Takole se je osebje Fenerbahceja spopadlo z domačimi navijači Trabzonsporja, da so omogočili igralcem beg z igrišča po zmagi s 3:2. Foto: Reuters
Takole se je osebje Fenerbahceja spopadlo z domačimi navijači Trabzonsporja, da so omogočili igralcem beg z igrišča po zmagi s 3:2. Foto: Reuters

Vodstvo carigrajskega velikana je za ponedeljek, 2. aprila, sklicalo izredno klubsko skupščino, na kateri bodo odločali in sprejeli ukrepe na rastoče nasilje v turškem prvenstvu. V oči bode točka s predlogom, da se "naša nogometna ekipa A umakne iz Super Lige", je navedeno v vabilu uprave kluba na izredno skupščino.

Na večerni nedeljski tekmi 30. kroga je Fenerbahce pri Trabzonsporju dobil prvi polčas z 2:0., potem ko je Dušan Tadić dvakrat zaposlil strelca Freda. Gostitelji so nato z goloma Enisa Bardhija v 63. minuti in Mahmouda Trezegueta v 70. minuti z 11-m izenačili na 2:2. Živčna tekma, polna prekrškov, je v 87. minuti prinesla tretji gol gostov, natančen je bil Michy Batshuayi, ki je vstopil zgolj štiri minute prej. Sama tekma se je pošteno zavlekla – vse do 13. minute sodnikovega dodatka, a spremembe izida ni bilo.

Zajc in soigralci reševali kožo z begom

Ko so nogometaši Fenerja, med katerimi je bil tudi rezervist Miha Zajc, slavili na sredini zelenice, obdani z varnostniki, se je začel množični vdor domačih navijačev na zelenico. Sledil je množični pretep tako z varnostniki kot z gostujočimi igralci, ki so hitro začeli bežati v slačilnice. Nov odmeven nasilni incident v turški Super Ligi je že obsodil predsednik Fife Gianni Infantino kot nesprejemljivega.

Sama tekma je bila sicer obračun drugega in tretjega kluba v državi, a med njima je zdaj kar 30 točk razlike. Veliko pomembnejši je bil razplet tekme za vodilni Galatasaray, ki mu Fenerbahce še naprej diha za ovratnik z zgolj dvema točkama zaostanka. Na drugi strani je Trabzonspor zaradi porazov Besiktasa, Kasimpase in Basaksehirja ohranil prejšnjo prednost v boju za tretje mesto.

Letos že prekinjeno prvenstvo zaradi nasilja

Decembra lani je bilo turško prvenstvo celo prekinjeno za nekaj časa, potem ko je predsednik kluba Ankaragucu napadel in udaril sodnika. Faruk Koca je bil zatem aretiran in proti njemu se je začelo sojenje. Primer je omajal tudi podobo turškega predsednika Recepa Erdogana, saj je bil Koca ustanovni član njegove vladajoče stranke AKP in desetletje tudi poslanec, preden se je posvetil vodenju kluba v turški prestolnici.