Diego Armando Maradona je v četrtfinalu svetovnega prvenstva 1986 takole zadel 'gol stoletja'. Foto: AP
Diego Armando Maradona je v četrtfinalu svetovnega prvenstva 1986 takole zadel 'gol stoletja'. Foto: AP
Sorodna novica Umrl je nogometni bog Diego Maradona

Obračun med Argentinci in Angleži leta 1986 je najbolj znan po 'božji roki', zadetku, ki ga je Maradona dosegel z roko, a argentinski nogometni velemojster je že štiri minute pozneje poskrbel za 'gol stoletja'.

Vezist Hector Enrique je žogo dostavil Maradoni, ta pa je nato začel 10-sekundni 60-metrski šprint proti golu Petra Shiltona. Preigral je štiri izkušene angleške reprezentante - Petra Beardsleyja, Petra Reida, Terryja Fenwicka in Terryja Butcherja (kar dvakrat). Nato je ukanil še Shiltona in žogo poslal v prazno mrežo.

Pogrebnik se je pokesal

Pogrebnik, ki se je fotografiral ob odprti krsti Diega Maradone, je privržence argentinske nogometne ikone prosil za odpuščanje. Fotografija, na kateri pogrebnik Claudio Fernandez stoji ob odprti Maradonovi krsti, je hitro zaokrožila po spletu in sprožila ogorčenje. Maradonov odvetnik Matias Morla je nemudoma obljubil, da bo ukrepal proti 'nesramnežu', odgovornemu za fotografijo. Fernandez je v petek za Radio 10 sicer dejal, da je bila odločitev za fotografijo sprejeta v hipu in nenačrtovano.

'Božja roka', ki je Angleži nikoli ne bodo preboleli. Po Maradonovi smrti so Angleži večkrat spomnili na omenjeni zadetek, še posebej oster v odzivih je bil vratar Peter Shilton (na fotografiji). Foto: AP
'Božja roka', ki je Angleži nikoli ne bodo preboleli. Po Maradonovi smrti so Angleži večkrat spomnili na omenjeni zadetek, še posebej oster v odzivih je bil vratar Peter Shilton (na fotografiji). Foto: AP

Lahko bi dosodil tri prekrške
"S sredine igrišča je kar poletel, pozorno sem ga spremljal. Ko sodiš Maradoni, ne moreš umakniti pogleda stran. Trikrat so ga skušali zrušiti na tla, a želja po zmagi ga je gnala naprej," je za BBC povedal zdaj 76-letni Bin Nasser in nadaljeval: "Spraševal sem se, kako je ta nogometaš lahko preigral tri nogometaše in pretekel 50 metrov. Pričakoval sem, da ga bodo poskušali branilci podreti v kazenskem prostoru, že sem bil pripravljen, da dosodim najstrožjo kazen. Na moje presenečenje je preigral še enega branilca ter vratarja in zadel 'gol stoletja'. Ponosen sem in počaščen, kot človek in kot sodnik, da sem imel vlogo pri tem zgodovinskem dosežku. Če bi kadar koli pri treh prekrških prekinil akcijo, ne bi bili priča nečemu tako čudovitemu. To, da sem pustil prednost, je eden mojih najbolj ponosnih dosežkov v življenju."

Spoštoval je Dočevo odločitev
Tudi 'božje roke' se zelo dobro spominja. "Angleški branilec je žogo poslal svojemu vratarju. Maradona je skočil s Shiltonom, oba sta bila obrnjena stran od mene. Obrnjena sta bila proti mojemu pomočniku, Bolgaru Bogdanu Dočevu. Sprva sem okleval, pogledal sem proti Dočevu, ki je že tekel proti sredini igrišča, kar je pomenilo, da gol priznava. Ni mi dal vedeti, da je šlo za igro z roko," je še povedal Bin Nassir in sklenil: "Navodila, ki nam jih je pred tekmo posredovala Fifa, so bila jasna: če je bil kolega v boljšem položaju od mojega, moram spoštovati njegovo odločitev."