Vlasta se je skupaj s še 10 delavkami nekdanjega HKS-ja Panonka znašla v sila nezavidljivem položaju (slika je simbolična). Foto: BoBo
Vlasta se je skupaj s še 10 delavkami nekdanjega HKS-ja Panonka znašla v sila nezavidljivem položaju (slika je simbolična). Foto: BoBo
Tednik

Hranilno kreditna služba (HKS) Panonka je šla leta 2004 v stečaj, delavka Vlasta Grah pa je še z 10 drugimi sodelavkami pristala na cesti, je za Tednik poročal Boštjan Rous. Po stečaju je njene pravice in obveznosti do več kot 15.000 komitentov – predvsem tamkajšnjih kmetov – prevzela Abanka.

A ne tudi za odpuščene delavke, ki so se znašle na zavodu za zaposlovanje. Kot invalidka tretje kategorije se je tako Vlasta prijavila na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) in prejemala denarno nadomestilo. Ker pa naj bi bile delavke odpuščene nezakonito, so po navodilih tamkajšnjega sindikata zoper HKS vložile tožbo. In jo dobile.

Delavke dolžne ZPIZ-u
Kmalu zatem je Vlasta dobila odločbo, da mora ZPIZ-u vrniti 1,6 milijona takratnih tolarjev. Ker denarja ni imela, si ga je izposodila. Z dobljeno tožbo v roki se je tolažila, da jo bodo le poplačali, kar je sodišče naložilo Abanki. Vendar so se v banki pritožili in na vrhovnem sodišču v Ljubljani tožbo dobili.

Vrsta nepravilnosti
Pravna svetovalka Vera Krivec, ki je uslužbenkam stopila v bran, je pri pregledu stečajne dokumentacije odkrila vrsto nepravilnosti. Vse so bile v prid ustanoviteljem HKS-ja, ki so bili po njenem mnenju dobro poplačani.

"Stečajna masa je šla že tri mesece pred stečajem v celoti v Abanko. Pa logika tega ne more prenesti," se priduša Krivčeva. Prepričana je, da je bilo v stečajni masi dovolj sredstev, da bi se iz nje poplačalo tudi delavke.
Organom pregona so sicer predložili veliko dokazov o nepravilnostih v HKS-ju Panonka, tudi korespondenco med Banko Slovenije in HKS-jem oz. Abanko, kako delavce izigrati! A ker so bili ti dokazi pridobljeni protipravno, jih sodišče ni upoštevalo.

Abanka zavrača krivdo
"Zagotavljamo, da Abanka nikoli ni imela namena izigrati delavcev bivšega HKS-ja. Ob tem posebej poudarjamo, da direktiva Sveta iz leta 2001 izrecno določa, da se varstvo delavcev ne nanaša za primer prenosa podjetja," so se odzvali v banki.

Krivčeva ob tem poudarja, da Abanka ni kriva, temveč je krivda na strani Abanke v Murski Soboti, "ki je nastala iz HKS-ja in jo vodi ista oseba, ki je HKS Panonko poskusila rešiti in istočasno zavarovati kapital ustanoviteljev".

Le še obup
Na vrhovnem sodišču v Ljubljani menijo, da je napako storil murskosoboški stečajni senat. Delavke lahko člane sicer tožijo, a denarja ob vsem, kar se je zgodilo, nimajo.

Ostala sta jim le še obup in brezizhodni položaj, kot je razvidno tudi iz Vlastinega elektronskega sporočila uredništvu Tednika: "Jaz samo vem, da se to za mene in moje življenje ne bo dobro končalo. Nič dobiti in že k 6.700 evrom dolga pribiti še 5.000, pa nič biti zato kriv!? Saj itak nimam nič od življenja. Zdravje me je že izdalo. Zdaj pa še vse to. Ne vidim več razloga, da bi se borila za zdravje in življenje. Kaj bom!? Pomagati otrokom ne morem, kopljem jim samo dolgove ... Ne vidim več izhoda."

Tednik