Veterinarska uprava je kot ogroženo območje določila severovzhodni del države in ozek pas ob obali. Foto: RTV SLO
Veterinarska uprava je kot ogroženo območje določila severovzhodni del države in ozek pas ob obali. Foto: RTV SLO
Vida Čadonič Špelič
Slovenski veterinarji so zaskrbljeni zaradi hitrega širjenja ptičje gripe. Foto: RTV SLO
Vsa perutnina na rizičnem območju bo morala biti zaprta. Foto: EPA
Okuženi deček v bolnišnici
Virus še ne more prehajati z ljudi na ljudi, trdijo tajski zdravniki. Foto: EPA
Kitajec na perutninski tržnici
Kitajska napoveduje ostre ukrepe ob morebitni mutaciji virusa. Foto: EPA

Pristojne službe lahko izjemoma dovolijo zadrževanje perutnine na prostem, če sta voda in hrana zanjo zagotovljeni v zaprtem prostoru.

Za ogroženo območje v Sloveniji velja severovzhodni del države vzhodno od črte Šentilj-Maribor-Slovenske Konjice-Rogaška Slatina in ozek pas ob slovenski obali.

Ukrepi Vursa: 1. prepoved gojenja perutnine in drugih ptic iz ujetništva na prostem; 2. zaščita vodnih zajetij, kjer se zadržuje domača perutnina, pred divjimi pticami; 3. prekuhavanje vode za napajanje perutnine, če se za napajanje uporablja površinska voda, do katere imajo dostop divje ptice; 4. prepoved uporabe domače perutnine kot vabe za privabljanje divjih ptic.
EU je napovedal, da bo v ponedeljek prepovedal uvoz perutnine in perutninskih izdelkov s Hrvaške, skupina slovenskih veterinarjev pa je na izrednem sestanku v Ljubljani sprejela še dodatne ukrepe.

Zaskrbljeni veterinarji
Direktorica veterinarske uprave (Vurs) Vida Čadonič Špelič je pred sestankom dejala, da se bodo povezali s hrvaškimi kolegi in skušali dobiti vse potrebne informacije iz prve roke.

"Veterinarji smo zelo zaskrbljeni. Ves čas smo dopuščali možnost prenosa virusa s pticami selivkami ali celo ljudmi. Nevarnost nove okužbe obstaja predvsem zunaj organiziranih rej perutnine, kot se je to zgodilo na Hrvaškem," je še dejala.

Poostrena pravila Unije
V uradnem listu Evropske unije so objavljena poostrena pravila o zapori perutnine, ki so jih članice dolžne sprejeti takoj. Pravila določajo, da je na ogroženih območjih prepovedano zadrževanje perutnine na prostem ter da rejci perutnini zagotovijo vodo, ki ne more priti v stik z divjimi pticami. Na lovu na ptice je prepovedana uporaba ptic za vabo, prepovedano pa je tudi vsakršno razstavljanje perutnine in ptic na razstavah ali kulturnih dogodkih.

Tamifluja trenutno ni več v slovenskih lekarnah, država pa ima nekaj tisoč enot tega zdravila na zalogi, kar ustreza trenutni ogroženosti v Sloveniji.
EU je zaradi ptičje gripe že prepovedal uvoz perutnine iz Turčije, Romunije in Rusije, prepovedana je trgovina s perutnino z Grčijo, sledi pa še prepoved uvoza iz Hrvaške.

Kmetijska strokovnjaka Emil Erjavec in Aleš Kuhar sta povedala, da je v Sloveniji malo možnosti za vnos ptičje gripe v verigo proizvodnje perutninskega mesa in izdelkov, saj vzreja in proizvodnja potekata po najvišjih standardih. Več možnosti je za pojav bolezni v domači reji, ki je večinoma nenadzorovana, vendar je ta delež v Sloveniji v zadnjih letih padel na izjemno nizko raven.

Hrvaška: Virus ni nevaren
Virus ptičje gripe H5, ki so ga v petek odkrili na vzhodu Hrvaške, ni nevaren za človeka, so potrdile hrvaške oblasti. Hrvaški inštitut za varovanje zdravja še vedno čaka na potrditev referenčnega laboratorija iz Velike Britanije, ali je bilo šest poginulih divjih labodov v ribniku Grudnjak v Zdencih okuženih z za človeka nevarno različico virusa H5N1. V okolici ribnika so že začeli evtanazijo ptic, ocenjujejo pa, da bodo v nekaj prihodnjih dneh pobili 10.000 ptic.

Vabimo vas, da svoje mnenje izrazite tudi na forumu.
Na Hrvaškem sicer veljajo ostri ukrepi, s katerimi želijo oblasti preprečiti nadaljnje okužbe živali po državi. Med drugim mora biti vsa domača perjad zaprta, prepovedan pa je tudi lov na divje ptice. Prvi primer ptičje gripe so pri nekem papagaju potrdili v Veliki Britaniji.

Tajska pomirja javnost
Tajska je potrdila, da se je deček, ki se zaradi virusa ptičje gripe zdravi v bolnišnici, tako kot njegov oče okužil od perjadi. Zdravniki so s tem zavrgli očitke dečkovih sorodnikov, da se je okužil od svojega očeta, ki je zaradi bolezni umrl pred nekaj dnevi.

Deček se je okužil z istim sevom virusa H5N1, kot so ga odkrili pri ljudeh, ki so za ptičjo gripo umrli lani. To pomeni, da virus medtem ni mutiral in da prenos s človeka na človeka še ni mogoč. Dečkovo stanje se sicer izboljšuje.

Tajvan ne namerava čakati Rocheja
Tajvan grozi, da zaradi neuspešnih pogajanj ne bo spoštoval patenta za zdravilo tamiflu in bo začel izdelovati podobno zdravilo, ki bo učinkovalo tudi proti virusu ptičje gripe. Tajvan trdi, da je že razvil zdravilo, ki se v 99 odstotkih prekriva z zdravilom tamiflu švicarskega izdelovalca Rocheja. Ta namerava patent za generična zdravila prodati 40 farmacevtskim družbam po svetu, vendar pa Tajvan vztraja, da se zelo mudi in ne namerava več čakati na dovoljenje Rocheja.

Kitajska bi zaprla meje
Kitajska pa je sporočila, da bo v primeru, če se bo v državi pojavil primer okužbe s človeka na človeka, nemudoma zaprla meje. Z ostrimi ukrepi je oblast napovedala povsem drugačne ukrepe, kot so veljali ob pojavu sarsa v državi leta 2003. Takrat je umrlo 300 ljudi, oblast pa je dolgo časa prekrivala bolezen, saj se je bala za posledično gospodarsko škodo.

Rusija je medtem potrdila nove primere ptičje gripe na jugu Urala. V petek so prve primere virusa potrdili na Hrvaškem in v Veliki Britaniji.