Embacher mladinski svetovni prvak v skokih
Stephan Embacher je svetovni mladinski prvak. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Stephan Embacher je svetovni mladinski prvak. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Embacher je vodil po prvi seriji, na koncu pa je do konca trepetal za zmago. Zdržal je pritisk Američana Erika Belshawa, ki je v finalni seriji z najdaljšim skokom tekme, 104,5 m, skočil začasno na prvo mesto. Vse oči so bile usmerjene v Embacherja, potem ko so se umirile vetrovne razmere, je skočil in pristal pri 103,5 m, kar je bilo dovolj za naslov svetovnega prvaka. Embacher je Belshawa premagal za osem desetink točke. Bronasto medaljo je z zaostankom 7,4 točke osvojil Nemec Adrian Tittel.

Slovenska zasedba na MSP-ju v Planici je največ pričakovala od tekme posameznikov v smučarskih skokih. Najvišje je na koncu posegel Drinovec, ki je v finalni seriji pridobil deset mest in končal na devetem. Za zmagovalcem Embacherjem je zaostal 27,1 točke.

V finalu so nastopili tudi vsi preostali Slovenci, Rok Masle, Žiga Jančar in Enej Faletič. Masle in Jančar sta si razdelila 15. mesto, Faletič je bil 19.

Avstrijski čudežni deček Embacher upravičil vlogo favorita v Planici
Skoki mladih Slovencev v finalni seriji
MSP: Skoki mladih Slovencev v prvi seriji Planice

V teku zlato v Švico in Francijo
V teku na 20 kilometrov med mlajšimi članicami je slavila Švicarka Marina Kälin.

V zaključnem sprintu tekme s skupinskim startom v prosti tehniki je imela več moči od Američanke Haley Brewster (+1,3). Bron je pripadel Francozinji Maelle Veyre (+4,5). Največja osmoljenka je bila Američanka Novie McCabe, ki se je borila za zmago, a je v zadnjem vzponu ob dotiku z Veyre padla in izgubila stik z najboljšo trojko. Do cilja je sicer ujela Veyre, a ji je bron ušel za tri desetinke sekunde. Med 50 športnicami ni bilo slovenskih predstavnic.

Marina Kälin. Foto: BoBo/Borut Živulović
Marina Kälin. Foto: BoBo/Borut Živulović

20 km, prosta tehnika, skupinski start (Ž)

V isti disciplini je med mlajšimi člani slavil Francoz Mathis Desloges, medalji pa sta osvojila še Norvežan Martin Moerk (+17,8) in Švicar Fabrizio Albasini (+24,2). Med 77 tekmovalci so nastopili tudi štirje Slovenci: Nejc Štern je bil 48., Boštjan Korošec 53., Jošt Mulej 57, Anže Gros pa 62.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

20 km, prosta tehnika, skupinski start (M)

V petek bo v Planici natrpan spored. V smučarskem teku bosta na sporedu posamični preizkušnji na 10 km klasično, v nordijski kombinaciji pa bosta prav tako obe posamični preizkušnji. V smučarskih skokih bo na vrsti ekipna tekma za ženske z obema slovenskima dobitnicama kolajn iz Planice, svetovno prvakinjo Tino Erzar in bronasto Tajo Bodlaj.