Minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: BoBo
Minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: BoBo

"Upam, da se preiskava širi in da bodo ustrezni organi preiskali vse, kar zadeva ta postopek. Vse dokumente, ki jih imamo, jih bomo dali. Nadejam se, da bodo to naredili tudi povsod drugje, ker je seveda marsikaj v tem primeru šlo narobe," je v izjavi za medije dejal finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič.

V medijih so namreč zaokrožile neuradne informacije, da preiskavo domnevnih nepravilnosti o nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani v višini 7,7 milijona evrov Nacionalni preiskovalni urad (NPU) širi tudi na ministrstvo za finance.

Po Boštjančičevih besedah preiskovalci dopoldne še niso navezali stika z njegovim resorjem, a upa, da se bo to zgodilo čim prej. "Verjamem, da je čas pomemben, da se določene stvari čim prej razčistijo, ne da bodo minili tedni in meseci in bomo potem za nazaj ugotavljali," je ocenil minister. Meni, da bi moralo biti v fokusu tudi dogajanje v zadnjih tednih, ker je pri tem precej "stvari nenavadnih".

Na ministrstvu za finance so popoldne potrdili, da je policija za dokumente v povezavi z omenjenim poslom zaprosila tudi njih. Na policiji navajajo le, da NPU vodi predkazenski postopek v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva. Tako so določeno dokumentacijo pridobili od pravosodnega ministrstva, drugih informacij pa zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka ne razkrivajo.

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan predsedniku vlade ponudila odstop. Golob se bo o tem še odločil.

Vloga ministrstva za finance je bila enaka

Kot je še pojasnil, vloga ministrstva za finance pri omenjenem poslu ni bila drugačna kot v drugih primerih financiranja projektov drugih ministrstev. Vsebinska presoja ustreznosti posameznih projektov je tako na posameznih resorjih oziroma njihovih vodjih, v konkretnem primeru pa je nastala težava, na katero je pravosodno ministrstvo opozarjalo že dalj časa, in sicer prostorska stiska pravosodnih organov, je navedel Boštjančič. Po njegovih besedah je tako ministrica Dominika Švarc Pipan opozorila, da je projekt sodne stavbe več kot 10 let oddaljen v prihodnost, na ministrstvu teče investicija novega moškega zapora, zato so iskali rešitve za reševanje prostorske stiske predvsem ljubljanskih sodišč.

Vloga ministrstva glede uvrstitve posameznih projektov v načrt razvojnih programov je, da preveri, ali se podatki o imenu projekta, vrednosti in podobnem v dokumentu, ki ga podpiše pristojni minister, ujemajo s podatki, ki so vneseni v informacijski sistem, so dodano pojasnili na ministrstvu.

Ob koncu leta ministrstvo za finance v skladu s pravilnikom ob koncu leta preveri še, ali likvidnostna situacija proračuna omogoči prevzemanje dodatnih obveznosti. Pri tem je treba upoštevati, da se mora v primeru neporabljenih sredstev ob koncu leta zasledovati interes, da se v tem letu plača čim več prevzetih obveznosti, saj bi v primeru neplačila te obveznosti bremenile proračun prihodnjega leta, so še zapisali v sporočilu za javnost.

"Pristojnost ministrstva za finance je izključno v tem, da zagotovi sredstva, če sredstva so. Princip porabe proračuna je po tako imenovanem denarnem toku in do konca leta v resnici ne moremo dejansko vedeti, ali in koliko sredstev bo ostalo. Tako je bilo tudi v tem primeru," je zatrdil finančni minister.

Eden glavnih akterjev v aferi Litijska je generalni sekretar SD-ja Klemen Žibert. Foto: BoBo
Eden glavnih akterjev v aferi Litijska je generalni sekretar SD-ja Klemen Žibert. Foto: BoBo

Decembrska komunikacija

V drugi polovici decembra so tako po njegovih besedah z ministrstvom za pravosodje komunicirali, da sredstva so, a opozorili, da je časa za izpeljavo posla zelo malo. "Na ministrstvu so zagotovili, da je vse v redu, da dejansko potrebe so, da bodo s tem rešili problem več sodišč v Ljubljani in da so sposobni ta projekt izpeljati še v letu 2023," je dejal Boštjančič. Slednje kaže na to, da je torej za projekt večinoma morala biti zbrana in pripravljena ustrezna dokumentacija, sicer ga ne bi bilo mogoče izpeljati, meni minister. "Kar seveda izkazuje, da je v tem procesu marsikaj šlo narobe," je ocenil.

Obenem je zanikal, da bi o tem ali katerem koli drugem projektu govoril z generalnim sekretarjem SD-ja Klemnom Žibertom. Ministrica Švarc Pipan je namreč v preteklih dneh očitke o domnevnih nepravilnostih poslov usmerila tudi v nekatere člane SD-ja, predvsem vpletanje Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Boštjančič si tako želi, da bi se razčistilo predvsem, kaj se je dejansko dogajalo in kakšno vlogo so imeli pri poslu izpostavljeni posamezniki. S tega vidika tudi podpira ministrico Švarc Pipan, ki ima kot "predstojnica resorja dostop do tega". Deli tudi stališče premierja, da je treba zadevi priti do dna, saj da so se v preteklosti podobne zadeve velikokrat pometle pod preprogo.

"Verjamem, da je to edini način, da se v Sloveniji očistimo nekih praks, ki jih v resnici ne bi smelo biti," je sklenil Boštjančič.

Premier Golob se je danes vnovič srečal z ministrico Švarc Pipan. Foto: BoBo
Premier Golob se je danes vnovič srečal z ministrico Švarc Pipan. Foto: BoBo

Golob želel sestanek z vodstvom SD-ja, čas je imel zgolj Žibert

Po informacijah STA-ja je bil za ponedeljek pozno popoldan načrtovan sestanek ožjega vodstva SD-ja s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki je na srečanje povabil predsednico stranke Tanjo Fajon in vodjo poslanske skupine Janija Prednika. Vabilo na srečanje je dobil tudi generalni sekretar Žibert, izmed ministrov pa le gospodarski minister Matjaž Han.

Zaradi zadržanosti nekaterih od vabljenih pa je bilo dogovorjeno, da se sestanka ob Žibertu udeležijo še podpredsednica stranke in poslanka Meira Hot ter predsednik konference SD-ja Matevž Frangež, a so sestanek nato v kabinetu predsednika vlade odpovedali.

"Ker nihče od ministrov, vključno s predsednico stranke in vodjo poslanske skupine, zaradi odsotnosti danes ni mogel priti na sestanek, smo sestanek premaknili. V sredo se bo tako predsednik vlade dobil z ministri iz SD-ja," so zvečer sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Odhod predsednika vlade iz vladnih prostorov nekaj pred 18. uro. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Odhod predsednika vlade iz vladnih prostorov nekaj pred 18. uro. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Odstop je ponujen

Premier Golob se je sicer še enkrat sešel s pravosodno ministrico Švarc Pipan, za katero SD vztraja, da jo mora Golob zaradi objektivne odgovornosti pri spornem nakupu sodne stavbe nemudoma razrešiti. Kot je ministrica povedala v oddaji Marcel na TV Slovenija, mu je ponudila odstop, a bo premier o njem še razmislil. Strinjala sta se, da na položaju ostane vsaj še nekaj časa, dokler se stvari ne razčistijo.

V nedeljo je potekal kolegij predsednice SD-ja Tanje Fajon, ki naj bi bil nekakšen krizni sestanek. Kot so poročali mediji, naj bi SD na kolegiju preigraval več različnih mogočih scenarijev, a naj ne bi sprejeli nobenih odločitev. Evropski poslanec iz vrst SD-ja Matjaž Nemec naj bi omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke, a naj se preostali s tem ne bi strinjali. Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi v SD-ju počakali na odločitev premierja Goloba glede razrešitve pravosodne ministrice. V SD-ju pa bodo v kratkem sklicali predsedstvo in tudi konferenco, ki je najvišji organ med dvema kongresoma.

Sorodna novica Vrh SD-ja se je sešel na kolegiju. Šlo naj bi za krizni sestanek.

Ministrica je v preteklih dneh večkrat poudarila, da sicer sprejema objektivno odgovornost za nepravilnosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD-ja, predvsem vpletanje generalnega sekretarja SD-jaŽiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Ministrica Švarc Pipan je v petek na družbenem omrežju Facebook napisala, da četudi bo morala “najverjetneje oditi”, bo odšla mirno, "z zavestjo, da se val tega boja ne bo več dal zlahka ustaviti". "Zavezujem pa se, da bom ostala del tega vala in se borila naprej, znotraj ali izven sistema," je dodala.

Njen odhod, kot še poroča Radio Slovenija, zaradi objektivne odgovornosti pričakujejo tudi koalicijski poslanci, ki menijo, da je zaradi afere prizadeta celotna vlada.

V občinskih organizacijah SD-ja so slabe volje

Več sogovornikov iz občinskih organizacij SD-ja je za STA sporočilo, da jih dogajanje v stranki žalosti, ob tem pa so – milo rečeno – slabe volje. Menijo, da bi pravosodna ministrica Švarc Pipan morala posel nakupa stavbe preveriti, preden podpiše pogodbo, ne da to, kaj se je dogajalo, preverja zdaj. Strinjajo se, da sta za preiskavo dogajanja pristojna policija in Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Ob tem pa jih je presenetilo dogajanje okrog generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta, predvsem medijsko poročanje glede nepremičnin v lasti njegove družine. Necenzurirano danes poroča, da sta Žibertova starša, sicer samostojna podjetnika, v zadnjih letih postala lastnika več (tudi luksuznih) nepremičnin. Nekatere so bile kupljene z ugodnimi posojili, pri drugih financiranje ni znano.

Občinske organizacije SD-ja torej pričakujejo, da bo Žibert na torkovem večernem sestanku poleg okoliščin glede domnevnega vpletanja v posel nakupa stavbe na Litijski, pojasnil tudi te okoliščine. Žibert naj bi očitke v prihodnjih dneh pojasnil tudi javno, so napovedali v stranki.

V občinskih organizacijah SD-ja so slabe volje, vodstvo stranke v Ljubljani živi v
V občinskih organizacijah SD-ja so slabe volje, vodstvo stranke v Ljubljani živi v "mehurčku", so med drugim dejali. Foto: BoBo/Borut Živulović

Iz vrst SD-ja: Objektivno sta odgovorna tudi Žibert in Fajon

Mnogi sogovorniki s terena opozarjajo, da je vodstvo stranke v Ljubljani v nekakšnem "mehurčku". V občinskih organizacijah ljudje delujejo prostovoljno, če nekdo dela v nasprotju z vrednotami socialne demokracije, pa mora za to prevzeti odgovornost, je bilo slišati v pogovorih z STA-jem. Ob tem opozarjajo, da je za dogajanje v stranki poleg generalnega sekretarja objektivno odgovorna tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon. Nekdo od njiju bi za dogajanje moral prevzeti odgovornost, menijo nekateri sogovorniki.

V vsakem primeru občinske organizacije potrebujejo več informacij in upajo, da jih bodo na torkovem sestanku dobili. Tudi razjasnitve okoliščin glede nakupa stavbe na Litijski si želijo čim prej, saj je marsikaj povezano s tem, je še slišati s terena.

Janša: Čas je za interpelacijo celotne vlade

Prvak SDS-a Janez Janša je na družbenem omrežju X zapisal, da je po vsem videnem čas tudi za interpelacijo celotne vlade Roberta Goloba. Po njegovi oceni kaže, da je nakup "organiziralo omrežje stranke SD" pod taktirko generalnega sekretarja Žiberta, za posel pa da so morali vedeti tudi predsednica SD-ja Fajon, finančni minister Boštjančič in premier Golob.

"Ali je predsednik vlade v spornem poslu s tihim soglasjem ministrstva za finance od samega začetka ali pa je tako nesposoben, da mu milijone iz državne rezerve zapravljajo sekretarji vladnih strank. In v tem drugem primeru bi bila zadeva še hujša. Kajti potem se postavi vprašanje, koliko Litijskih se še skriva pod preprogo," je zapisal Janša.

Pritisk stopnjuje tudi opozicija. Na predlog NSi-ja bodo o spornem nakupu razpadajoče stavbe v sredo razpravljali člani komisije za nadzor javnih financ, ki imajo na dnevnem redu tudi poslovanje podjetja Star Solar, ki je v lasti premierja Goloba.

Predsednik SDS-a Janša je že v nedeljo na družbenem omrežju X zapisal, da je po vsem videnem morda čas tudi za interpelacijo vlade, saj je nemogoče, da za takšen vladni projekt ne bi vedeli tudi predsednica SD-ja Fajon, finančni minister Boštjančič in premier Golob.