Foto: EPA
Foto: EPA

Vlada je konec junija spremenila leta 2020 sprejeti sklep o sprejetju ukrepov za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G, kot razlog za to pa so takrat v uradu vlade za informacijsko varnost navedli, da so pri tem izhajali iz nedavnega priporočila Evropske komisije, ki je kitajski družbi Huawei in ZTE navedla kot bolj tvegani za varnost EU-ja od preostalih dobaviteljev opreme 5G.

Podjetje Huawei Slovenija je tedaj poudarilo, da podpirajo skrb slovenske vlade za zaščito kibernetske varnosti, hkrati pa so se zavzeli za to, da bi morali ukrepi za zagotavljanje varnosti omrežij 5G temeljiti na objektivnih in nediskriminatornih merilih, ne pa na podlagi diskriminatornih ali arbitrarnih presoj.

Pred dvema tednoma je Huawei v zvezi s spremembo sklepa o sprejetju ukrepov za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G po poročanju spletnega portala 24ur.com na slovensko vlado naslovil dopis, v katerem opozarja na večmilijardno škodo, ki jo je zaradi tega utrpelo podjetje. Pri tem pa naj bi Huawei od vlade terjal tudi neposredno plačilo 170 milijonov evrov.

Po poročanju 24ur.com je Huawei ob poslanem dopisu ponudil tudi izračun škode, ob tem pa priložil mnenje ekonomista Jožeta P. Damijana in ustavnega pravnika Sama Bardutzkyja.