Franc Pinter bi šel v Sydneyju skoraj po poti Rajmonda Debevca, toda na koncu ga je premagal Korejec in
Franc Pinter bi šel v Sydneyju skoraj po poti Rajmonda Debevca, toda na koncu ga je premagal Korejec in "Ančo" se je veselil srebrne medalje. Foto: MMC RTV SLO
Strelci premikajo meje mogočega

Po njegovi zaslugi je imela Slovenija pred štirimi leti že po drugem tekmovalnem dnevu paraolimpijskih iger prvo medaljo. Z zračno puško na deset metrov v kategoriji SH1 je osvojil bronasto kolajno.

V Sydneyju leta 2000 je bil Pinter srebrn, obetal pa se je še večji dosežek: "Dvajset minut pred koncem rednega dela sem imel v žepu svetovni rekord, ampak me je potem Korejec prehitel za dva kroga."

V Londonu (paraolimpijske igre bodo od 29. avgusta do 9. septembra) bo tekmoval v petih strelskih disciplinah. "Najljubša disciplina mi je R-1 zračna puška stoje. Druga disciplina je mali kaliber 3 x 40, kjer tudi dobro nastopam."

Za kar 12 kompletov odličij se bo na letošnjih paraolimpijskih igrah borilo 140 strelcev, med njimi še dva Slovenca, Damjan Pavlin in Gorazd Franček Tiršek. Za Pavlina je Franc Pinter že od začetka vzornik, ki mu veliko svetuje. V Atenah in Pekingu je Pavlin za las zgrešil stopničke, morda mu bo uspelo v tretje. Nastop na tako velikem tekmovanju mu pomeni posebno doživetje in čast.

Premierni nastop na paraolimpijskih igrah čaka najmlajšega člana strelske odprave Gorazda Frančka Tirška. Pred tremi meseci je postavil svetovni rekord, a to mu na londonskem strelišču ne bo veliko pomagalo: "Imaš sicer naj rezultat na svetu, ampak s tem se ne obremenjujem, to sem pozabil."

Strelci premikajo meje mogočega