Boštjan Poklukar. Foto: BoBo
Boštjan Poklukar. Foto: BoBo

Ključno je, da bi zakonodajo zaostrili tako, da bi bili lahko s prepovedjo vstopa na športno prireditev kaznovani tudi tisti, ki bi jih zalotili pri prekršku zaradi uporabe pirotehnike.

Minister Boštjan Poklukar se je danes z ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom sešel s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Franjem Bobincem na temo dodatnih ukrepov glede varnosti na športnih prireditvah.

Foto: Aleš Cipot/Fotolens/BoBo
Foto: Aleš Cipot/Fotolens/BoBo

Kot je znano, je v nedeljo tekmo Prve lige Telemach med nogometaši Mure in Maribora v Murski Soboti zaznamoval neljubi dogodek. Po močnem poku, ki ga je sprožil t. i. topovski udar in v katerem je bilo poškodovanih sedem ljudi, od teh šest članov Mure, je bilo srečanje prekinjeno v 58. minuti.

"To se na naših športnih prizoriščih ne sme dogajati, je nedopustno. Ne želimo si, da tribune postanejo bojišče huliganov oziroma vandalov. Do takšnih incidentov imamo vsi skupaj ničelno toleranco. Od policije sem zahteval poročilo o ukrepih na tekmi, za zdaj ga še nisem dobil. Ko ga bom, ga bomo predstavili. Primer preiskuje tudi inšpektorat za notranje zadeve, ki preverja, ali je imetnik licence za zasebno varovanje deloval v skladu z zakoni in pravilniki," je povedal Poklukar.

Napoveduje se tudi večji videonadzor na tribunah

"Zakonodaja za takšne primere že obstaja, obstaja tudi ukrep obveznega javljanja na policijski postaji v času prireditve, če ima posameznik prepoved vstopa na tekmo. Je pa res, da del te zakonodaje deluje, del pa ne. Tudi v kazenskem zakoniku že obstaja tak člen, ki pa ga je treba zaostriti. V naslednjem tednu bomo začeli iskati ostrejše ukrepe. Verjamem, da bomo našli rešitve, ki jih morajo najti predvsem strokovnjaki, ne mi politiki," je pojasnil Poklukar.

Ena zadnjih večjih sprememb zakonodaje, ki določa ukrepe in sankcije proti huliganom na športnih prireditvah, je v Sloveniji začela veljati maja 2013.

Poklukar je napovedal, da bosta delovno skupino, ki bo začela pripravljati ostrejše ukrepe, vodila državna sekretarja na notranjem in športnem ministrstvu Helga Dobrin in Dejan Židan.

Poudaril je tudi, da bodo v prihodnje bolj sodelovali s klubi, organizatorji tekem in verjetno poskrbeli tudi za večji videonadzor na tribunah.

Obetajo se ostrejše kazni za huligane na športnih prireditvah

Hiter odziv

Mijatović je bil zadovoljen, ker so se deležniki hitro usedli za skupno mizo: "Če ne ukrepamo ob izgredih, potem se ta vzorec lahko začne ponavljati. Zato je bil pomemben hiter odziv obeh ministrstev ter OKS-a in NZS-ja. Take izgrede moramo ustaviti in jih z dolgoročnimi in smiselnimi ukrepi obvladati."

Tudi Bobinac je srečanje označil kot dober in operativen sestanek: "Govorili smo tudi o tem, kaj storiti pri dodatnem izobraževanju športnih delavcev, staršev in drugih, da bi bile tekme športni praznik in da se ne bi začeli s športnih prireditev umikati družine, mladi in pokrovitelji."

Kaj omogoča že veljavna zakonodaja?

S spremembami zakonodaje leta 2013 je policija dobila pooblastila, da lahko huliganom, ki že med potjo kršijo javni red in mir, prepove nadaljnjo pot in udeležbo na tekmah. Prekinitev potovanja oziroma dostop do kraja športne prireditve traja, dokler se športna prireditev ne konča in se udeleženci ne razidejo. Zoper to odločitev, ki ne predvideva dodatne sankcije, ni pritožbe, lahko pa se vloži na sodišče pravno varstvo.

Policist lahko osebi, ki je zalotena pri dejanju z znaki nasilja in je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da bo nadaljevala kršitve javnega reda, takoj z ustno odredbo izreče ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Izgrednik mora prireditev takoj zapustiti. Če tega ne stori, ga odstrani policist in ga lahko dodatno kaznuje z globo. Policija odredbo v dveh dneh od izdaje pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča, ki lahko ukrep potrdi ali razveljavi.

Tistim, ki najmanj dvakrat kršijo ukrep, lahko preiskovalni sodnik na predlog policije odredi javljanje na območni policijski postaji ob začetku določenih športnih prireditev.