30-letnica iz Minnesote Jessica Diggins je pred letom poskrbela, da je novoletno tekaško turnejo prvič osvojila Neevropejka, zdaj pa odločno brani rumeno majico. Foto: AP
30-letnica iz Minnesote Jessica Diggins je pred letom poskrbela, da je novoletno tekaško turnejo prvič osvojila Neevropejka, zdaj pa odločno brani rumeno majico. Foto: AP

Žensko tekmo na silvestrovo je odločal sprint šesterice, v katerem je bila najmočnejša prva favoritinja Jessie Diggins, ki je ugnala Švedinjo Frido Karlsson in Rusinjo Tatjano Sorino, pri čemer si Američanka v finišu sploh ni pomagala s tekaškimi palicami.

Po kar 48 zaporednih tekmah za svetovni pokal se je zgodilo, da na zmagovalnem odru ne bo stala niti ena Norvežanka. Najboljša tekačica iz prve nordijsko-smučarske velesile sveta je bila Heidi Weng, ki je bila sicer najhitrejša na letečem cilju na 4. kilometru, kjer so se delile odbitne sekunde.

Anamarija Lampič do izida sezone na razdalji

Izid sezone za Lampič na razdalji

Med 68 preostalimi tekačicami na novoletni tekaški turneji se je z najboljšim izidom sezone na razdalji izkazala najboljša Slovenka Anamarija Lampič, ki je na koncu z zaostankom +37,3 osvojila 17. mesto, s čimer je še za dve mesti izboljšala dosežek s prve preizkušnje Tour de Skija na razdalji.

V skupnem seštevku Tour de Skija je vodstvo prevzela Američanka Diggins, ki ima zdaj 13 sekund prednosti pred Finko Kerttu Niskanen in 14 sekund pred Rusinjo Natalijo Neprjajevo. Anamarija Lampič je z visokega 5. mesta zdrsnila na skupno 11. mesto, kjer ima minuto in sekundo zaostanka za Diggins.

Anamarija Lampič celotne priprave in tekmovanja podreja 8. februarju, ko jo v Pekingu čaka sprint v prosti tehniki za olimpijske medalje. Foto: EPA
Anamarija Lampič celotne priprave in tekmovanja podreja 8. februarju, ko jo v Pekingu čaka sprint v prosti tehniki za olimpijske medalje. Foto: EPA

"Žal mi je prvega kroga, ko sem izgubila nekaj mest"

"Današnja desetka je bila ekstremno hitra. Okoli 22 minut, kar je verjetno moj rekord. Toda malo mi je žal prvega kroga, ko sem izgubila preveč mest. Proga je bila trda, zmrznjena, a v drugem krogu so se že začele pojavljati luknje in je potem težko loviti t. i. luknje in zaostanek. Na koncu je bil tretji krog moj najboljši krog," je za TV Slovenija v Oberstdorfu svoj tek komentirala 26-letna Slovenka.

"Imam kar malo preveč strahu na začetku, a mi gre potem iz kilometra v kilometer bolje. A sem zelo zadovoljna s svojim najboljšim izidom letos na razdalji, saj sem za to zimo res vse podredila sprintu, kar je zaradi olimpijskih iger razumljivo," je Anamarija Lampič v svojem značilnem smehu pripovedovala, da je trenutno vrhunski izidi na razdaljah pač ne zanimajo, saj se v sprintih bori za stopničke in zmage, kar želi kronati na prihajajočih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu.

Kleabo odbil napad Bolšunova

Johannes Hoesflot Klaebo je (znova) v izjemni formi. Foto: EPA
Johannes Hoesflot Klaebo je (znova) v izjemni formi. Foto: EPA

Tekmo s skupinskim startom v Oberstdorfu je dobil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, ki se je na ta način še utrdil v vodstvu skupnega seštevka novoletne tekaške turneje.

Norvežan je bil v samem zaključku 15-kilometrske preizkušnje najmočnejši, odbil je vse napade, še najbolj se mu je na drugem mestu približal Rus Aleksander Bolšunov, ki je zaostal za slabe tri sekunde in pol, z zaostankom štirih sekund je ciljno črto na tretjem mestu prečkal Klaebov rojak Sjur Roethe.

Klaebo ima tako v skupnem seštevku novoletne turneje 45 sekund naskoka pred rojakom Paalom Golbergom, Bolšunov je s 47 sekundami zaostanka tretji. Finec Iivo Niskanen na četrtem mestu zaostaja že za minuto in 20 sekund, Rus Ivan Jakimuškin na petem minuto in 41 sekund.

Opoldne na novega leta dan – sprint

V soboto Oberstdorf gosti sprinterski preizkušnji, ko bo Anamarija Lampič vnovič naskakovala oder za zmagovalke. Zgodaj dopoldne ob 9.30 tekačice in tekače čakajo kvalifikacije, točno opoldne pa izločilno-sklepni boji, tudi s prenosom na TV Slovenija 2 in MMC-jevem portalu.

"Klasičnega sprinta ni bilo že od Ruke. Bomo videli, kako je, ali sem še kaj napredovala v klasiki, saj so bili zdaj le sprinti v prosti tehniki. To je zadnji sprint pred Planico, potem pa je Planica zadnja postaja pred olimpijskimi igrami," je pogled proti sobotnemu izzivu uperila Anamarija Lampič.


SMUČARSKI TEKI - NOVOLETNA TURNEJA (TOUR DE SKI)

OBERSTDORF

Skupinski štart (M), 15 km:

 1. J. KLAEBO         NOR      32:26,4
 2. A. BOLŠUNOV       RUS         +3,4
 3. S. ROETHE         NOR          4,0
 4. A. MUSGRAVE       VB           5,6
 5. F. DE FABIANI     ITA         23,6
 6. C. HALFVARSSON    NOR     isti čas
Nordijsko smučanje - svetovni pokal: novoletna tekaška turneja, 15 km (M), skupinski start, prenos iz Oberstdorfa

Skupno (M) 3/6:

 1. J. KLAEBO         NOR      1:09:28
 2. P. GOLBERG        NOR        +0:45
 3. A. BOLŠUNOV       RUS         0:47
 4. I. NISKANEN       FIN         1:19
 5. I. JAKIMUŠKIN     RUS         1:40
 6. E. VALNES         NOR         1:53

Skupinski štart (Ž), 10 km:

 1. J. DIGGINS        ZDA      21:30,8
 2. F. KARLSSON       ŠVE         +0,5
 3. T. SORINA         RUS          0,8
 4. E. ANDERSSON      ŠVE          1,2
 5. H. WENG           NOR          2,6
 6. K. HENNING        NEM          3,5
...                                   
17. A. LAMPIČ         SLO         37,3
Nordijsko smučanje - svetovni pokal: novoletna tekaška turneja, 10 km (Ž), skupinski start, prenos iz Oberstdorfa

SKUPNO (Ž) 3/6:

 1. J. DIGGINS        ZDA        51:44
 2. K. NISKANEN       FIN        +0:13
 3. N. NEPRJAJEVA     RUS         0:14
 4. E. ANDERSSON      ŠVE         0:21
 5. T. SORINA         RUS         0:43
 6. K. PARMAKOSKI     FIN         0:44
...                                   
11. A. LAMPIČ         SLO         1:01