Izreden šov in serija med Washingtonom in Pittsburghom se je končala v korist Crosbyja in Pensov, medtem ko Ovečkin in Capsi že načrtujejo maščevanje. Foto: EPA
Izreden šov in serija med Washingtonom in Pittsburghom se je končala v korist Crosbyja in Pensov, medtem ko Ovečkin in Capsi že načrtujejo maščevanje. Foto: EPA
Detroit Red Wings
Detroit je po izpadu Bostona postalo najvišje postavljeno moštvo končnice, s čimer jim v morebitnem velikem finalu pripada prednost domačega igrišča. Foto: EPA
Chicago Blackhawks
Chicago, ki se bo srečal s starimi divizijskimi znanci, je doma slavil na petih od šestih tekem. Foto: EPA
Eric Staal (Carolina Hurricans)
Erica s Carolino čaka trd boj z bratom Jordanom (Pittsburgh). V Ligi NHL igra še tretji brat Marc (NY Rangers), na dobri poti med elito pa je še najmlajši Jared (Phoenix). Foto: Reuters
Marc Andre Fleury
Marc Andre Fleury je edini izmed četverice vratarjev, ki nosijo glavno breme finalistov konferenc, ki še nima šampionskega prstana. Foto: Reuters
Detroit - Pittsburgh
Se bo ponovil lanskoletni finale med Detroitom in Pittsburghom? Carolina in Chicago sta drugačnega mnenja. Foto: EPA

Sanjski obračun za tržnike Lige NHL in ljubitelje najhitrejše in najtrše moštvene igre na svetu je potekal nad vsemi pričakovanji. Aleksander Ovečkin (Washington) in Sidney Crosby (Pittsburgh) sta prikazala najboljše iz svoje zakladnice, za odtenek svetleje je blestel Kanadčan, ki je kot najučinkovitejši strelec končnice Pingvine po 7 tekmah popeljal v konferenčni finale.

Obračun prvakov branilcem naslova
Tam jih (ne)presenetljivo čaka Carolina, ki je izločila favorizirani Boston (kje je že San Jose?). Vodilno moštvo Vzhoda (po rednem delu) se je zbudilo šele na 5. tekmi, ko je Scott Walker z nepoštenim 'direktom' pokosil Aarona Warda. Na odločilnem obračunu je zadnji usodni udarec Kosmatincem prizadejal ravno Walker. Močno je odmevala bitka na Zahodu, kjer sta Detroit in Anaheim pokazala, zakaj sta prvaka zadnjih dveh let. Po srditem boju je napredoval branilec naslova, ki se bo na stopnički višje pomeril z mladostnim Chicagom. Blackhawksi niso pokazali niti trohice spoštovanja do Vancouvra in kanadskih sanj o osvojitvi svetega grala hokeja, ki bo še 16. leto zapored ostal v ZDA.

Ali je lahko še bolj napeto?
Zmagovita kombinacija ostaja trda disciplinirana obramba na čelu z zunajserijskim vratarjem, na drugi strani ledene ploskve morajo točke prispevati vsi štirje napadi, poleg prvega zvezdnika pa potrebuješ še vsaj enega nepričakovanega junaka, razen če nisi Detroit in lahko udarni center še išče prave občutke. V 2. krogu so se kar tri serije odločile v 7. tekmi, zakaj ne bi konferenčna finala prinesla še več razburjenja in drame?

Spodaj si oglejte nekatere video vrhunce 2. kroga končnice:
- Umazan 'KO-udarec' Walkerja, poznejšega junaka Caroline
- Pretep Račkov in Kril ob koncu 6. tekme
- Kako je sodnik preprečil izenačenje Detroita
- Ovečkin skupaj z navijači prepeva "You suck"
- Po izpadu vratar Luongo ni mogel zadržati solz

Vzhod:
PITTSBURGH (4) - CAROLINA (6) (redni del - 2:2)
Crosby igra iz kroga v krog bolje in je odločen, da dokonča lanskoletno nedokončano delo. Jevgenij Malkin (19 točk) skupaj s svojima krilnima napadalcema Ruslanom Fedotenkom in Maximom Talbotom je najučinkovitejša linija Pensov. Prvi branilec Sergej Gončar se je po naletu na koleno ekspresno hitro vrnil na led, tukaj sta še Mark Eaton in Kris Letang (skupaj 7 golov), ki znata obrambne veščine nadgraditi s točkami. V odločilnem trenutku je hladno kri ohranil tudi vratar Marc-Andre Fleury (90,1 %).

Kljub naslovu se izpred 3 let podcenjena Carolina ponaša z briljantnim vratarjem Camom Wardom (92,7 %), ki še ni izgubil serije (6). Pred njim skrbijo za red branilci, ki ne uživajo ugled Zdena Chare, a so vredni finala Vzhoda - Nemec Dennis Seidenberg in Finec Joni Pitkanen ter Američan Tim Gleason. Alfa in omega napada so Eric Staal (9+4), neugodni krvnik Devilsov Jussi Jokinen in neumorni Chad LaRose.

Ogromno bo v seriji odvisno od bratskega obračuna Eric - Jordan Staal, ki bo kot vodja "checking" postave omejeval učinek starejšega brata. Fleury bo moral dvigniti nivo zanesljivosti, predvsem ne delati napak za golom, če se bo hotel kosati z Wardom. Pittsburgh je odigral dve čustveno izčrpajoči seriji, medtem ko je Carolina redno skrbela za napetost.

Zahod:
DETROIT (2) - CHICAGO (4) (redni del - 4:2)
Preživeli so najtršega mogočega nasprotnika, zdaj Detroit čaka srečanje z zgodovinskim tekmecem, članom Original Six zasedbe, Chicagom. Chris Osgood (92,1 %) v končnici ne pozna "mehkih" golov, Brian Rafalski je ozdravel, kapetan Nicklas Lidstrom kraljuje tako v obrambni tretjini kot ob "power playu". V napadu je globina prvakov še največja, "mula" Johan Franzen pridno zadeva, blizu je tudi Henrik Zetterberg, dolžnik je še vedno Marian Hossa, medtem ko je Pavel Dacjuk daleč, daleč od učinkovitosti iz rednega dela.

Za najmlajšim moštvom v končnici stoji preizkušeni vratar Nikolaj Habibulin (89,6 %; prvak s Tampo l. 2004), ki trdnost vliva tudi Duncanu Keithu in Brentu Seabrooku ter drugim branilcem iz vetrovenega mesta. Patrick Kane, Jonathan Toews in Dustin Byfuglien ne poznajo treme pred nasprotnimi vrati. Neobremenjeno moštvo, ki je v dveh letih popolnoma oživilo zanimanje za hokej v Chicagu, se še ne namerava zaustaviti.

Slabo branjenje ob igralcu manj in neučinkoviti Dacjuk sta ahilovi tetivi Rdečih kril. Prednost Blackhawksov sta izredna igra na domačem ledu (5 zmag in 1 poraz v končnici), kjer so zasukali potek obeh serij, in hitrost. Na drugi strani je najpopolnejše in najizkušenejše moštvo v sodobni Ligi NHL. 44:3 je razmerje šampionskih prstanov v korist Detroita, kateremu je pripadla tudi prestižna "zimska klasika" na novoletni dan v Chicagu.

Toni Gruden

Umazan 'KO-udarec' Walkerja, poznejšega junaka Caroline

Pretep Račkov in Kril ob koncu 6. tekme
Kako je sodnik preprečil izenačenje Detroita na 3. tekmi
Ovečkin skupaj z navijači prepeva "You suck"
Po izpadu vratar Roberto Luongo ni mogel zadržati solz