Minister Janez Poklukar. Foto: Posnetek zaslona
Minister Janez Poklukar. Foto: Posnetek zaslona

Sporočilo je jasno - z večjo precepljenostjo in hkratnim doslednim upoštevanjem in izvajanjem pogoja PCT se lahko zavarujemo in izognem najhujšemu. Ni časa za oklevanje, čas je, da uporabimo razum.

Poklukar

Vlada je na dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja PCT-pogoja za zamejitev epidemije. Razlog za sprejetje je hitro polnjenje bolnišnic, število hospitalizacij se je v zadnjih dneh podvojilo, podvojitveni čas je 8 ali 9 dni, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Odlok stopi v veljavo v ponedeljek, ampak ker se vsega ne da uvesti čez noč, vlada pričakuje, da se bo odlok v celoti izpolnjeval v roku sedmih dni. Kratek povzetek odloka v sliki:

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Pogoj PCT morajo izkazati tudi uporabniki storitev oziroma udeleženci. Več v sliki:

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Komu pa PCT-pogoja ni treba izpolnjevati?

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Omejitev PCT ne velja v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, pri nujni medicinski pomoči in pri izvajanju zaščite in reševanja.

Preverjanje PCT-pogoja izvajajo odgovorne osebe, ki delo organizirajo. Odgovorne osebe so dolžne na vidnem mestu pisno opozoriti osebe, ki opravljajo delo, in uporabnike na dolžnost izpolnjevanja PCT-pogoja in to na vstopnih točkah preverjati. Za tiste, ki delo opravlja in PCT-pogoja ne izpolnjuje, delovodja uporabi ukrepe v skladu s področno zakonodajo. Uporabnikom, ki PCT-pogoja ne izpolnjujejo, pa se izvedba storitve oziroma udeležba na prireditvi zavrne, je povedal Poklukar.

Pri izpolnjevanju pogoja PCT za opravljanje dela se po besedah Poklukarja šteje tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje. Zaposleni, ki se morajo samotestirati s hitrimi antigenskimi testi, to počnejo enkrat tedensko. To lahko počnejo doma ali v službi v dogovoru z delodajalcem, stroške krije slednji.

Učenci tretje triade osnovne šole in dijaki, ki prostovoljno v domačem okolju izvajajo samotestiranje, to še naprej počnejo enkrat tedensko, stroške krije državni proračun.

Za testiranje tistih, ki se zaradi zdravstvenega stanja ne morejo cepiti, bo sredstva zagotovila država, a mora posameznik pri tem z zdravniškim potrdilom dokazati nezmožnost za cepljenje.

Poklukar je poudaril, da se izvidi hitrih antigenskih testov pri samotestiranju ne vnašajo v centralni register in se tako ne uporabljajo za pridobitev evropskega digitalnega covidnega potrdila.

Po poročanju TV Slovenija se status prebolevnika podaljšuje s 6 na 8 mesecev.

Četrti val se krepi

Uporaba zaščitnih mask

Uporaba zaščitnih mask je obvezna pri gibanju in zadrževanju na vseh zaprtih javnih prostorih ali krajih. Obvezna je tudi pri gibanju ali zadrževanju na odprtih javnih krajih, kadar ni mogoče zagotavljati 1,5 metra medsebojne razdalje ni pa tu obvezna, kadar se upošteva pogoj PCT. Prav tako ni potrebna med člani istega gospodinjstva. Uporaba maske ni potrebna v vozilu, če je v njem samo en človek ali če gre za člane istega gospodinjstva.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Poklukar je pojasnil, da je vzrok za širjenje pogoja PCT in drugih protiepidemijskih ukrepov naraščajoča epidemija, ki se kaže v številu hospitalizacij zaradi covida-19, še posebej na oddelkih za intenzivno nego. Predstavil je nekaj projekcij ob predpostavki, da se bo reprodukcijsko število (torej koliko ljudi okuži en okuženi) povzpelo na 2. Zdaj znaša med 1,2 in 1,5, je dejal Poklukar in poudaril, da je letošnja različica virusa precej bolj kužna kot lanska. Ob 70-odstotni precepljenosti bomo jeseni na vrhu četrtega vala imeli zasedenih 1600 bolnišničnih postelj, ob 51-odstotni precepljenosti pa 2900, kar je dvakrat več kot na vrhuncu lanskega vala, je poudaril. Projekcije so podrobneje predstavljene na spodnjih treh grafih:

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ti grafi nam ponazarjajo, kako težka jesen nas čaka, je povedal minister. Žalosti ga sicer, da ob potovanju po državi ugotavlja, da številni ljudje epidemijo jemljejo kot problem zdravstvenega sistema. To ni samo problem zdravstva, je problem celotne družbe. Če se bolnišnice napolnijo, bo treba ustavljati tudi druge zdravstvene probleme, imamo gospodarsko škodo, imamo številne smrti, ki so tragedija vsaka posebej. Rešitev pa je cepljenje, ki je varno in učinkovito in je edina pot do relativno normalnega življenja, je sporočil.

V želji čim hitreje slediti priporočilom posvetovalne skupine za cepljenje o tretjem odmerku cepiva bodo v začetku tedna nadaljevali s pogovori s cepilnimi centri. V drugih polovici tedna pa bi lahko cepilni centri po njegovih besedah predvidoma začeli izvajati cepljenje s tretjim odmerkom pri starejših od 70 let, kroničnih bolnikih, posameznikih z oslabljenim imunskim sistemom ter tistih, ki bi se za to možnost odločili prostovoljno.

Minister je še napovedal, da bodo v prihodnjih dneh odprli covidni oddelek v izolski bolnišnici.

Video: Novinarska konferenca v celoti

Epidemične številke

V bolnišnicah zdravijo 189 covidnih bolnikov, od tega 44 na intenzivni terapiji. Po podatkih sledilnika za covid bolnišnično zdravljenje potrebuje devet covidnih bolnikov več kot dan prej, intenzivno zdravljenje pa en bolnik več. Umrla sta dva covidna bolnika.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo ob 3748 PCR-testih opravljenih še 36.825 hitrih testiranj. Trenutno je po njihovi oceni v državi z novim koronavirusom aktivno okuženih 6682 ljudi. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih znaša 314 (dan prej 297), sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 531 in se je v primerjavi s prejšnjim dnem povečalo za 30.

Do zdaj so po njihovih podatkih s prvim odmerkom cepili 1.001.742 ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa je cepljenih 915.637 ljudi, z. 43 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let jih je z enim odmerkom cepljenih 56 odstotkov, polno cepljenih pa 52 odstotkov, še navaja NIJZ.

Pogoj PCT se širi

Šest faz semaforja ukrepov

Medtem pa vlada hiti z zadnjimi popravki t. i. semaforja ukrepov v šestih fazah, ki ga je pripravila strokovna posvetovalna skupina. Kot je v Odmevih pojasnil zdravstveni minister Janez Poklukar, ga bo vlada konec tedna uskladila "v luči sorazmernosti ukrepov", nato pa na začetku prihodnjega tedna začela uvajati posamezne odloke. "Zagotovo bomo konec tedna podali še natančnejše usmeritve, ampak ključno je, da bomo te protokole uvajali v naslednjem tednu. Ne moremo jih uvesti čez noč," je dejal minister.

Sorodna novica Potrditve semaforja ukrepov še ni, vlada pravno usklajuje skupni odlok

Trenutno smo že v tretji od šestih faz, ki jih predvideva semafor, v tej fazi pa je med drugim predvideno obvezno nošenje mask v šolah. A minister Poklukar ob tem zagotavlja: "Kar se tiče nošenja mask naslednji teden ne prinaša nobenih sprememb, ko gre za šole. Maske pa seveda niso v nobenem primeru obvezne za mlajše od šest let."

Pogovor z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem v Odmevih
Pogovor z vodjo svetovalne skupine za covid-19 Matejo Logar