Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svet Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana je v sredo na seji med drugim obravnaval poročilo o anonimnih in drugih prijavah ter obtožbah o domnevnem neprimernem ravnanju zaposlenih, pa tudi o obsegu incidentov pacientov nad zaposlenimi za obdobje zadnjih treh let, je v sporočilu za javnost navedel generalni direktor klinike Bojan Zalar.

Sorodna novica Bojanu Zalarju pisno opozorilo ministrstva zaradi izjave o prijavah spolnih zlorab

Ob tem se je svet seznanil z izsledki notranjih in zunanjih izrednih strokovnih nadzorov, ki so potekali v zadnjih treh letih. "Svet zavoda je ugotovil, da so vse aktivnosti, ki naslavljajo to problematiko, potekale skrbno, v skladu s protokoli in v okviru pristojnosti, ki jih ima v zvezi s tem Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana," je poudaril generalni direktor.

Iz poročil o izrednih strokovnih nadzorih po njegovih navedbah izhaja, da zaposleni, ki jim je bilo očitano nasilno ravnanje, tega niso izvajali. To tudi izhaja iz razgovorov in izjav vabljenih sogovornikov, ki so oziroma bi lahko imeli kakršne koli koristne informacije ali druga dokazila o očitanih dejanjih. Celotno gradivo je Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana po zaključku izrednega strokovnega nadzora posredovala pristojnim organom v morebitno nadaljnjo uporabo.

Svet psihiatrične klinike je namreč 9. novembra na ustanovni seji vodstvu naročil, naj do naslednje seje pripravi poročila oziroma pregled stanja glede na medijske objave za obdobje treh let, tudi o domnevnem nasilju.

Številni očitki o domnevnem nasilju nad pacienti

Ljubljanska psihiatrična klinika se je v zadnjih mesecih spoprijemala z očitki o nasilju nad pacienti, o katerih je konec maja poročal portal N1. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so na portalu zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo klinike je navedbe zavrnilo.

Po objavi v medijih je policija sprožila kriminalistično preiskavo. Po poročanju N1 je nedavno na tožilstvo podala kazensko ovadbo. Po informacijah portala gre za primer nasilja zdravstvenega tehnika nad mladoletnikom.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pa je pred časom uvedel sistemski nadzor.

Sorodna novica Psihiatrična klinika v Ljubljani uvedla nov strokovni nadzor

Ministrstvo: Komisija samostojen organ

Z ministrstva za zdravje so za STA sporočili, da komisija za sistemski nadzor pripravlja poročilo o opravljenem nadzoru. "Komisija je avtonomen organ, zato točnega datuma ne moremo napovedati," so poudarili.

Sicer je svet zavoda v sredo na seji sprejel poslovnik in program dela ter se seznanil s poročilom generalnega direktorja Zalarja o tekočem poslovanju klinike in realizaciji sklepov, ki jih je svet zavoda vodstvu naložil na predhodni seji. Vsi sklepi so bili realizirani, je poudaril generalni direktor.

Svet se je seznanil tudi s pregledom storitev zunanjih izvajalcev klinike v tekočem letu in v preteklih petih letih ter s podatki o ležalni dobi pacientov.