Po Östersundu, Hochfilznu in Lenzerheideju je sledil tritedenski predah, zdaj pa prihaja niz tekem v Oberhofu, Ruhpoldingu in Antholzu. V Turingiji gostijo šest tekem: po obeh petkovih sprintih v soboto sledita zasledovalni tekmi, medtem ko je nedelja rezervirana za štafetni preizkušnji. Foto: EPA
Po Östersundu, Hochfilznu in Lenzerheideju je sledil tritedenski predah, zdaj pa prihaja niz tekem v Oberhofu, Ruhpoldingu in Antholzu. V Turingiji gostijo šest tekem: po obeh petkovih sprintih v soboto sledita zasledovalni tekmi, medtem ko je nedelja rezervirana za štafetni preizkušnji. Foto: EPA
Jakov Fak je na sprintu v Oberhofu prikazal strelski nastop zime, tekaško pa je bil najhitrejši prav v zadnjem krogu. Foto: Reuters
Jakov Fak je na sprintu v Oberhofu prikazal strelski nastop zime, tekaško pa je bil najhitrejši prav v zadnjem krogu. Foto: Reuters

Najboljši slovenski biatlonec je bil med prvo sedmerico edini "vsiljivec" med Norvežani in Nemci. Brezhibno je odstreljal leže, nato v teku malce pospešil, zatem pa je tudi stoje podrl vseh pet tarč. S prvo ničlo zime se je 36-letnik odpravil po najboljšo uvrstitev sezone.

Ob drugem odhodu s strelišča je Fak zaostajal le 12,6 sekunde za Benediktom Dollom in je bil celo sedem sekund pred Johannesom Boejem. Ob prihodu v cilj je za vodilnim Dollom zaostal za 29,8 sekunde, pričakovano pa ga je vmes za deset sekund prehitel J. T. Boe.

Za Fakom je zaostal tudi Tarjei Boe, zato pa sta ga od norveške falange prehitela Endre Strømsheim (5,4 sekunde zaostal za Dollom) in Sturla Holm Lægreid, ki je za le 1,8 sekunde zgrešil čas Nemca in potisnil Faka na peto mesto.

Izjemna tekma za Jakova danes in peto mesto. Deloval je povsem osredotočen na strelišču in tudi tekaški čas ni slab.

Trener slovenske reprezentance Ricco Gross
Benedikt Doll je dobil drugi zaporedni sprint za svetovni pokal. Pred tremi tedni je že slavil v Lenzerheideju. Foto: Reuters
Benedikt Doll je dobil drugi zaporedni sprint za svetovni pokal. Pred tremi tedni je že slavil v Lenzerheideju. Foto: Reuters

Hranil moči za zadnji krog

Med prvo deseterico so bili trije lovci na smučeh brez zgrešenega strela, ob Faku še Nemec Johannes Kühn, ki je izenačil čas Faka in si z njim razdelil končno peto mesto in dopolnil slavje domačih navijačev. Benedikt Doll slavi drugo zmago zime, skupno pa šesto v svetovnem pokalu.

"Bil sem zelo motiviran, da v novo leto vstopim z dobro tekmo. Na treningih sem bil osredotočen na streljanje, ki mi je delalo težave na začetku sezone. Tekaško sem danes vedel, da pred menoj startajo zelo hitri tekmovalci. Posledično sem tudi vedel, da bodo informacije prave, in sem poskušal ohranjati čim višjo raven ter hraniti nekaj moči za zadnji krog," je za SZS dejal Fak.

Dovžan po plundri do 55. mesta

Od preostalih treh Slovencev se je na sobotno zasledovalno tekmo uvrstil le Miha Dovžan, ki je s številko 99 zgrešil le enkrat, a v vse mehkejši smučini izgubljal veliko in na koncu osvojil 55. mesto z zaostankom 2:38,3. Deset sekund počasnejši je bil Anton Vidmar s štirimi zgrešenimi streli, a je zdrsnil iz šestdeseterice, ki jo čaka drugi nastop v Oberhofu.

Najboljši biatlonci s prvimi številkami so tekmo še začeli na zamrznjeni progi, a se je led hitro tajal in v pretoplem vremenu je drugo polovico nastopajočih čakal neenakovreden boj. Prireditelji so za ureditev proge potrebovali 1500 prevozov s tovornjaki.

Fak zadel vseh 10 tarč in končal na 5. mestu v Oberhofu
Sprint (Ž), 7,5 km:                 * 
 1. J. BRAISAZ-BOUCHET FRA 22:43,0 (2)
 2. F. PREUSS          NEM    +4,4 (0)
 3. S. CHAUVEAU        FRA     4,6 (1)
 4. A. MAGNUSSON       ŠVE    17,6 (0)
 5. J. HETTICH         NEM    23,8 (0)
 6. K. KNOTTEN         NOR    28,2 (1)
 7. L. VITTOZZI        ITA    31,1 (1)
 8. J. RICHARD         FRA    34,4 (0)
...                                   
19. A. LAMPIČ          SLO  1:10,0 (3)
20. P. KLEMENČIČ       SLO  1:16,9 (0)
86. L. REPINC          SLO  4:33,9 (5)
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  

Polona brez napake, Anamarija trikrat mimo

Na popoldanski ženski tekmi sta bili najboljši Slovenki zelo solidni. Polona Klemenčič je streljala brez napak, tako leže kot stoje, s čimer je bila ena izmed desetih biatlonk brez kazenskega kroga. V smučini ni bila tako hitra in je ob prihodu v cilj s številko 23 prevzela 12. mesto.

Anamarija Lampič je na prvem strelskem postanku zgrešila enkrat – drugi strel leže. Na streljanju stoje je podrla tri tarče in je morala še dvakrat v kazenski krog. Ob izhodu s strelišča je bila tako 28 sekund počasnejša od reprezentančne kolegice, a v zadnjem krogu je nadoknadila ves zaostanek in prišla tik pred Polono Klemenčič.

Najmlajša iz slovenske četverice Lena Repinc je zgrešila petkrat, zaradi česar je končala pri repu uvrščenih.

Že četrto zaporedno zmago je slavila vodilna v svetovnem pokalu Justine Braisez-Bouchet. Po treh uspehih v Lenzerheideju sicer sicer ni bila suverena na strelišču – zgrešila je dvakrat, a Francozinja je z najhitrejšim tekom v samo zadnjem krogu proti drugouvrščeni Franziski Preuss nadomestila skoraj pol minute in slavil novo zmago. Francosko prevlado med biatlonkami (kar pet med prvo deseterico) je na tretjem mestu zaokrožila Sophie Chaveau.


BIATLON – SVETOVNI POKAL

OBERHOF - sprint (M), 10 km:

                                    * 
 1. B. DOLL        NEM     16:58,2 (1)
 2. S. H. LAEGREID NOR        +1,8 (1)
 3. E. STROEMSHEIM NOR         5,4 (1)
 4. J. T. BOE      NOR        19,6 (2)
 5. J. FAK         SLO        29,8 (0)
  . J. KÜHN        NEM        29,8 (0)
 7. T. BOE         NOR        40,3 (2)
 8. M. PONSILUOMA  ŠVE        40,4 (3)
...                                   
55. M. DOVŽAN      SLO      2:38,3 (1)
62. A. VIDMAR      SLO      2:48,9 (4)
75. L. PLANKO      SLO      3:16,8 (3)
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  



SKUPNI VRSTNI RED

Moški (9/21):

 1. J. T. BOE      NOR            534 
 2. T. BOE         NOR            447 
 3. J. DALE        NOR            394 
...                                   
27. J. FAK         SLO            123 
32. L. PLANKO      SLO             92 
38. A. VIDMAR      SLO             54 
53. M. DOVŽAN      SLO             18 

Ženske (9/21):

 1. J. BRAISAZ     FRA            517 
 2. I. TANDREVOLD  NOR            441 
 3. E. ÖBERG       ŠVE            423 
...                                   
20. A. LAMPIC      SLO            149 
52. P. KLEMENCIC   SLO             34 
70. L. REPINC      SLO              7