Jan Repas je veliki junak Maribora. Najprej je zrežiral akcijo za izenačenje, nato pa je odločil s strelom s slabih 20 metrov in dosegel šesti prvenstveni gol sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Repas je veliki junak Maribora. Najprej je zrežiral akcijo za izenačenje, nato pa je odločil s strelom s slabih 20 metrov in dosegel šesti prvenstveni gol sezone. Foto: www.alesfevzer.com

Slab začetek, odličen zaključek Maribora, ki se je s prvo zmago v Ljubljani po petih letih približal Olimpiji na štiri točke zaostanka. Razplet za mesec dni prestavljenega večnega derbija pred 6345 gledalci je sicer najbolj razveselil Celje. Ob ogromni prednosti 12 oz. 16 točk grofje že hladijo penino za slavje ob drugem naslovu slovenskega prvaka, ki je pet krogov pred koncem sezone 2023/24 samo še vprašanje časa.

Drugo mesto ne prinaša zgolj častnega naziva podprvaka, temveč zagotavlja nastop v 2. predkrogu Konferenčne lige, medtem ko bo tretjeuvrščeni klub Prve lige evropsko poletje začel že v 1. predkrogu in bo posledično imel krajši predah med sezonama.


Po prvem polčasu je bila statistika na strani Olimpije (poskusi strelov 7:4, v okvir vrat 5:1), a na koncu je Maribor kronal tudi statistično premoč. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Po prvem polčasu je bila statistika na strani Olimpije (poskusi strelov 7:4, v okvir vrat 5:1), a na koncu je Maribor kronal tudi statistično premoč. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Izjavi trenerjev po večnem derbiju

Zoran Zeljković, trener Olimpije: "Zaslužena zmaga Maribora. Po dobrem vstopu v tekmo smo imeli še nekaj priložnosti, ampak že v drugem delu prvega polčasa smo prehitro izgubljali žoge, bili premalo agresivni. V drugem polčasu se nismo držali dogovorjenega, hitro spet izgubljali dvoboje in žoge, nismo bili dobri pod pritiskom, tako da ob tem začne padati samozavest. Na koncu pa res zaslužena zmaga Maribora. Sojenje je bilo zelo dobro, moram ga pohvaliti, ni bilo prekinitev ob majhnih prekrških, bila je moška igra."

Ante Šimundža, trener Maribora: "Bil je grozen začetek, iz napake v napako, ampak po 15 minutah smo začeli prevzemati pobudo, dobivati samozavest in igrati, kar smo se dogovorili. Bili smo večji del precej boljši tekmec, pokazali večjo željo in spoštovanje do derbija, tako da je zmaga povsem zaslužena. Tudi glede sojenja je bil to eden boljših derbijev, povsem na evropski ravni."


Motika začel in dokončal akcijo za 1:0

Že v prvi minuti si je obramba Maribora privoščila veliko napako, a Ivan Durdov ni izkoristil uvodnega darila vijoličastih. Začetne minute so popolnoma pripadle zmajem, ki so uvodni polet kronali z vodstvom že v 6. minuti.

Ob pritisku so Ljubljančani za kratek čas izgubili žogo, do katere se je dokopal Nemanja Motika in jo na sredini hitro oddal kapetanu. Timi Max Elšnik je podal na desno proti Raulu Floruczu, ki je podaljšal na desno krilo, kamor je utekel Justas Lasickas. Litovec je s podajo po tleh v osrčju kazenskega prostora našel Motiko, ki je z natančnim strelom ob vratnici suvereno zadel za 1:0.

Sedmi prvenstveni gol za Nemanja Motiko, 21-letnega krilnega napadalca iz Srbije. Justas Lasickas je s tem vknjižil šele prvo podajo za gol v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Sedmi prvenstveni gol za Nemanja Motiko, 21-letnega krilnega napadalca iz Srbije. Justas Lasickas je s tem vknjižil šele prvo podajo za gol v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

V 12. minuti je David Sualehe silovito streljal z razdalje, a je Ažbe Jug s parado preprečil podvojitev zaostanka. Sledila je še kopica strelov Olimpije, a je gostujoča obramba zdržala. V 27. minuti je Maribor dobil veliko priložnost: Josip Iličić je po desni strani prodrl v kazenski prostor in spretno našel Arnela Jakupovića, ki je udaril "iz prve", ob dotiku branilca pa stresel prečko.

Pet minut pozneje se je drugič zatresla mreža Maribora: kapetan Elšnik je z izjemno podajo našel vročega Florucza, ki je zlahka zadel, a iz prepovedanega položaja. V 44. minuti je na globinsko žogo Motike vtekel Raul Florucz, sočasno je iz vrat in 16-m prostora krenil vratar Jug, Avstrijec ga je obšel, iz skoraj mrtvega kota pa je z razdalje zadel vratnico izpraznjenih gostujočih vrat.

Po odmoru je Maribor zaigral kot prerojen in po slabih petih letih le osvojil Stožice. Foto: www.alesfevzer.com
Po odmoru je Maribor zaigral kot prerojen in po slabih petih letih le osvojil Stožice. Foto: www.alesfevzer.com

Repas režiser, Soudani pa strelec za izenačenje

Po odmoru je Maribor zaigral kot prerojen, Olimpija pa je nehala kombinirati. Soudani je v 51. minuti sprožil diagonalni strel, Matevž Vidovšek pa je s konicami prstov preprečil izenačenje. Pobuda je popolnoma prešla v noge gostov, ki so v 65. minuti tudi izenačili. Jan Repas je z dvojno podajo z Jakupovićem prebil domačo obrambo in podal pred vrata, kjer je iz bližine prvi streljal Iličić, Vidovšek je branil, a odbito žogo je v mrežo pospravil Hilal Soudani, ki je sledil akciji.

Kmalu je sledil nov udarec za gostitelje: na sredini igrišča je preostro startal Justas Lasickas, ki je s podplatom podrl Svena Šoštariča Karića. Sprva rumeni karton, a po daljšem ogledu posnetkov je glavni sodnik Martin Matoša upravičeno izključil Litovca pri Olimpiji.

Repas s kančkom sreče matiral Vidovška

Številčno premoč so Štajerci izkoristili že v 77. minuti. Z leve strani je v kazenski prostor prišel Iličić, ki je s podajo našel samega Jana Repasa zunaj 16-m prostora. Strel z razdalje in dotik Ratnika sta bila preveč za Vidovška in Maribor je povedel z 2:1.

Ob igralcu manj Ljubljančani niso zmogli nevarnega napada, na drugi strani je Vidovšek v 87. minuti zaustavil strela Soudanija. Sledil je še en razveljavljen gol Maribora, a iz očitnega ofsajda, tako da je na koncu obstalo 2:1 za vijoličaste.

Konec črnega niza vijoličastih v Stožicah

Maribor je predtem nazadnje v Ljubljani zmagal 28. septembra 2019 (2:4), nato mu je ob sedmih porazih v Stožicah uspelo iztržiti zgolj en remi brez golov.

Veliki slovenski derbi, ki sicer neposredno ne odloča o prvaku, je bil zaradi urejanja zelenice v Stožicah preložen za mesec dni. Olimpija in Maribor sta v letošnji sezoni odigrala dve tekmi. V Stožicah so bili 16. septembra lani z 2:1 boljši Ljubljančani, medtem ko je v Ljudskem vrtu 3. decembra s 3:1 slavil Maribor.

Grozen začetek, a na koncu zmaga Maribora v Ljubljani

PRVA LIGA TELEMACH

PRELOŽENI TEKMI

OLIMPIJA – MARIBOR 1:2 (1:0)
6345; Motika 6.; Soudani 65., Repas 77.
RK: Lasickas 71./Olimpija

Sodnik: Martin Matoša (Notranje Gorice)


Četrtek ob 16.00:
DOMŽALE – KOPER


LESTVICA

Slovenska nogometna liga, 2023-2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
1.
Celje
33 23 6 4 71:29 75
2.
Olimpija Ljubljana
33 18 9 6 68:41 63
3.
Maribor
33 17 9 7 61:32 60
4.
Bravo Kostel
33 11 12 10 39:40 45
5.
Koper
33 11 11 11 46:45 44
6.
Mura
33 11 8 14 40:52 41
7.
Domžale
33 12 3 18 47:55 39
8.
Rogaška
33 9 6 18 34:58 33
9.
Kalcer Radomlje
33 6 10 17 30:49 28
10.
Aluminij
33 7 6 20 31:66 27