Po podatkih Agencije za okolje je bilo leta 2010  zbranih 2.360 ton odpadnih nagrobnih sveč, recikliranih pa jih je bilo 823.165 kilogramov. Foto: MMC RTV SLO
Po podatkih Agencije za okolje je bilo leta 2010 zbranih 2.360 ton odpadnih nagrobnih sveč, recikliranih pa jih je bilo 823.165 kilogramov. Foto: MMC RTV SLO

Prednostna naloga celotne Evrope je po besedah ministrstva za okolje preprečevanje nastajanja odpadkov, zato želijo pred dnevom spomina na mrtve spodbuditi ljudi k razmisleku za manj prižiganja sveč.

Premalo se zavedamo, da odpadki ne nastajajo sami od sebe. "Odpadki nastajajo pri vsakem našem početju, količino odpadkov pa lahko zmanjšujemo sami. To je dolgotrajen proces spreminjanja naših navad," poudarjajo na ministrstvu.

Prižgete lahko tudi virtualno svečko
Zato so na spletni strani www.svecamanj.si odprli tudi poseben prostor, kjer lahko vsakdo prižge virtualno svečo in umrlim napiše posvetilo.

Na grobovih vsako leto Slovenci prižgemo ogromno sveč v plastičnih ohišjih. Na ministrstvu so tako izračunali, da če bi vse odpadne sveče zložili na kup velikosti 10 krat 10 metrov, bi z njimi dosegli višino 67 metrov. Vsako leto.

"Predniki vam ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci vam bodo za to hvaležni," ob tem dodajajo na ministrstvu.