Ponoči v večjem delu države sneg do nižin

Zvečer se bo meja sneženja spustila, sredi noči tudi do nižin. Snežilo bo po večjem delu države, največ snega pa bo zapadlo na jugu. Meteorolog Luka Ravnik je za Televizijo Slovenija povedal, da bo do nedeljskega jutra na jugovzhodu države zapadlo od 10 do 25 centimetrov, nad 500 metri nadmorske višine pa lahko krajevno zapade tudi do 25 centimetrov snega.

Napovedal je, da se od 10 do 15 centimetrov snežne odeje pričakuje tudi v večjem delu osrednje in severne Slovenije ter Koroške in Štajerske. Nič oziroma najmanj snega pa vremenoslovci napovedujejo za zahodni del države.

Razlivanje nekaterih rek

Pretok reke Vipave se je v jutranjih urah ustalil tudi v spodnjem toku, kjer je Vipava poplavljala v manjšem obsegu.

Po podatkih oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje (Arso) reka Kolpa v spodnjem toku še vedno narašča in bo zvečer poplavljala na območjih pogostih poplav. Naraščanje na tem rečnem odseku se po podatkih Arsa sicer že upočasnjuje. Kolpa upada tudi v srednjem toku, kjer se sicer v manjšem obsegu še vedno razliva.

Zaradi obilnega deževja se v manjšem obsegu razliva tudi Krka s pritoki. Kot navaja Arso, bo Krka naraščala tudi zvečer in ponoči, naraščanje v njenem spodnjem toku pa se bo predvidoma nadaljevalo do nedelje popoldne. V soboto se bo Krka razlivala na vsakoletnih poplavnih območjih, čez noč in v nedeljo zjutraj pa se lahko poplavljene površine še nekoliko povečajo.

Vodostaj Ljubljanice je ustaljen. V soboto popoldne in zvečer se bo zmerno povečal tudi obseg poplavljenih površin na Ljubljanskem barju, v nedeljo pa se bo vodostaj na Barju počasi zniževal.

Gasilci so imeli kar nekaj dela

Kolpa (fotografija je arhivska). Foto: BoBo
Kolpa (fotografija je arhivska). Foto: BoBo

Zaradi petkovega deževja z občasnimi močnejšimi krajevnimi nalivi so imeli gasilci in delavci cestnih in komunalnih služb nekaj dela na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Kranj, Ljubljana, Postojna in Ptuj. Po zbranih podatkih so obravnavali 21 dogodkov, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Gasilci treh poklicnih in 18 prostovoljnih gasilskih društev so v večini primerov črpali meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih in drugih objektov, železniškega podvoza, odstranjevali podrta drevesa, prekrivali strehe objektov in odmašili nekaj odtočnih jaškov, zaradi katerih so bila poplavljena cestišča.

V naselju Vrzdenec v občini Horjul se je na regionalno cesto podrlo drevo in na cestišče naneslo približno deset kubičnih metrov zemljine. V naselju Bukovica pri Litiji pa je zaradi razmočene zemljine zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci so s folijo prekrili plaz in preventivno razžagali bližnje drevo, ki bi ob nadaljnjem plazenju lahko padlo na objekt. Pri naselju Dolenja vas v občini Cerknica je potok Cerkniščica prestopil bregove in ogrožal bližnje objekte. Gasilci so preventivno namestili protipoplavne vreče.