10. junij je prelomnica za športno časopisje v ZDA. New York Times ne bo več imel športne redakcije. Foto: AP
10. junij je prelomnica za športno časopisje v ZDA. New York Times ne bo več imel športne redakcije. Foto: AP

"Namen takšnega razvoja naše strategije pokrivanja športa in uredništva je bralcem ponuditi še celovitejši nabor športnih prispevkov, ki bo vključeval tudi večjo uporabo dnevnih novic in prispevkov iz obsežnega športnega novinarstva The Athletic," sta zapisala izvršni urednik Timesa Joe Kahn in odgovorna urednica Monica Drake.

Športne novinarje bodo razdelili po drugih redakcijah, časopis pa načrtuje tudi novo vsebine na področju poslovne plati športa.

Za pol milijarde kupili The Athletic

New York Times je lani za 550 milijonov dolarjev prevzel The Athletic kot del strategije krepitve ponudbe novic na področjih zabave, hrane, športa in zanimivosti. Skupaj z The Athletic je tako medijska hiša New York Times pridobila milijon plačljivih naročnikov.

Od prevzema so se pojavila trenja o tem, kako naj The Athletic deluje v povezavi s Timesovo lastno športno redakcijo, ki je lani štela več kot 40 ljudi. Izdajatelj The Athletica David Perpich je po obvestilu časopisa Times zapisal, da je s spremembo zadovoljen. V Perpichevem sporočilu je navedeno, da bo Athletic še naprej deloval kot neodvisna novinarska redakcija in da ne načrtujejo prestrukturiranja ali drugih pomembnih sprememb kot odziv na napoved časopisa Times.

The Athletic je prejšnji mesec napovedal, da bo odpustil približno 20 uslužbencev in spremenil strategijo poročanja tako, da bo zmanjšal število ekip, ki jih bodo pokrivali posebni poročevalci. V ozadju sta tudi nedavna stavka in sindikalni boj, ki poteka na New York Timesu. Po nakupu The Athletica ta ni bil pripojen in s tem sindikaliziran.

V LA Timesu brez izidov in poročil tekem

Da bo 10. junij prelomnica za športno časopisje v ZDA, je poskrbel še Los Angeles Times. Vplivni dnevnik na drugi strani države, ki lastniško ni povezan z New York Timesom, je namreč sporočil, da v časopisu ne bodo več natisnjeni izidi tekem, lestvice, poročila tekem in TV-spored s športnimi prenosi ali pa koledar tekem.

Črtanje več kot stoletnega časopisnega standarda za spremljanje športa ni povezano samo z razmahom medmrežja, temveč tudi zaradi odločitve časopisa, da se dosledno uveljavi rok za oddajo člankov do 15. ure, s čimer ni zmožno združiti vsakodnevnega pokrivanja športa.