Dallas je vodil po zaslugi dobre obrambe. Ko je popustil, pa v zadnji četrtini ni bilo razpoloženega igralca, ki bi prevesil tehtnico na domačo stran. Foto: Reuters
Dallas je vodil po zaslugi dobre obrambe. Ko je popustil, pa v zadnji četrtini ni bilo razpoloženega igralca, ki bi prevesil tehtnico na domačo stran. Foto: Reuters

Mavericksom bo lahko še pošteno žal za zapravljeno priložnost. Čeprav v napadu celo tekmo niso blesteli, je bila ofenzivno popolnoma nerazpoložena tudi gostujoča vrsta, za kar gredo zasluge tudi teksaški obrambi, ki pa je popustila v zadnji četrtini, ko je dobila 35 točk. Predtem jih je največ v drugi 23. Ko se k temu dodajo še neučinkovit napad in izgubljene žoge, je posledica preobrat in pred selitvijo v Paycom Center je tako serija znova "na začetku". Thunder ima spet prednost domačega terena, peta tekma v Oklahomi pa bo v noči na četrtek ob 3.30 po slovenskem času.

Luka Dončić je zbral trojni dvojček, vendar ni imel strelskega dne. Uspešnejši je bil na drugi strani Shai Gilgeous-Alexander. Foto: Reuters
Luka Dončić je zbral trojni dvojček, vendar ni imel strelskega dne. Uspešnejši je bil na drugi strani Shai Gilgeous-Alexander. Foto: Reuters

OKC je vodil le na začetku srečanja in zadnje tri minute. Zadel je le sedem trojk iz 27 poskusov, a štiri v zadnji četrtini. Dallas je na drugi strani v zadnjih 12 minutah le eno, na tekmi pa je za tri metal 12/35. Obe ekipi sta imeli skromen met, Mavsi 41-odstoten, Thunder 38-, so pa težave gostiteljem povzročali tudi prosti meti, saj so jih izvajali vsega 12/23. Pomagalo ni niti več asistenc (26:18), malce boljši skok (47:45), kajti znova so težave povzročale izgubljene žoge (14:8). Obramba je bila večino časa na pravi ravni, a padec v zadnji četrtini so gostje znali kaznovati. Predvsem Shai Gilgeous-Alexander, ki je blestel s 34 točkami. Chet Holmgren jih je dodal 18, 17 pa Luguentz Dort, ki je nekaj pomembnih košev dal v zadnji četrtini.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Luka Dončić je petič v karieri dosegel trojni dvojček v končnici. Statistiko je napolnil z 18 točkami, 12 skoki in desetimi podajami, toda znova je imel skromen strelski večer. Iz igre je metal 6/20, 2/9 za tri, na koncu pa je zgrešil še zelo pomemben prosti met. Ob tem je izgubil kar sedem žog. Z 21 točkami je bil najboljši strelec Dallasa znova P. J. Washington, ki pa je tako kot Luka in Kyrie Irving grešil v zadnji četrtini. Derrick Jones je dodal 17 točk, KAI pa deset. "Moramo se posvetiti prostim metom. Metali smo 52-odstotno. To je nesprejemljivo," je po tekmi najprej dejal Dončić, potem pa nadaljeval: "Splošno gledano smo dobro igrali v obrambi, a ni bilo dovolj. Energija je bila prava. Malenkosti so odločale – prosti meti in napadalni skok. 24 sekund garaš, potem pa izgubiš skok in je težko. Zavedamo se, da bo v gosteh težko, a če nam je uspelo predtem, nam lahko še enkrat."

Z veliko energije so Mavericksi začeli srečanje in s silovitim zabijanjem je Daniel Gafford že v tretji minuti dvignil American Airlines Center na noge. Luka, ki je v prvih 12 minutah dosegel sedem točk, ujel pa tudi pet odbitih žog, je zadel svoj prvi met, potem bil iz šestih poskusov le še enkrat uspešen, toda med drugim je vmes izsilil dve osebni napaki Dorta, odigral pa tudi pomembno vlogo pri naletu Dallasa, ki je napravil delni izid 15:2 in povedel za 14 točk. Že po petih minutah je bila razlika dvomestna, po 12 minutah pa je bil rezultat 30:20. Pet različnih Mavsov je v prvi četrtini zadelo izza črte, gostje pa so zgrešili vseh šest poskusov za tri.

V prvih treh minutah druge četrtine je OKC razpolovil zaostanek. Josh Giddey je vmes zadel prvo gostujočo trojko. Dallas jih je skupaj v prvem polčasu dal devet, je pa Thunder metal devet prostih metov več od sosedov iz Teksasa. Ko je na slabi polovici četrtine Jason Kidd vzel minuto odmora, so domači košarkarji znova pobegnili na dvomestno razliko in manj kot dve minuti pozneje je tudi klop Oklahome zahtevala "timeout". Gilgeous-Alexander, ki je v prvem polčasu dal 12 točk, je zadeval s polrazdalje, na drugi strani jih je ducat prispeval tudi Dončić, Washington pa jih je dodal 11 in Mavsi so na odmor odšli s prednostjo 11 točk (54:43). Rezultat prvega dela je s trojko postavil Luka, ki je zbral tudi osem skokov. Irving je imel v prvem polčasu sedem asistenc, toliko kot cela ekipa Groma.

Washington je na začetku drugega dela takoj zadel izza črte, potem ko je OKC v tretji četrtini zgrešil prve štiri mete iz igre. Razlika je znova narasla na +14, vendar se je napad Mavsov ustavil. V tretji četrtini so gostitelji dali le 15 točk, od tega devet Washington. Gilgeous-Alexander jih je sam dosegel 12, ko je drugo trojko najboljše ekipe Zahoda zadel Dort, pa je razlika po štirih minutah nadaljevanja skopnela na -8. SGA je dve minuti zatem poskrbel za -7, odgovoril pa je s šestimi zaporednimi točkami Dallasa Washington. 22:10 je bil delni izid OKC-ja, ki je tik pred koncem tretje četrtine s trojko Cason Wallacea prišel na -4 (69:65).

Luka je na začetku zadnje četrtine zadel, potem pa še podal za zabijanje Jonesu in Dallas je znova vodil za osem. Odgovoril je s petimi zaporednimi točkami Dort, SGA pa je po dobljenem napadalnem skoku OKC-ja pet minut pred koncem priključil na -2. Izvrstni kanadski reprezentant je nato iz izjemno težkega položaja izenačil. Predtem je bil izza črte neuspešen Dončić, po zgrešenem metu Irvinga, pa je najboljši gostujoči košarkar našel Holmgrena v kotu za prvo vodstvo po rezultat 2:4. 9:0 je naredil Thunder, triminutno strelsko sušo Dallas pa je prekinil Dereck Lively, ki je zabil po Dončićevi podaji. Jalen Williams je dal štiri točke zapored, ko je vmes lahkomiselno žogo zapravil Tim Hardaway. V zadnjo minuto so gostje odšli s štirimi točkami naskoka. Jalen Williams je zgrešil izza črte, Dončić pa je podal za nov 'alley-oop' Jonesa. SGA si je potem že lepo pripravil met, vendar se je žoga odvrtela iz obroča, Luka pa je pri -2 deset sekund pred koncem stopil na črto prostih metov. Toda Ljubljančan je bil natančen le enkrat, Holmgren na drugi strani obakrat, tudi Washingtonu pa se je zatresla roka na črti prostih metov in OKC je serijo izenačil.

Kelti so si po štirih tekmah priigrali prvo zaključno žogo

Boston je dobil tudi drugo tekmo v Clevelandu (102:109) in v polfinalu Vzhoda povedel s 3:1 v zmagah. Najboljša ekipa rednega dela bo imela čez dva dni na domačem terenu prvo zaključno žogo. Jayson Tatum je prispeval 33 točk in 11 skokov, Jaylen Brown 27 točk, Jrue Holiday pa 16. Gostitelji so pogrešali dva ključna moža, najboljšega igralca Donovana Mitchlla in prvega skakalca Jarretta Allena. Tako je bil prvi strelec Cavsov Darius Garland s 30 točkami. Boston je izgubil 15 žog, gostitelji le osem. Cavsi so imeli tudi več asistenc (26:15), a so izgubili skok (32:48).

Celticsi so imeli 15 točk naskoka v zadnji četrtini, vendar se je Cleveland z delnim izidom 10:2 vrnil v igro. Max Strus je zgrešil trojko pri zaostanku za -5, potem pa je dobro minuto pred koncem izza črte zmago gostov potrdil Brown. "Ni boljšega občutka kot dobiti tekmo končnice v gosteh. Težko gostovanje in publika je bila res odlična. Zdaj je čas, da gremo nazaj v Boston in poskrbimo za veselje naših navijačev," je bil zadovoljen Tatum. Na drugi strani Cavsi niso bili zadovoljni s sojenjem, saj so izvajali le sedem prostih metov, Boston pa 24. "To je smešno. Nemogoče je dobiti le sedem prostih metov. Vem, kolikokrat sem dobil udarce in kolikokrat tudi vsi soigralci," je bil razočaran Garland.


KONČNICA, Vzhod, polfinale

Četrta tekma: CLEVELAND (4) – BOSTON (1) 1:3
102:109 (30: 37, 27:25, 21:26, 24:21) Garland 30 (12/27 iz igre), Mobley in LeVert po 19, Strus 15, Merrill 7, Thompson 4, Wade in Niang po 3, Okoro 2; Tatum 33 (11/25 iz igre) in 11 skokov, Brown 27 (9/15 iz igre), Holiday 16, Pritchard 11, Kornet 9, Horford 6, White 5, Hauser 2.

Peta tekma, sreda ob 2.00: NEW YORK (2) – INDIANA (6) 2:2


Zahod, polfinale

DALLAS (5) – OKLAHOMA CITY (1) 2:2
96:100 (30:20, 24:23, 15:22, 27:35) Washington 21 (7/19 iz igre) in 12 skokov, Dončić 18 (6/20 iz igre, 2/9 za tri, 4/6 PM), 12 skokov in 10 podaj v 42 minutah, Jones 17, Gafford 10, Irving 9, Lively 7, Hardaway 6, Exum 5, Green 3; Gilgeous-Alexander 34 (13/27 iz igre), Holmgren 18, Dort 17, Jal. Williams 14, Wiggins in Wallace po 6, Giddey 5.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Peta tekma, sreda ob 4.30:
DENVER (2) – MINNESOTA (3) 2:2

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.