Matjaž Kek (na fotografiji med petkovo tekmo na Malti (0:4)) meni, da bo ponedeljkova preizkušnja proti Rusiji povsem drugačna zgodba od tiste izpred 12 let, seveda z drugimi akterji na zelenici.
Matjaž Kek (na fotografiji med petkovo tekmo na Malti (0:4)) meni, da bo ponedeljkova preizkušnja proti Rusiji povsem drugačna zgodba od tiste izpred 12 let, seveda z drugimi akterji na zelenici. "Spomini so lepi, a se od njih ne živi. Upam pa, da bo vzdušje, čeprav je težko ponovljivo, vsaj približno takšno, da nas bo gnalo naprej, ker bomo dejansko to tudi potrebovali," je dejal. Foto: Reuters

Pred slovensko reprezentanco je v 8. krogu kvalifikacij za SP 2022 velik izziv. V Mariboru bo v ponedeljek ob 20.45 gostila izbrano vrsto, na katero ima čudovite spomine iz leta 2009, ko jo je izločila v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010 v Južni Afriki. Samo zmaga bi jo še ohranila v boju za pot v Katar prihodnje leto, vsakršen drugi razplet bi pomenil, da je dva kroga pred koncem kvalifikacij že izgubila vse možnosti za uvrstitev na mundial.

Zadetek Zlatka Dedića proti Rusiji leta 2009 z originalnim komentarjem Iva Milovanoviča in Zlatka Zahoviča

Rusi so na vrhu lestvice skupine H pri 16 točkah izenačeni z vodilnimi Hrvati, Slovenci so jih do zdaj zbrali 10. Rusija je na zadnjih štirih srečanjih neporažena, prejela ni niti enega zadetka. V petek je v Kazanu pred 9588 gledalci z 1:0 premagala Slovaško, čeprav ni blestela, edini gol pa je v lastno mrežo zadel slovaški branilec Milan Škriniar.

Ruski nogometaši so imeli žogo v svoji posesti samo 30 odstotkov časa, sprožili vsega en strel v okvir vrat (skupaj je bilo razmerje v strelih 5:18) in kljub nizu nepremaganosti poželi nekaj kritik selektorja Valerija Karpina in medijev. "Vratar Matvej Safonov je bil naš najboljši igralec, kar pomeni, da ekipa ni igrala dobro," je Karpina navedla tiskovna agencija Tass.

Tokrat brez Dzjube

"Rusija je nazadnje dobila pomembno tekmo, na kakšen način, je navsezadnje vseeno. Je v boju za vrh skupine s Hrvaško, toda tu je tudi Slovenija, ki ima svoje želje in svoje cilje. Zavedamo se, kako težka tekma nas čaka, dobro se zavedamo kakovosti ruske vrste. Prepričan pa sem, da bomo s pomočjo čim več gledalcev odigrali dobro, kakovostno tekmo in dosegli želen izid," je na novinarski konferenci povedal Kek in malce v šali dodal, da je kar vesel, da pri Rusih ne bo Artjoma Dzjube, ki je na prvi medsebojni tekmi konec marca v Sočiju slovenski obrambi povzročal precej težav in dvakrat zadel za zmago z 2:1.

Karpin, ki je ruski selektor postal konec julija, septembra ni računal na Dzjubo (Zenit St. Peterburg), tokrat pa ga je povabil v izbrano vrsto, a naj bi ga ta po poročanju ruskih medijev zavrnil, češ da še ni pripravljen. Toda v Rusiji menijo, da oba vpletena še vedno muči spor izpred let, ko sta bila oba pri moskovskem Spartaku.

Rusija, ki je 37. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa), bo proti Sloveniji (64.) igrala brez še nekaterih uglednih imen, kot sta poškodovana Aleksandr Golovin (Monaco) in Denis Čerišev (Valencia).

Iličića v Ljudskem vrtu pričakalo sporočilo dobrodošlice

Težave ima tudi Blažič

Kek je že po petkovi tekmi na Malti, ki jo je Slovenija dobila prepričljivo s 4:0, potarnal glede zdravstvenih težav nekaterih nogometašev, med njimi so bili tudi Josip Iličić, Sandi Lovrić, Andraž Šporar, Benjamin Šeško in Petar Stojanović. Kot je pojasnil selektor, ima slednji zelo malo možnosti, da bi lahko igral proti Rusiji, težave pa ima po novem tudi Miha Blažič. Glede preostalih bo več znanega po nedeljskem treningu (zaradi slabega vremena so ga opravili na pomožnem igrišču) in jutranjem treningu na dan tekme.

Bijol: Vsi fantje se zelo veselimo igranja v Ljudskem vrtu

Ponedeljkove tekmece dobro pozna Jaka Bijol, ki igra za moskovski CSKA in se bo pod Kalvarijo srečal s tremi soigralci (Igor Divejev, Ilzat Ahmetov, Anton Zabolotni): "Vemo, kaj pričakovati od Rusov, mi bomo poskušali vse, da tekmo dobimo. Lepo bo igrati v Ljudskem vrtu, vsi fantje se tega že zelo veselimo. Upam, da bomo veliko željo pokazali tudi na igrišču in zmagali. Poskušali bomo ponoviti predstavo z Malte, čeprav je najboljše tekme vedno težko ponavljati. Vemo, da bo morala biti intenziteta igre prava ter da bomo morali biti fizično in v glavah na takšni ravni kot v petek. Ruske igralce dobro poznam, skoraj vsi igrajo v ruski ligi in so zelo kakovostni. Informacij imamo dovolj, njihova največja moč pa je ekipa, ne bi izpostavljal kakšnega posameznika. Vemo, s kom smo imeli težave na prvi tekmi, zdaj pa bodo na nas pretile druge nevarnosti in se bomo na to pripravili."

Glavni sodnik bo Portugalec Artur Soares Dias.

Posnetek celotne novinarske konference si lahko ogledate v spodnjem videu.


Kvalifikacije za SP 2022, skupina H

Ponedeljek ob 18.00:
CIPER - MALTA

Ob 20.45:
SLOVENIJA - RUSIJA (Maribor)

HRVAŠKA - SLOVAŠKA

Lestvica:                            
HRVAŠKA         7  5 1 1 11:1 16 točk
RUSIJA          7  5 1 1 11:4 16     
SLOVENIJA       7  3 1 3  8:6 10     
SLOVAŠKA        7  2 3 2  7:6  9     
MALTA           7  1 1 5  6:15 4     
CIPER           7  1 1 5  1:11 4     

Iz TV-arhiva: Slavje nogometašev po koncu tekme proti Rusiji ob uvrstitvi na SP 2010

Četrtek, 11. novembra, ob 18.00:
RUSIJA - CIPER

Ob 20.45:
SLOVAŠKA - SLOVENIJA (Trnava)

MALTA - HRVAŠKA


Nedelja, 14. novembra, ob 15.00:
SLOVENIJA - CIPER (Ljubljana)

HRVAŠKA - RUSIJA

MALTA - SLOVAŠKA