Ozračje je precej bolj naklonjeno opoziciji kot koaliciji, kaže raziskava FUDŠ-ja. Foto: EPA
Ozračje je precej bolj naklonjeno opoziciji kot koaliciji, kaže raziskava FUDŠ-ja. Foto: EPA
Skrinjica
Če bi bile parlamentarne volitve v nedeljo, kar 24,7 odstotka anketirancev ne bi volilo nobene stranke. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Stožice
Za projekt Stožice je več navdušenja v Ljubljani kot v Sloveniji na splošno. Foto: MMC RTV SLO
Časopisi
Največ vprašanih jih je menilo, da predlagani zakon o medijih ne bo prispeval k medijski svobodi. Foto: BoBo

Podatek, da se je torej v prid vladi izreklo le 23 odstotkov vprašanih - devet odstotkov pa jih ne ve, ali so ministrski ekipi naklonjeni ali ne -, se sklada tudi z rezultatom, da bi sodelujoči v raziskavi, če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, SD-ju namenili kar 6,5 odstotne točke manj kot SDS-u. Za SD bi namreč glasovalo le 8,7 odstotka anketirancev.

Glede na Slovenski utrip bi se poleg teh dveh strank v DZ prebila le še DeSUS (4,5 odstotka glasov) in SNS (4,4 odstotka glasov). LDS-u bi svoj glas namenilo 3,6 odstotka, NSi-ju 1,9 odstotka, SLS-u 1,8 odstotka, Zaresu pa 1,1 odstotka. 23,3 odstotka državljanov ne ve, katero stranko bi volili, 24,7 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke, 8,1 odstotka pa jih sploh ne bi šlo na volitve.

PODATKI O RAZISKAVI
Izvedba:
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici
Čas anketiranja: 23.–26. avgust 2010
Metoda: telefonska anketa (CATI)
Populacija: polnoletni prebivalci Slovenije
Realizirani vzorec: n = 910
Vzorčenje: stratificirani slučajni vzorec
Poststratifikacija: obteženo po spolu, starosti, izobrazbi in tipu naselja


Jeseni bi šlo na volitve 65 odstotkov volilnih upravičencev
Izvajalci raziskave so državljane povprašali tudi, ali se nameravajo udeležiti jesenskih lokalnih volitev. Pritrdilno jih je odgovorilo 65 odstotkov, negativno 31 odstotkov, štirje odstotki pa še ne vedo, ali bodo volili ali ne.

42,89 odstotka bi jih na volitvah v lokalni svet volilo eno od lokalnih list, 8,87 odstotka SDS, 3,48 odstotka SD, 2,29 odstotka SNS, 1,28 odstotka LDS, 1,08 odstotka SLS, en odstotek DeSUS, 0,31 odstotka NSi, 0,29 odstotka pa Zares. Neopredeljenih je 34,05 odstotka sodelujočih v raziskavi, 2,21 odstotka pa jih ne bi volilo nobene liste ali stranke. Na vprašanje, ali bi, če se sedanji župan ponovno odloči kandidirati, glasovali zanj, je z "da" odgovorilo 54 odstotkov vprašanih, z "ne" 39 odstotkov, z "ne vem" pa sedem odstotkov anketirancev.

Stožice podpira 50,5 odstotka Ljubljančanov oz. 37,5 odstotka Slovencev
Kaj pa sodelujoči v anketi menijo o naložbi v ljubljanski stadion v Stožicah? Če jih je v Ljubljani 50 odstotkov prepričanih, da je to odlična naložba, na katero bomo Slovenci vedno ponosni, to mnenje na ravni vse države deli manj državljanov (37,5 odstotka).

Med Ljubljančani je takih, ki menijo nasprotno, da gre torej za premalo premišljeno naložbo, ki bo prinesla hudo breme za davkoplačevalce, 43,6 odstotka, med vsemi državljani pa 53,3 odstotka.

Medijski svobodi največkrat ocena tri
Anketiranci so se izrekali še o slovenskih medijih. Na vprašanje, ali so zadovoljni z njimi, jih je največ odgovorilo z oceno tri (ocenjevali so po lestvici od ena do pet), in sicer 38,27 odstotka. Prav tako je bila ocena tri najpogostejša (39,59 odstotka), ko so ugotavljali, kako je v Sloveniji z medijsko svobodo. Kar 46 odstotkov udeleženih v anketi jih je menilo, da predlagani zakon o medijih situacije ne bo izboljšal. Optimističnih jih je bilo tako manj (29 odstotkov), 25 odstotkov pa jih je bilo neopredeljenih.

In komu so slovenski mediji bolj naklonjeni? 46,26 odstotka vprašanih jih meni, da imajo enak odnos do politične levice in desnice, 29,56 odstotka jih je prepričanih, da preferirajo levico, 9,67 odstotka pa, da imajo raje desnico. Brez odgovora jih je bilo 14,51 odstotka.