Mariborčani bodo lahko zadnje tri tekme v prvenstvu proti Triglavu, Krškemu in Domžalam izkoristili za mirno pripravo na finale Pokala Slovenije, ki bo čez dva tedna v Celju. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani bodo lahko zadnje tri tekme v prvenstvu proti Triglavu, Krškemu in Domžalam izkoristili za mirno pripravo na finale Pokala Slovenije, ki bo čez dva tedna v Celju. Foto: www.alesfevzer.com

S tremi zadetki v zadnjih 20 minutah so vijoličasti s 3:1 premagali Celje in imajo tri kroge pred koncem prvenstva nedosegljivih 11 točk prednosti pred Olimpijo. Ta je po visoki zmagi na sobotnem derbiju v Ljudskem vrtu proti Domžalam pokazala popolnoma drugačen obraz in v Stožicah po prejetem zadetku že v 2. minuti klonila z 1:4. Doma je v tej sezoni zbrala 8 zmag, 7 remijev in dva poraza.

Veliko slavje v Mariboru po 15. naslovu prvaka

"Prvenstvo je maraton, na katerem je vedno težko zmagati, saj je zelo dolg. Na njem imaš dobre in slabe trenutke, treba je vse to zdržati in potrpeti tudi stvari, ki ti niso po godu. Ampak to je nogomet, na to smo navajeni. V klubu imamo res odlično vzdušje, to se je danes spet pokazalo. Fantje so še enkrat več odigrali vrhunsko. Po zelo težkem porazu smo si rekli, da moramo dati glave gor," je v pogovoru za TV Slovenija oceno sezone nadaljeval Zahovič.

Pogovor z Zlatkom Zahovičem po tekmi v Celju

"Proti Olimpiji je vedno težko"
Po izjemno učinkoviti jeseni, po kateri je imel Maribor ob 55 doseženih zadetkih 9 točk naskoka pred Ljubljančani, je bila pomlad s "samo" 21 goli za Štajerce nekoliko bolj mučna, čeprav so od konca oktobra do danes doživeli le poraz proti Olimpiji.

"Ekipa doživlja spremembe. Nekateri so že starejši, normalno je, da prihajajo novi. Treba je včasih potrpeti njihove slabe trenutke, saj mladi igralci po navadi veliko nihajo. Nismo noreli, ko je bilo malo slabše, ampak smo jih podprli. Imamo dovolj izkušenj, da ko pridejo slabši trenutki, potrpimo in razumemo fante. Vedno ne morejo zmagati, v veliki želji lahko pregoriš. Ampak tu smo, da jih usmerjamo, in to nam je uspelo. Odločilen je bil značaj kluba, ki zna potrpeti in najti pravo pot skoraj vedno. Predvsem kadar ne gre dobro, takrat je treba najti pot, in to nam uspeva v zadnjem desetletju in še več," je poudaril Zahovič.

Sorodna novica Video: Maribor dobil štajerski derbi in osvojil 15. zvezdico

Seveda ni šlo brez bodice proti največjemu tekmecu: "Vrnili smo to lovoriko proti odlični Olimpiji. Kadar funkcioniraš, kot funkcionira naš tekmec ‒ torej, samo z denarjem ‒ je proti njim vedno težko. Čestitam tudi vsem drugim ekipam za vrhunski boj. Enkrat pride eden prvi na cilj, drugič drugi."

Milanič: Podpora Viol je ključna
Trenerja Darka Milaniča je Blaž Vrhovec izpred kamere, kjer se je pogovarjal z Anžetom Bašljem in Nenadom Protego, po nekaj minutah odpeljal na rajanje. Vseeno mu je do takrat uspelo predstaviti svoje ključne misli.

"Izpostavil bom igralce, oni so najpomembnejši. Popolnoma zasluženo smo prvi. Imeli smo kar nekaj trenutkov, ko so nas želeli narediti nervozne, a so fantje ostali zbrani in skupaj. Moštvo se vede neverjetno dobro. Čutimo podporo Viol, in jim to tudi vračamo. To je ključno, stalno so nam ob strani. Težave, ki so se nam pojavile spomladi, smo rešili, ker je moštvo izjemno kompaktno in želi zmagati. Neverjetno je, kako so danes vstopili igralci s klopi," je pohvalil Jana Mlakarja, Dina Hotića in Marcosa Tavaresa.

Prva dva sta dosegla zadetka za 1:2 in 1:3, tudi Brazilec je prispeval svoj delež k preobratu. "Vsako leto je bolje. Ko sem prišel v igro, sem imel v glavi, da je danes pravi dan in ne bomo tega pustili za jutri. Po porazu proti Olimpiji je bilo težko, zdaj se gremo malo veselit," se mu je smejalo.

Kosič: Nismo imeli veliko slabih stvari
Dušan Kosič
je s Celjem kljub porazu še vedno v boju za četrto mesto, ki vodi v Evropo. Mura ima eno točko več, do konca se obeta še zanimiv boj. Morda bo odločitev padla celo v zadnjem krogu, ko se bosta tekmeca pomerila na Fazaneriji. Celjanom je proti Mariboru do 74. minute dobro kazalo, a niso zdržali sklepnega naleta gostov.

"Na koncu je odločila mariborska kakovost, izkoristili so tisto, kar so si pripravili. Na današnji tekmi nismo imeli veliko slabih stvari. Zadovoljen sem z igro našega moštva, garali smo in se borili do konca, na žalost nam ni uspelo. Nekatere stvari so bile dobre in poskušali bomo na njih graditi naprej. Pri 1:1 smo imeli neke priložnosti, ko bi se lahko tekma tudi drugače obrnila. Vedeli smo, da bomo prišli do priložnosti iz protinapadov. Proti koncu smo fizično padli, nismo bili več tako natančni, kar je tudi normalno. Maribor je menjal, osvežil ekipo in uspelo mu je zmagati," je razložil Kosič.

Milanič, že šestič prvak v vlogi trenerja, je še dodal: "Suvereno smo šli skozi prvenstvo, čeprav je bilo vrženih ogromno polen. Delamo dobro, zelo sem ponosen na ekipo. V tako velikem klubu imaš včasih kot trener občutek, da nisi na trenerski klopi, ampak nekje drugje, kjer te le obsojajo. Meni je užitek biti na tej klopi, saj se dogaja veliko dobrega. Stabilnost, izkušnje, želja, ambicije, tudi ogromno dela je narejenega. Od strani se misli, da je to preprosto, ampak niti slučajno ni tako. Za vsak naslov se je Maribor vedno močno potrudil in tudi za tega."

Analiza po tekmi Celje - Maribor

Zadovoljen je bil tudi Mlakar: "Fenomenalno je, sploh zame, ker je prvi naslov. Po menjavah smo zadeli, dobili krila, smo pa že pred tem imeli veliko željo, saj smo to hoteli končati danes. Zdaj bomo lahko bolj sproščeni in še boljši. Pred nami je namreč še en cilj ‒ finale pokala."

Hadžić: Bilo je ravno nasprotno kot v Mariboru
V četrtek, 30. maja, si lahko Maribor tako še drugo letošnjo lovoriko pribori na stadionu v Celju. V Stožicah je včeraj popoldne kazalo, kot bi Olimpija že povsem razmišljala le še o tej tekmi. Tudi zaradi pogleda proti pokalnemu finalu je trener Safet Hadžić nekoliko eksperimentiral z začetno postavo in vanjo ni uvrstil nobenega klasičnega napadalca.

Sorodna novica Hadžića aplavz Ljudskega vrta kar šokiral

"V napadu imamo majhen izbor, na določenih položajih smo tanki. Ker je do konca lige še nekaj tekem in pred finalom pokala lahko pride do poškodb, smo zaigrali z enim veznim igralcem več. Ampak tudi v nadaljevanju, ko smo zaigrali z dvema napadalcema, preprosto nismo imeli energije. Vse je bilo ravno nasprotno kot v Mariboru. Nismo bili pravi in nismo bili agresivni, po zmagi v Ljudskem vrtu smo to tekmo odigrali mogoče tudi podcenjevalno. Zmaga Domžal je zaslužena. Zaradi skoraj neprestanega ritma sreda-sobota v zadnjem mesecu smo tudi malo načeti, toda nismo izgubili zaradi tega. Opozarjal sem igralce, ampak nimamo kaj, treba se je pobrati in iti dalje," je bil iskren Hadžić, ki tako kot v Mariboru ni mogel računati na Tomislava Tomića. Upa, da se bo "zaplet" z njegovim zdravniškim dovoljenjem čim prej rešil.

Rožmana veseli kontinuiteta
Boljše volje je bil seveda Simon Rožman. Domžale so že novembra v Stožicah napolnile mrežo Olimpije, tedaj je bilo 4:4: "Zelo dobra tekma z naše strani, vse čestitke fantom. Z izjemo med 60. in 75. minuto, ko smo malo izgubili ravnotežje, je bilo vse na zelo visoki ravni. Doseči štiri zadetke v Ljubljani proti tako kakovostni ekipi ni majhna stvar. Mislim, da smo prikazali agresivno in všečno igro, bili smo zelo kompaktni v obrambi in nismo veliko dopuščali tekmecu v zadnji tretjini. Bili smo zelo dobri in suvereni v iznosu žoge v prvi tretjini. To nam je dalo samozavest za vse nadaljnje stvari. Predvsem me veseli kontinuiteta dobrih iger v spomladanskem delu."

Domžale, ki so od domačega poraza proti Olimpiji konec marca (1:3) oddale le pet točk (poraz v Mariboru, remi proti Muri), za Olimpijo zaostajajo sedem točk. Na zadnjih treh tekmah bodo priložnost dobili tudi nekateri mlajši nogometaši. "Še naprej me bo zanimala kontinuiteta igre, ki bi nas poleti čim dlje držala v tekmovalnem ritmu. Želimo si, da bi nam bolje uspel prehod v jesen, ko si po navadi pridelamo največji zaostanek. Spodbudno je, da že tretje leto zapored po zimskih pripravah kažemo dobre igre in igralci napredujejo od začetka sezone do konca," poudarja Rožman.

Manj vesela novica zanj je nova poškodba Dejana Lazarevića, ki je bil prvič po dveh mesecih v začetni postavi, vendar je moral igrišče zapustiti že po 35 minutah: "Zelo žal mi je za fanta, saj gre iz poškodbe v poškodbo. Zelo me skrbi tudi za njegovo prihodnost, ker preprosto ne zdrži kontinuitete igre, ki bi ga lahko dvignila."

V 34. krogu bodo štiri tekme v soboto, na TV Slovenija 2 in MMC-ju si boste lahko ob 20.15 ogledali prenos srečanja med Domžalami in Celjem.

Domžale razbile Olimpijo v Stožicah