Velik poudarek je na koordinaciji med sodiščem, tožilstvom in policijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Velik poudarek je na koordinaciji med sodiščem, tožilstvom in policijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zakon ob sumu nezakonito pridobljenega premoženja omogoča finančno preiskavo za pet let nazaj. Predvideva tudi kazenski postopek, morebitno začasno zaplembo premoženja ter njegovo zamrznitev in odvzem.

Finančna preiskava, ki jo odredi tožilec, se lahko po predlogu zakona začne pri sumu pridobitve nezakonitega premoženja, ki presega 50.000 evrov. SDS je sicer z dopolnilom predlagal, da bi se ta meja spustila na 5.000 evrov, vendar odbor dopolnila ni podprl.

Zakonodajno-pravna služba DZ-ja ima na zakon številne pripombe, zaradi česar je Antona Anderliča (LDS) uvodoma zanimalo, ali lahko s sprejemanjem zakona sploh nadaljujejo.

Predstavnica zakonodajno-pravne službe mu ocene o tem ne more dati, ker gre za politično odločitev, se pa pomislekov, ki jih je služba dala na zakon, po njenih besedah z dopolnili "ne rešuje".

Vse do leta 1990? Simpatično, a neizvedljivo
Poslanci so kljub temu sprejeli številna dopolnila. SDS in poslanka SD-ja Julijana Bizjak Mlakar sta predlagali dopolnili, po katerih bi lahko finančno preiskavo po potrebi s petih let razširili do leta 1990, a dopolnila niso sprejeli.
Franco Juri (Zares) je namreč dejal, da mu je ideja simpatična, opozoril pa je, da je preiskava vezana na davčni postopek, davčni podatki pa se ne hranijo tako dolgo.

Naj zakon podprejo, je sicer v izjavi za javnost poslance danes pozvala tudi predsednica LDS-a Katarina Kresal. "S predlogom zakona uresničujemo cilj, da nihče ne more obdržati premoženja, če ga je pridobil na nezakonit način oziroma z nezakonito dejavnostjo," je zapisala.

Izrazila je tudi prepričanje, da pri tem ne bi šlo za kršitev domneve nedolžnosti ali kršitve ustavne pravice do lastnine in da zato izvajanje zakona v praksi ne bo povzročalo težav.