centimetrov snega, v višje ležečih krajih Notranjske, Dolenjske in Gorenjske pa lahko tudi pol metra.

Bodite obveščeni:
- Vremenska napoved
-
Stanje na cestah

Promet je bil najbolj oviran na primorski avtocesti. Zaradi prometne nesreče je bil med priključkoma Divača in Kozina v smeri Kopra zaprt počasni pas.
Na Primorskem tudi nevarnost poledice
Na primorski avtocesti je med priključkoma Kozina in Divača v obe smeri nevarnost poledice. Zaradi burje je na cestah med razcepom Nanos in Ajdovščino prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, so zapisali na prometnoinformacijskem centru. Na primorski avtocesti se izločajo tovorna vozila pred počivališčem Ravne v smeri Ljubljane ter med počivališčem Povir in razcepom Gabrk v smeri Gabrka.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na poti čez prelaza Korensko sedlo, Jezersko in Ljubelj pa so obvezne verige. Za tovorna vozila nad 7,7 tone je cesta zaprta na avstrijski strani prelaza Jezersko, za tovorna vozila pa je zaprta tudi cesta čez Pavličevo sedlo ter cesta na hrvaški strani mejnega prehoda Petrina.

Varnost prav tako ogrožajo podirajoča se drevesa
Z Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je zaradi novozapadlega snega prišlo do podiranja dreves v občinah Krško, Črnomelj, Metlika in Slovenj Gradec, podrta drevesa pa so ovirala promet.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so zaradi napovedi obilnega sneženja izdali drugo najvišjo stopnjo opozorila, če se bodo napovedi uresničile, pa bo višina snega blizu rekordnih vrednosti za november.

Vabimo vas, da svoje fotografije vremenskega stanja v državi delite z nami na podstrani Moj splet.

Naslednji val sneženja med torkom in sredo
Naslednje sneženje z okoli 20 centimetrov novega snega je predvideno za torek popoldne in za noč na sredo, v sredo čez dan pa naj bi sneg prešel v dež, je še pojasnil Cedilnik. Ali bo sneg pobralo, je odvisno od temperatur in količine dežja, a bo otoplitev po trenutnih napovedih, ki so zaradi časovne oddaljenosti še dokaj nezanesljive, zgolj prehodna.

Sneg v petek že povzročil nevšečnosti
V petek popoldne in v noči na soboto je največ snega zapadlo na jugovzhodu države; v Novem mestu so ga v soboto zjutraj namerili 25 centimetrov. Že tokratno sneženje je povzročilo precej težav v prometu, zlasti zaradi zdrsov tovornih vozil in prometnih nesreč, pa tudi zato, ker se je pod težo snega na ceste prevrnilo več dreves. V jugovzhodnih krajih je nastalo tudi več začasnih izpadov električne energije.

Policisti voznike v zimskih razmerah pozivajo:

- Hitrost vozila zmanjšajmo in prilagodimo razmeram ter stanju vozišča.
- Povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami.
- Zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko.
- Ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj lahko vsako tako ravnanje povzroči zanašanje vozila.
- Posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.
- Računajmo z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno.
- Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.


Za fotografije se zahvaljujemo fotografom Mojega spleta.

Nova pošiljka snega