Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com

Že ta konec tedna nastopi čakajo obe umetnostni plavalki Karin Pesrl in Niko Seljak ter daljinsko plavalko Špelo Perše. V drugem tednu SP-ja pa se bodo nato predstavili še tekmovalci v bazenskem plavanju Neža Klančar, Janja Šegel, Tara Vovk, Katja Fain in Peter John Stevens.

"Res sem odlično pripravljena in skozi celotno sezono konstantna. Nazadnje sem v Zagrebu plavala še državni rekord na 50 m delfin, največ pa seveda pričakujem od 50 m prosto," je napovedala Neža Klančar, ki bo nastopila na 50 m prosto in delfin, po dolgem času pa se je na sezono lahko pripravljala brez zdravstvenih težav.

Ob odličnem razpletu sta v obeh konkurencah dosegljiva polfinala, njen trener Tomaž Torkar pa potrjuje, da na treningih kaže, da so cilji uresničljivi.

"Želim si več kot na zadnjem prvenstvu. Na treningih mi gre dobro, še nikoli nisem delala toliko kot letos in pred tekmo sem zelo samozavestna," pa napoveduje Janja Šegel, ki je na zadnjem SP-ju zasedla 14. mesto, v deželi vzhajajočega sonca pa bo plavala na 100 in 200 m prosto.

"Res je veliko delala in takih časov kot letos na treningih še ni plavala. Upam, da je nisem pretreniral. Pričakujem veliko, a to bo treba pokazati tudi na dan tekme v bazenu," dodaja njen trener iz Fužinarja Matija Medvešek.

Neposredno iz ZDA bo na Japonsko pripotovala Tara Vovk, ki je na treningih čez lužo zmogla kakovostni preskok in postala stalnica reprezentance A. "Plavam na 50 in 100 m prsno. Tekme se zelo veselim, močnejša pa sem na 50-metrski razdalji, kjer je želja preboj v polfinale," pravi Ljubljančanka.

Selektor Podržavnik: Pustimo se presenetiti

Katja Fain in Peter John Stevens ne skrivata, da bo zanju SP le vmesna postaja in preizkus za leto 2024. "Za nami sta dve naporni leti tekmovanj in cilje imam usmerjene v olimpijsko leto 2024. Želja je le stopnjevati dosežke in tudi kakšen osebni rekord," pravi Katja Fain.

Stevens pa je spomladi zapustil kranjski Triglav, se preselil v Koper in zdaj trenira v Trstu. "Štiri mesece sem v Trstu, kar je premalo za vrhunske dosežke. Telo se mora navaditi na nove vsebine, ki jih narekuje novo delo z novim trenerjem. Tudi moji cilji so usmerjeni v prihodnje leto," pravi najizkušenejši v slovenski vrsti. Vseeno odhaja na Japonsko zelo optimističen, tri tedne po poroki in druženju s prijatelji iz Slovenije, Nemčije in ZDA.

"Norme imamo na Plavalni zvezi Slovenije postavljene tako, da ob dobrem nastopu reprezentantom omogočajo uvrstitev med najboljših 16. Upam, da se bo vsem uspelo prebiti v polfinale, potem pa je popoldne vse lažje. Finale res že dolgo čakamo, a pustimo se presenetiti," o pričakovanjih dodaja selektor Gorazd Podržavnik. In finale je res velik izziv, saj ga je reprezentanci nazadnje priboril Damir Dugonjić leta 2015 v Kazanu.

Že petič bo na SP-ju nastopila daljinska plavalka Špela Perše, z 11. mestom na olimpijski 10-kilometrski razdalji najboljša iz slovenskega tabora na zadnjem SP-ju. "Pripravljena sem dobro, in če se bo na tekmi vse izšlo, pričakujem tudi dobro uvrstitev," pravi Radovljičanka, dobri izidi pa so za slovenski tabor vedno dosežki do 16. mesta.

Premiero na SP-ju bo doživelo slovensko umetnostno plavanje z Niko Seljak in Karin Pesrl. Plavalki sta že osvojili 15. mesto na nedavnih evropskih igrah v Krakovu, iz videosporočila obeh pa je bilo razbrati, da sta obe nestrpni, da tekmo komaj čakata in da sta odlično razpoloženi.