Ministrstvo za zdravje želi kadilcem pomagati pri odvajanju od kajenja. Foto: RTV SLO
Ministrstvo za zdravje želi kadilcem pomagati pri odvajanju od kajenja. Foto: RTV SLO
Bručan je povedal, da omejevanje kajenja podpira 87 % slovenskih kadilcev, zato pričakuje, da s sprejemanjem strožje zakonodaje ne bo težav. Foto: RTV SLO

Minister Andrej Bručan je prepričan, da je ta dan pri nas letos, ko se obetajo spremembe zakonodaje, še toliko pomembnejši, vzpostavljanje programov za opuščanje kajenja pa sodi v okvir celovitega nadzora nad tobakom. Strožji protitobačni zakon naj bi sprejeli do poletja, kadilcem pa so že na voljo brezplačne oblike pomoči, kot sta svetovalni telefon ali skupinska terapija, ter posebni nikotinski žvečilni gumiji in obliži.

V ospredju pobud bo mladina
Ministrstvo namerava v prihodnje več pozornosti nameniti oblikovanju in vzpostavljanju učinkovitih programov promocije opuščanja kajenja, podprli pa bodo zlasti tiste projekte, ki naslavljajo mlade kadilce. Ravno ti po ministrovem mnenju začenjajo kaditi bolj zgodaj in prej postanejo redni kadilci, tako pa se povečuje tudi tveganje, da so prej izpostavljeni boleznim, povezanimi s kajenjem.

Raziskava, ki jo je opravilo ministrstvo, je pokazala, da se s prepovedjo kajenja v zaprtih javnih prostorih strinja 87 odstotkov kadilcev, zato Bručan pričakuje, da bodo zakonske spremembe uspešno sprejete in izvajane.

Evropa odpira javno razpravo
Za popolno prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih, ki jo je do zdaj uvedla Irska, nekatere druge članice pa kajenje le omejujejo, se zavzema tudi Evropska komisija. Ob zagonu trimesečnega javnega posvetovanja o prepovedi kajenja v zaprtih prostorih zunaj doma bo komisar za zdravje Marcos Kiprianu članice pozval k dejavnejšemu omejevanju tobačnega dima.

Javno posvetovanje naj bi pomagalo pri preučevanju protikadilskih pravnih mehanizmov in zdravstvenih pobud na državni in evropski ravni. Javnost naj bi nakazala, ali si želi protikadilskih ukrepov, ki bi bili usmerjeni v politiko zavez, priporočil ali dobre volje, ter predlagala obseg ukrepov.

Od začetka leta 2007 velja v vseh stavbah Evropskega parlamenta in Evropske komisije popolna prepoved kajenja. Dovoljeno je še v posebnih prostorih za kadilce na Sodišču Evropskih skupnosti, v Svetu Unije ter na Računskem sodišču.