Matjaž Kek bo Slovenijo vodil na 43. tekmi. Do zdaj je njegova statistika 18 zmag, 17 porazov in 7 remijev. 18 zmag je dosegel tudi Srečko Katanec, a na 47 tekmah. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Matjaž Kek bo Slovenijo vodil na 43. tekmi. Do zdaj je njegova statistika 18 zmag, 17 porazov in 7 remijev. 18 zmag je dosegel tudi Srečko Katanec, a na 47 tekmah. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Giorgio Chiellini
Giorgio Chiellini (v ozadju) je na zadnji prijateljski tekmi v Dortmundu (1:1) igral na položaju levega bočnega branilca, zdaj se zaradi poškodbe Andree Ranocchie vrača v osrčje obrambe. Foto: EPA
Prandelli pričakuje zelo težko tekmo
Koren in Kek pred tekmo z Italijani

Nocoj ob 20.45 bo v Stožicah bučno kot nekoč za Bežigradom, znova so v prestolnico prišli sosedje, le da tokrat Italijani.
Srečko Katanec je bil tisti, ob katerem so pred dvema desetletjema prek nogometa prvič spoznavali vrline slovenskega nacionalnega karakterja - marljivost, borbenost, nepopustljivost. V svojem selektorskem mandatu Katanec ni imel priložnosti, da bi se zoperstavil svojim prijateljem, ta pa se je ponudila vsem preostalim štirim selektorjem - Zdenku Verdeniku, Bojanu Prašnikarju, Branetu Oblaku in zdaj tudi Matjažu Keku.

Dve zmagi s petih merjenj moči z italijanskimi mojstri žoge sta res sijajen izkupiček, če vemo, da je le dvakrat uspelo Italijane spraviti na kolena tudi takšnim (vele)silam, kot so Argentina, Romunija in Bolgarija. Odigrale pa so veliko več tekem kot Slovenci. Če bi leta 1994 sodnik priznal zadetek Darka Milaniča, bi bila Slovenija s tremi zmagami proti azzurrom v družbi Nizozemske, Belgije, Poljske, Norveške in Danske.

Kdo ob Novakoviću v napadu?
In kaj vse bi dali navijači, da bi v petek tudi "uradno" Slovenci tretjič premagali štirikratne svetovne prvake! Ti v reprezentanci resda ne premorejo več toliko zvenečih imen kot v preteklosti, toda kot opozarja Valter Birsa, še zdaleč ni vse v imenih. Pomembno je tisto, kar se dogaja na igrišču: "Če majhna Slovenija, ki nima nekih izjemnih imen, dela zelo velike stvari, verjetno to lahko velja tudi za Italijo." Eden izmed udarnih členov izbrane vrste v zadnjih letih po preboleni angini pred tremi tedni nabrušen pričakuje pomembno srečanje, morda mu je nekaj nenadejanega počitka prišlo celo prav po napornem letu, v katerem je igral na svetovnem prvenstvu in v Ligi prvakov.
Bilo bi presenečenje, če bi tekmo začel tudi njegov sokrajan Tim Matavž, saj zaradi težav s prepono ni igral kar pet tednov. V Kidričevem je treniral individualno, šele v četrtek v Stožicah prvič z ekipo in, kot kaže, bo moral Kek ob Milivoju Novakoviću na igrišče poslati drugega napadalca. Zlatko Dedić in Zlatan Ljubijankić sta se na odločilnih tekmah že nekajkrat izkazala, morda pa bo priložnost ob "Novi" dobil celo Josip Iličić. Preostali nogometaši imajo mesto v prvi postavi praktično zacementirano, najbrž je malo možnosti, da bi prednost pred Aleksandrom Radosavljevićem dobil Armin Bačinović tako kot na prijateljski tekmi proti Gruziji v Kopru.
Več igralcev v Serie A, več informacij
"V športu moraš biti vedno pripravljen na breme, na neki pritisk. Čim prej se soočiš in znaš živeti s tem pritiskom in pričakovanji, manj težav imaš. Brez pričakovanj in pritiska pa v športu vsaj na tem nivoju ne gre. Tega se vsi mi dobro zavedamo," je na novinarski konferenci povedal Kek, ki je govoril tudi o tem, kako vpliva na vse skupaj dejstvo, da toliko Slovencev igra v Italiji in zna italijansko. "Slabše to gotovo ni. Tudi informacije, ki so jih igralci med seboj dajali eden drugemu, lahko pomagajo. Na tem nivoju lahko vsak detajl v določenem trenutku prevesi tehtnico. Informacij imamo več, imamo ogromno igralcev iz Serie A in s primorskega konca. Mislim, da je to lahko samo plus."

Brez treninga v Stožicah
Italijani bodo v Stožicah dodatno motivirani, saj je Italija pred kratkim praznovala 150. obletnico združitve države, ki je nikakor ne želijo pokvariti s porazom. Potem ko jim nista ustrezala stadiona v Domžalah in Spodnji Šiški, ki so jim ju gostitelji ponudili za priprave pred tekmo, so se ves teden "potili" v svoji tradicionalni bazi v Covercianu. V Ljubljano so prispeli šele v četrtek zvečer in izpustili uradni trening na "lepotcu" ob severni ljubljanski obvoznici.
Bolj ali manj je jasno, da bodo v začetni enajsterici zaigrali Gianluigi Buffon, Christian Maggio, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Federico Balzaretti, Thiago Motta, Riccardo Montolivo, Alberto Aquilani, Stefano Mauri, Giampaolo Pazzini in Antonio Cassano.

Mauri netipična "desetica"
Za Buffonom ter osrednjima branilcema Bonuccijem in Chiellinijem je slaba klubska sezona pri Juventusu, več razlogov za zadovoljstvo imata člana Interja ter morda ključna igralca azzurrov Motta in Pazzini. Prvi bo v vezni vrsti Italijanov, ki bo igrala v rombu, zasedal mesto zadnjega veznega igralca, drugi bo v napadu znova združil moči z nekdanjim soigralcem pri Sampdorii Cassanom. Za obema napadalcema bo Stefano Mauri (Lazio), ki je netipična "desetica" in naj bi bil najnevarnejši po globinskih podajah v prazen prostor. Dodaten motiv zanj bo napoved Prandellija, da bi, če bi bila to odločilna tekma, v izbrano vrsto najbrž vpoklical Francesca Tottija ali Alessandra Del Piera.

Prek italijanske nogometne zveze je vstopnice kupilo 259 gostujočih navijačev. Sodil bo 35-letni Nemec Felix Brych.
Kvalifikacije za Euro 2012

Skupina C, petek ob 20.45:

SLOVENIJA - ITALIJA (Ljubljana) - prenos na TV Slovenija 2 in MMC-jevem portalu
Verjetni postavi:

Slovenija:
Handanović, Brečko, Cesar, Šuler, Jokić, Radosavljević, Koren, Kirm, Birsa, Novaković, Ljubijankić.

Italija:
Buffon, Maggio, Bonucci, Chiellini, Balzaretti, Motta, Montolivo, Aquilani, Mauri, Pazzini, Cassano.
Ob 20.30:
SRBIJA - SEVERNA IRSKA

Lestvica: 
ITALIJA 4 3 1 0 10:1 10
SLOVENIJA 4 2 1 1 7:3 7
ESTONIJA 4 2 0 2 6:5 6
SEVERNA IRSKA 3 1 2 0 2:1 5
SRBIJA 4 1 1 2 5:7 4
FERSKI OTOKI 5 0 1 4 3:16 1


Torek:

SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA (Belfast)
ESTONIJA - SRBIJA

Prandelli pričakuje zelo težko tekmo
Koren in Kek pred tekmo z Italijani