Novak Đoković je devetkratni zmagovalec OP-ja Avstralije, ki je v Melbournu načrtoval lov na rekordno 21. zmago na turnirjih za grand slam, s čimer bi se otresel družbe sorekorderjev Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. Foto: AP
Novak Đoković je devetkratni zmagovalec OP-ja Avstralije, ki je v Melbournu načrtoval lov na rekordno 21. zmago na turnirjih za grand slam, s čimer bi se otresel družbe sorekorderjev Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. Foto: AP

Minister za priseljevanje Alex Hawke je v petek ob 17.57 po avstralskem času le sporočil svojo odločitev, ki se je pričakovala vse od ponedeljkove odločitve sodišča, po kateri je Novak Đoković lahko vstopil v Avstralijo zaradi napak ob obmejnem postopku prvega preklica vizuma.

Teniški superzvezdnik se je po nekajdnevnem zadrževanju v azilnem domu lahko začel pripravljati na uvodni teniški turnir za grand slam v Melbournu, katerega prvi nosilec je in bi se moral v ponedeljek v 1. krogu pomeriti z rojakom Miomirjem Kecmanovićem.

V soboto zaslišanje Đokovića, v nedeljo pa na zvezno sodišče

Kljub nočnim uram se je v petek ob 20.45 po krajevnem času na zveznem prizivnem sodišču začela urgentna obravnava Đoković proti ministrstvu za priseljevanje. Primer obravnava sodnik Anthony Kelly, ki je v ponedeljek že razveljavil prvi preklic Đokovićevega vizuma.

Po uvodnem usmeritvenem zaslišanju so znani nadaljnji koraki obravnave pritožbe, ki so jo na ministrovo odločitev vložili Đokovićevi odvetniki.

V soboto ob 8. zjutraj (v petek ob 22.00 po srednjeevropskem času) bodo Đokovića zaslišali avstralski imigracijski organi. Nato bo Đoković ostal v priporu do nedeljske sodne obravnave pritožbe. Sodnik Kelly je primer predal zveznemu sodišču, čemur je Đokovićeva obramba sicer nasprotovala.

Avstralska država je v postopku zagotovila, da do konca sodne obravnave srbski tenisač ne bo izgnan. Po imigracijskem zaslišanju bo Đoković lahko še ostal pri svojih odvetnikih, da pripravi zagovor za nedeljsko obravnavo na zveznem sodišču. V vmesnem času bo prvi tenisač sveta znova v priporu obmejne policije.

Sorodna novica Novak Đoković po dobljeni pravni bitki zdaj v (ne)milosti ministra

Minister odločil "v javnem interesu"

Hawke je izkoristil svoja ministrska pooblastila in navkljub odločitvi sodišča razveljavil Đokovićev vizum: "Danes sem uporabil svoja pooblastila po členu 133 C(3) zakona o priseljevanju za preklic vizuma Novaka Đokovića na podlagi zdravstvenih razlogov in ohranjanja reda, saj je to v javnem interesu."

"Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića," je v uradni izjavi zapisal minister Hawke.

Svoboden do zaslišanja v soboto zjutraj

Imigracijske oblasti so nato Đokovića povabile na zaslišanje v soboto navsezgodaj zjutraj in ga do takrat ne bodo priprle oziroma premestile v eno izmed azilnih namestitev. Po pisanju lokalnih medijev se predstavniki avstralske vlade pogovarjajo z Đokovićevimi odvetniki o njihovih nadaljnjih korakih.

Đoković ima neomajno podporo v Srbiji, Avstralci pa bi ga poslali domov
Kljub pričakovanju tako nekdanjih uradnikov kot pravnih strokovnjakov se  avstralske oblasti niso odločile za takojšnji pripor, temveč so Đokovića povabile na zaslišanje. Foto: AP
Kljub pričakovanju tako nekdanjih uradnikov kot pravnih strokovnjakov se avstralske oblasti niso odločile za takojšnji pripor, temveč so Đokovića povabile na zaslišanje. Foto: AP

Pospešeno sojenje, da bo odločeno do nedelje

Đokovićevi odvetniki so hitro sprožili izpodbijanje ministrove odločitve, zadevo pa je že v večernih urah v Melbournu v obravnavo sprejel isti sodnik, ki je odločil v Đokovićev prid pred dnevi.

Napoveduje se poenostavljeno sojenje s skrajšanim časom za pisna stališča in ustne dokaze. Po pisanju melbournskega dnevnika The Age bi se pospešena sodna obravnava končala najpozneje do nedelje, torej še pred začetkom Odprtega prvenstva Avstralije.

Če bo prišlo do deportacije iz države, se Đokoviću s tem tudi avtomatično prepove vstop v Avstralijo za naslednja tri leta, a obstajajo nato sodni načini in izjem, zaradi česar ni nujno, da se vodilni tenisač sveta ne bi smel vrniti na OP Avstralije v naslednjih letih.

Sorodna novica Vsi čakali premierja, a ta odločitve o Đokoviću še ni sporočil

Kot necepljen pridobil zdravniško izjemo

Prvi tenisač sveta je že vse od izbruha pandemije covida-19 izražal pomisleke o cepljenju in dal vedeti, da ne bo razkril svojega cepilnega statusa, ki je pogoj za vstop v Avstralijo. V sodelovanju s Tennis Australia, ki organizira OP Avstralije, je Đoković pridobil zdravniško izjemo, ki sta jo potrdila dva ločena zdravniška odbora na podlagi anonimiziranih podatkov.

Po sprva preklicanem vizumu dobil dvoboj na sodišču

V sredo, 5. januarja, je Đoković priletel v Avstralijo, a ga je mejna policija zavrnila, saj naj ne bi predložil ustreznih dokazov, s čimer bi podkrepil navedbe v prošnji za sicer že odobreni vizum. Sledila sta pripor v azilnem domu in kratek sodni postopek v ponedeljek, 10. januarja, pred prizivnim sodiščem, ki je odločilo, da mejna policija ni ravnala v skladu s pravili. Od takrat se je Srb lahko svobodno gibal po državi in pripravljal na prvi turnir za grand slam nove sezone.

Saga z Novakom Đokovićem v glavni vlogi še ni končana
Sorodna novica "Napačno izpolnjen formular je bila človeška napaka"

Žogica se je sočasno v skladu z avstralsko zakonodajo preselila v roke ministra za priseljevanje, ki je nato iz dneva v dan prelagal odločitev, na koncu pa je Hawke udarno novico sporočil čisto ob koncu delovnega tedna.

Vmes se je razkrilo, da so bili podatki v formularju res netočni, sočasno pa, da se je Đoković kljub pozitivnemu PCR-testu gibal v javnosti, in to za nameček še brez maske, zaradi česar se je 34-letni Beograjčan javno opravičil.

Notranje- in zunanjepolitična afera

Vprašanje vstopa v Avstralijo brez zahtevanega cepljenja zoper covid-19 je pomembno notranjepolitično vprašanje v državi, ki jo letos čakajo volitve. Sočasno vlada Scotta Morrisona vseskozi zagovarja najstrožje protikoronske ukrepe, ob tem pa je tako imenovana politika trdnih meja njen pomembni politični simbol.

Avstralci so bili v zadnjih dveh letih deležni izjemno strogih ukrepov za zajezitev pandemije na svetu, vključno z dolgimi zaprtji države in omejitvami za vrnitev Avstralcev iz tujine, ki tako zelo dolgo niso mogli obiskati svojcev. Ob sprostitvi nekaterih ukrepov so se v zadnjih mesecih množično cepili - precepljenost v državi je trenutno več kot 91-odstotna in raste.

Primer Đoković je razumljivo hitro prerasel tudi v zunanjepolitični zaplet s Srbijo, hkrati pa je pritegnil pozornost ne samo vsega športnega sveta, ki se že dve leti ukvarja s koronavirusom, protiukrepi in takšnimi ter drugačnimi zapleti.

Đokoviću preklicali vizum, primer se seli na sodišče