Karlo Matković se po dobri sezoni iz Cedevite Olimpije odpravlja k ekipi New Orleans Pelicans. Foto: www.alesfevzer.com
Karlo Matković se po dobri sezoni iz Cedevite Olimpije odpravlja k ekipi New Orleans Pelicans. Foto: www.alesfevzer.com

"Še Čačak in potem grem na pot," je po zadnji domači tekmi dejal 208 centimetrov visoki center, ki je proti London Lionsom (85:92) prispeval 21 točk in osem skokov. "Karlo je po mojem mnenju, če govorimo o Ligi ABA, prvi center tekmovanja, v Evropskem pokalu pa zagotovo med tremi najboljšimi. Nedvomno se bo njegov odhod poznal. Dejstvo je, da, odkar se ve, da odhaja, to vpliva na vse igralce. Kdor misli, da ne, se moti. Definitivno vpliva. S tem smo se morali ukvarjati 14 dni ali celo tri tedne. Situacija je, kakršna je. Absolutno nimamo vpliva na njo. Karlo odhaja in moramo se temu prilagoditi," je dodal trener ljubljanske zasedbe Zoran Martić.

Po vsaki tekmi govorimo isto. Žal mi je, da se je evropska sezona tako končala. Rad bi se zahvalil vsem, ki so bili ob meni in me podpirali. Cedeviti Olimpiji želim vse najboljše v nadaljevanju.

Karlo Matković

Po rojaku Luki Šamaniću pred petimi leti je naslednji košarkar, ki se je neposredno iz zmajevega gnezda podal v Ligo NBA, prvi, odkar sta združeni Cedevita in Olimpija. Poleg Šamanića so se na največji košarkarski oder iz Ljubljane podali še Marko Milić leta 1997, Vladimir Stepania leta 1998, Primož Brezec leta 2001, Jiri Welsch leta 2002, Goran Dragić leta 2008 in Aron Baynes leta 2013. Iz prestolnice je v Ligo NBA odšel tudi Danny Green, ki je k Olimpiji tudi prišel iz najmočnejše lige na svetu, dres največjega slovenskega kluba pa je oblekel za kratko med t. i. lockoutom.

Z vrstnikom Rokom Radovićem sta istočasno prišla v Zagreb, kjer sta se potem kalila pri Cedeviti. Skupaj sta bila tudi nekaj časa pri OKK-ju v Beogradu, zdaj pa sta leto in pol garderobo delila še v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Z vrstnikom Rokom Radovićem sta istočasno prišla v Zagreb, kjer sta se potem kalila pri Cedeviti. Skupaj sta bila tudi nekaj časa pri OKK-ju v Beogradu, zdaj pa sta leto in pol garderobo delila še v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Blažič: Preprosto se med igralci ne vzpostavi prava kemija

Prvo profesionalno pogodbo je Matković, ki bo marca dopolnil 23 let, podpisal s tedanjo zagrebško Cedevito. V hrvaško prestolnico je prišel kot nadarjeni 15-letnik. Rojen je sicer v Livnu v Bosni in Hercegovini, v mlajših selekcijah je nosil dres te države, njegovo ime se je znašlo tudi na spisku članske reprezentance BiH-a, toda potem se je odločil, da bo zaradi družine zaigral za Hrvaško. Zdaj je tako postal že 22. hrvaški košarkar, ki se bo preizkusil v Ligi NBA. Svoje ime je na nabor prijavil pred dvema letoma, New Orleans pa ga je izbral kot 52. po vrsti.

"Sanje vsakega košarkarja so, da zaigra v Ligi NBA. Ni bilo veliko razmišljanja, ko se je pojavila možnost. Da greš v NBA in tam zaigraš proti najboljšim na svetu, predstavlja uresničitev otroških sanj," je dejal hrvaški reprezentant, ki pa bo najprej igral v razvojni ligi za podružnično moštvo Pelikanov, Birmingham Squadron. Namesto v Louisiano gre torej najprej v Alabamo, upa pa, da se bo kmalu pridružil Jonasu Valančiunasu, ki je prvi center moštva, Zionu Williamsonu, Brandonu Ingramu, CJ McCollumu in druščini. Toda najprej ga čaka trdo delo in dokazovanje, obenem pa potrpežljivo čakanje na pravo priložnost. Ko jo bo dočakal, jo bo moral zgrabiti z obema rokama. Svet NBA-ja je neizprosen, dve priložnosti pa dobi redkokdo.

V dressu ljubljanske ekipe bo zadnjič igral v soboto na gostovanju v Čačku pri Borcu. Foto: www.alesfevzer.com
V dressu ljubljanske ekipe bo zadnjič igral v soboto na gostovanju v Čačku pri Borcu. Foto: www.alesfevzer.com

Uprava poskuša najti rešitev. Smo omejeni s proračunom, iz katerega klub ne misli iti, in z razpoložljivimi igrali na tržišču. Ob tem smo omejeni še z nekaterimi pravili KZS-ja, kar se tiče licenc. Ni enostavna situacija. Ni ravno, da lahko izbiramo med 30 različnimi igralci in rečemo, ta nam je najbolj všeč.

Zoran Martić

"Res se veselim tega izziva. Vem, da bodo z mano dobro delali v New Orleansu. Počutim se, kot da sem na začetku kariere, ko sem prišel v Zagreb. Vem, da bom v Ligi NBA napredoval in bom v dobrih rokah. Časa za privajanje bo dovolj. V razvojni G-ligi bom do aprila, potem pa bo praktično do oktobra čas, da se vklopim v ekipo. Tako bom imel precej več časa, kot če bi odšel tja poleti. Veselim se dela in razvoja," je nadaljeval v letošnji sezoni prvi center slovenskih prvakov, ki je v ZDA za New Orleans že igral poletno ligo.

Matković je produkt Cedevitine šole. Ko se je ta združila z Olimpijo, je novi klub prevzel pogodbo, obetavni mladenič pa je bil tedaj posojen v Beograd. V srbski prestolnici je preživel tri leta. Najprej je bil pri OKK-ju, potem pa je dve sezoni igral še za Mego. Lani je nato prišel v Ljubljano, bil drugi center za Alenom Omićem, ko je imel tudi nemalo zdravstvenih težav, letos pa je prevzel vlogo nosilca. Tudi v tej sezoni je bil nekaj časa poškodovan, na parketu pa v svoji igri naredil velik korak naprej. Tako v Ligi ABA kot v Evropskem pokalu je najučinkovitejši košarkar Olimpije. V jadranski ligi njegovo povprečje znaša 15,4 točke in 7,1 skoka, v Evropi pa 14,8 točke in 6,4 skoka.

V sredo je zadnjič igral pred domačimi navijači v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
V sredo je zadnjič igral pred domačimi navijači v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Črna pika v črni evropski sezoni Ljubljančanov

V obeh tekmovanjih je na vrhu med blokerji. V regionalni ligi jih je na obračunu s Krko podelil kar devet, kar je nov rekord na Jadranu. Gre za zelo gibljiv center z odličnimi atletskimi sposobnostmi, ki je za večino klasičnih petic prehiter. Stožice je sezono in pol navduševal z atraktivnimi zabijanji, dober mesec te sezone po lepih 'pick and rollih', ko se je odlično ujel s Klemnom Prepeličem. In prav slovenskega reprezentanta je Karlo izpostavil kot pomemben razlog pri njegovem preporodu: "S prihodom Prepeliča je prišla dodatna energija. Lahko rečem, da mi je odprl še dodatna vrata. Igral sem enako kot prej, dobil pa še več priložnosti. Izkoristil sem jo, ko smo imeli manjšo rotacijo ob poškodbi Jonesa. Dobil sem prostor, da sem lahko pokazal, kaj znam, in delal, kar najbolje znam."

V letošnji sezoni njegovo orožje niso bila le zabijanja. Počasi je postajal vse bolj kompleten napadalec. V preteklosti je že dokazal, da zna zadevati tudi z razdalje, a se lani praktično ni odločal za takšne mete. Je bil pa zato izza črte nevaren v tej sezoni, ko je vse pogosteje poskušal tudi od daleč. V Ligi ABA je trojke metal s 36-odstotno uspešnostjo, v Evropskem pokalu pa s skoraj 45-odstotno. "V času, ki sem ga preživel v Ljubljani, sem se zelo zabaval, veliko sem se naučil in dobil ogromno izkušenj. Spoznal sem veliko soigralcev, s katerimi sem stkal prijateljske vezi. Za mano je dobra individualna sezona. Mislil, da sem naredil velik napredek. V tem obdobju sem pokazal, kdo sem in kaj sem," je še dodal novopečeni NBA-jevec.