Polja samevajo. Foto: BoBo
Polja samevajo. Foto: BoBo

Tako so podatke nanizali na ministrstvu za kmetijstvo, kjer so do zdaj prejeli 215 prijav za pomoč kmetijskim pridelovalcem.

Ministrica Aleksandra Pivec je na petkovi novinarski konferenci pozvala k pomoči kmetom. Začenja se namreč sezona intenzivnega dela na poljih in kmetje zato potrebujejo dodatno pomoč pri opravilih, kjer po navadi angažirajo sezonsko delovno silo iz tujine. Omejitve zaradi epidemije pa trenutno onemogočajo, da bi v državo prišlo dovolj tujih delavcev.

Sorodna novica Pivčeva k pomoči kmetom kliče študente, brezposelne in vse preostale

Trenutno je kmetijskih pridelovalcev, ki iščejo sezonske delavce, sedem: od tega trije za dela v hmeljiščih, dva za delo na njivi, eden za raznovrstna dela na ekološki kmetiji in eden za dopolnilne dejavnosti, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Tiste, ki se zdaj zanimajo in povprašujejo po tem delu, v kontaktnem centru obvestijo, da bodo njihove podatke posredovali organizacijam, ki trenutno najbolje poznajo konkretne potrebe. Obvestijo jih tudi, da naj spremljajo spletne strani ministrstva oz. obvestila, ki jih bodo dobili. Predviden je tudi poseben portal, kjer bodo zbirali potrebe in povpraševanje.

V prihodnjih dneh bo jasno tudi več podrobnosti glede samega postopka in izpolnjevanja minimalnih standardov zaposlovanja. Pri tem je seveda treba vedeti, da gre za dogovor med iskalcem dela in naročnikom.

Skladno z zakonom o kmetijstvu je bila za leto 2019 objavljena najnižja dovoljena urna postavka za občasno ali začasno delo v kmetijstvu v vrednosti 4,95 evra bruto, so pojasnili na ministrstvu. Od 1. aprila letos naj bi bila minimalna urna postavka 5,16 evra evrov bruto, je razvidno iz podatkov Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije.

Določena je sicer minimalna urna postavka, ki navzgor ni omejena.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.